Ulcer gastric - simptome si tratament

Ulcer gastric - simptome si tratament Ulcer gastric - simptome si tratament

Ultima actualizare: 8 aprilie 2022

Ulcerul gastric presupune aparitia unei rani (ulceratie dureroasa) la nivelul mucoasei gastrice. Este o afectiune cu care se confrunta de-a lungul vietii aproximativ un om din zece la nivel global si care are o incidenta mai mare in situatia rudelor de gradul intai ale persoanelor cu ulcer gastric. Aceasta boala mai este cunoscuta si sub denumirea de „ulcer de stomac”.

Pentru a se putea proteja de microbi si pentru a digera alimentele, stomacul genereaza un acid puternic. De asemenea, stomacul genereaza si un strat gros de mucus pentru ca tesuturile organismului sa fie protejate de acest acid. In situatia in care stratul de mucus se uzeaza si nu mai poate sa functioneze eficient, tesutul stomacal poate sa fie deteriorat de catre acidul produs si astfel apare ulcerul.


Ulcer gastric – informatii generale

Ulcerul gastric poate sa fie esofagian sau duodenal – duodenul este partea superioara a intestinului subtire. Caracteristicile celor doua tipuri de ulcer sunt similare, dar se identifica prin zona unde se manifesta. Pacientii cu ulcer gastric se pot vindeca destul de usor, insa pot sa apara si probleme severe in cazul in care boala nu este tratata corespunzator si la timp.

In cazul in care suferiti de hiperaciditate gastrica, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Gastrocalmin. Acest supliment alimentar pe baza de carbonat de calciu si de magneziu, cu indulcitor si fara zahar, este disponibil sub forma de comprimate masticabile care au gust de menta. De asemenea, acest produs contine extract din flori de musetel si extract din radacina de lemn – dulce. Naturalis Gastrocalmin contribuie la o functionare normala a enzimelor digestive, imbunatateste confortul digestiv in situatia persoanelor a caror digestie este mai sensibila si sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal.

Ulcer gastric – factori de risc

Motivele precise ale declansarii ulcerului gastric, precum si a ulcerelor combinate (duodenale si esofagiene), nu sunt inca pe deplin intelese de catre specialistii in domeniu. Cu toate acestea, au fost identificati mai multi factori care au capacitatea de a favoriza aparitia ulcerului gastric. De cele mai multe ori, ulcerul gastric este provocat de infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) sau de administrarea pentru prea multa vreme de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ca de exemplu ibuprofenul, naproxenul sau aspirina. In cazuri foarte rare poate fi de vina sindromul Zollinger – Ellison , dar printre factorii de risc se numara si fumatul, consumul excesiv de alcool sau depasirea varstei de 50 de ani.

Pentru a sustine sanatatea sistemului digestiv prin asigurarea unei aciditati gastrice normale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Pilorix. Acest produs sub forma de capsule ajuta la reducerea numarului de bacterii Helicobacter pylori din tractul digestiv si reduce aciditatea, protejand mucoasa digestiva impotriva actiunii corozive a acidului gastric. De asemenea, accelereaza refacerea mucoasei digestive fara sa produca efecte adverse.

Ulcer gastric – manifestari si simptomatologie

Atunci cand mucoasa gastrica nu mai este capabila sa functioneze ca o protectie la nivelul interiorului stomacului si al duodenului, consecintele se materializeaza  sub forma unor rani ulceroase ce pot sa difere din punct de vedere al amplitudinii si al localizarii. Productia de mucus este dezechilibrata, ceea ce duce la afectarea negativa a tesutului muscular neted - cel care formeaza sacul gastric. Simptomul cel mai comun in cazul pacientilor cu ulcer gastric este senzatia de arsura sau de durere care apare in zona de mijloc a abdomenului, intre buric si piept. In general, atunci cand stomacul este gol, durerea se intensifica si poate sa dureze cateva minute sau chiar si cateva ore. De asemenea, printre simptome se numara si anemia, balonarea, pierderea in greutate, senzatia de greata sau de varsaturi, senzatia de plin si arsurile la stomac.

Pentru persoanele cu reflux gastroesofagian, farmacistii Catena recomanda Refalgin. Acest produs nu contine gluten si opreste refluxul gastric in mod mecanic datorita alginatului din compozitie, obtinut din alge marine. Refalgin ajuta la diminuarea arsurilor stomacale si a aciditatii gastrice, formand un gel care pluteste deasupra continutului stomacului si care impiedica acest continut acid sa ajunga in esofag.

Ulcer gastric – investigatii necesare pentru diagnostic

Medicul poate sa stabileasca diagnosticul de ulcer gastric dupa ce primeste rezultatele testelor de sange care evidentiaza anticorpii specifici bacteriei Helicobacter pylori. De asemenea, medicul poate solicita anumite investigatii imagistice, precum endoscopia sau radiografia cu bariu. In timpul efectuarii endoscopiei ar putea sa se recolteze probe de tesut gastric pentru confirmarea prezentei bacteriilor, precum si pentru a determina felul leziunilor ulceroase. Diagnosticul de precizie poate fi stabilit doar dupa evaluarea anticorpilor, dupa endoscopie si dupa biopsie.

Managementul corect al ulcerului gastric

In situatia pacientilor cu ulcer gastric este necesar sa existe un management corect al bolii, ceea ce presupune adoptarea unui set de masuri terapeutice nemedicamentoase. Este esential sa intrerupeti fumatul, precum si consumul de alcool sau cafea in exces. Trebuie sa evitati antiinflamatoarele nesteroidiene (in special aspirina) si sa adoptati un regim alimentar strict, respectand un orar regulat pentru alimentatie. In situatia in care ranile gastrice sunt profunde si sangereaza, in caz de recidiva frecventa, daca exista risc de malignizare sau de perforare, interventia chirurgicala devine o alternativa de tratament.

Alimentatia corecta a pacientilor cu ulcer gastric

Alimentatia corecta poate sa ajute la vindecarea ulcerului gastric, dar este foarte utila si in prevenirea acestei afectiuni. Se recomanda consumul de legume si fructe pentru a pastra sanatatea mucoasei stomacale si pe cea a tubului digestiv. De asemenea, pacientii cu ulcer gastric pot consuma spanac, stridii si carne de vita, peste si fructe uscate. Datorita efectului sau cicatrizant, ceaiul de sunatoare este util in ameliorarea ulcerului gastric.

Farmacistul Catena va recomanda:

Refalgin X 20 comprimate

Refalgin X 20 comprimate

Refalgin este un dispozitiv medical cu acțiune mecanică,…