Gastrita: Cauze, simptome si metode de tratament

Gastrita: Cauze, simptome si metode de tratament Gastrita: Cauze, simptome si metode de tratament

Ultima actualizare: 19 septembrie 2023

Gastrita

Gastrita este o afectiune destul de comuna ce prezinta un numar ridicat de cauze. Totusi, in majoritatea cazurilor, aceasta nu este o afectiune extrem de severa si poate fi asadar ameliorata rapid daca este tratata in mod corespunzator. In lipsa unui tratament adecvat, gastrita poate dura ani de zile. Cititi mai departe pentru a descoperi cazuele, simptomele, cum se diagnosticheaza, ce complicatii are si cum se trateaza gastrita.
 

Ce este gastrita? 

Gastrita este definita drept inflamarea mucoasei stomacului ca urmare a degradarii acesteia. Se imparte in doua tipuri, gastrita acuta si gastrita cronica. 
 
Gastrita acuta este cea care apare brusc din cauza unui factor nociv preluat din mediul exterior precum: ingestia de acizi, baze sau substante toxice, chimioterapia oncologica, leziunile fizice provocate de varsaturi, arsuri termice, ischemie digestiva sau infectii. Si aceasta se imparte in gastrita acuta eroziva ce va cauza leziuni in captuseala stomacului ce se pot transforma in rani numite ulcere, si gastrita acuta non-eroziva ce va avea aceleasi simptome, dar fara producere ranilor sau ulcerelor. 
 
Gastrita cronica se imparte in trei tipuri si anume A,B si C. Cea de tip A este reprezentata de gastrita autoimuna, cauzata de distrugerea celulelor ce produc acid clorhidric gastric. Va aparea cel mai des la persoane ce prezinta boli autoimune precum diabetul de tip 1 sau tiroidita Hashimoto. In timp, aceste persoane pot dezvolta anemie datorata deficitului de vitamina B12.
 
Gastrita cronica de tip B este destul de comuna si apare in urma infectiei cu agentul patogen Helicobacter pylori ce va forma o enzima capabila sa distruga celulele mucoasei gastrice. 
 
Gastrita cronica de tip C apare in urma operatiilor sau interventiilor chirurgicale, ca urmare a patrunderii bilei in stomac si nu in intestinul subtire, atacand astfel stratul de protectie al mucoasei gastrice. 

Cauzele gastritei

Exista multiple cauze pentru dezvoltarea gastritei:
 
Infectia cu bacteria helicobacter pylori.
Consumul excesiv de alcool.
Stresul.
Traumatisme severe, boli grave sau interventii chirurgicale importante.
Reactii autoimune.
Administrarea regulata a ibuprofenului, aspirinei sau analgezicelor antiinflamatoare nonsteroidiene. 
Intoxicatii alimentare.
Infectii virale.
 

Simptomele gastritei

Cum se manifesta gastrita va depinde foarte mult de cauzele ei. In cazul in care gastrita a fost provocata de o infectie bacteriana, in majoritatea cazurilor pacientul va fi asimptomatic. In alte cazuri, aceasta poate avea urmatorele simptome: indigestie, grata si varsaturi, senzatie de preaplin dupa consumul alimentelor, dureri de stomac sub forma de arsuri. 
 
Daca va confruntati cu o gastrita eroziva, adica mucoasa stomacului a fost deja lezata si este expusa acidului gastric, este posibil sa resimtiti dureri intense, hemoragii sau chiar ulcer gastric. 
 

Cand trebuie sa mergi la medic? 

In majoritatea cazurilor, indigestia sau durerile de stomac poate fi tratate foarte usor la domiciliu prin modificari ale alimentatiei sau un tratament cu antiacide ce va fi prescris de medic.
 
Totusi, va fi necesar un consult de specialitate daca simptomele indigestiei dureaza pentru mai mult de o saptamana sau va provoaca dureri severe sau disconfort greu de suportat. Aceeasi solutie si in cazul in care credeti ca durerile au survenit in urma medicamentelor pe care le-ati consumat sau aveti varsaturi cu sange sau scaun cu sange, ce poate parea negru. 
 

Diagnosticarea gastritei

Pentru a diagnostica in mod corect gastrita, inclusiv gastrita la copii, medicul va recomanda urmatoarele investigatii: 
 
Examen de coprocultura pentru depistarea infectiei sau hemoragiei la nivelul mucoasei stomacului.
Depistarea antigenului Helicobacter pylori din materiile fecale.
Radiografie cu bariu. Aceasta implica ingerarea unei solutii cu bariu si urmarirea de catre medic a traselui acestei solutii de-a lungul tractului digestiv.
Endoscopie digestiva superioara, ce prespune introducerea unui tub flexibil denumit endoscop (ce prezinta o mini camera video) prin esofag in stomac, pentru depistarea posibilelor semne ale inflamatiei. 
Biopsie de tesut gastric, ce presupune indepartarea unei mici bucati de testut pentru analiza. 
 

Care sunt complicatiile gastritei? 

Lasata netratata, gastrita acuta poate duce in timp la dezvoltarea gastritei cronice si la dezvoltarea ulcerului gastric, polipilor sau tumorilor la nivelul stomacului, fie ele benigne sau maligne.
 

Cum se trateaza gastrita? 

Tratamentul gastritei presupune reducerea cantitatii de acid gastric pentru atenuarea simptomelor si incurajarea vindecarii mucoasei stomacului. In acest sens, se recomanda administrarea medicamentelor antiacide sau a ceaiului gastric,  sau a altor solutii preecum blocanti ai histaminei precum ranitidina sau inhibitori ai pompei de protoni precum omeprazolul. 
 
Daca totusi discutam despre o infectie cu H.pylori, va fi nevoie de urmarea unui tratament cu antibiotice si medicamente din categoria inhibitorilor pompei de protoni. 
 
Desigur, pe langa aceste tratamente ale gastritei cronice sau acute, una dintre cele mai bune solutii este adoptarea unui alt stil de viata si a unor meniuri pentru gastrita care sa amelioreze simptomele. Este recomandata reducere cantitatii de alimente cosumate la fiecare masa, dar cresterea frecventei meselor. De asemenea, incercati sa evitati agentii iritanti precum alimentele picante, acide sau prajite, precum si alcoolul. 
 
Nu in ultimul rand, pentru a evita aparitia gastritei, este recomandata scaderea nivelului de stres, prin tehnici de relaxare sau management al stresului.