Daca banuiti ca sunteti la curent cu cele mai recente ingrediente pentru ingrijirea pielii, aflati ca exista un produs multifunctional interesant cu care ar trebui sa faceti cunostinta. Este vorba de acidul succinic.
Ce face acidul succinic pentru piele? Este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a combate acneea, cu toate ca exista si alte motive pentru care merita sa fie adaugat in rutina de ingrijire, cum ar fi faptul ca protejeaza impotriva semnelor de imbatranire si ca reduce aspectul tern sau iritatiile pielii.
Unde se gaseste acidul succinic? In serurile faciale menite sa previna ridurile, produsele care trateaza acneea si unele masti sau lotiuni pentru ten.
Acidul succinic este un tip de acid antimicrobian care este adaugat in produsele de ingrijire a pielii pentru capacitatea sa de a curata pielea si a-i conferi luminozitate. De asemenea, are efecte antiinflamatorii si antioxidante si, in plus, poate ajuta la calmarea pielii iritate.
Acidul succinic este similar cu un alt acid extrem de apreciat, si anume acidul hialuronic. Acidul hialuronic este folosit de cele mai multe ori pentru capacitatea sa de hidratare, iar acidul succinic este utilizat pentru a indeparta bacteriile din pori si pentru a tine sub control eruptiile pielii.
Ce este acidul succinic?
Gasit in mod natural in chihlimbar sau trestia de zahar, acidul succinic este obtinut printr-un proces de fermentatie. Acest acid poate catifela pielea, poate inhiba dezvoltarea bacteriilor si poate ajuta la gestionarea nivelului de sebum, reducand astfel eruptiile cutanate. De asemenea, restabileste echilibrul pH-ului pielii, un lucru pe care unele produse de ingrijire a pielii (cum ar fi exfoliantii duri) il pot perturba, provocand roseata, uscaciune si piele crapata.
Cu toate ca este nou pentru cei mai multi oameni, acidul succinic este folosit in tarile europene de multi ani, pentru proprietatile sale interesante de ingrijire a pielii. Intrucat echilibreaza tenul gras si congestionat, acidul succinic este ideal pentru persoanele cu acnee. Acest lucru duce la mai putine pete pigmentare si puncte negre. Dar acidul succinic inverseaza si semnele vizibile ale imbatranirii si este util in special pentru cei cu pielea sensibila, care se inroseste sau se irita usor.
Acid succinic – beneficii pentru frumusete
Beneficiile acidului succinic sunt concentrate in mare parte pe tratarea acneei, insa nu sunt principalele calitati.
-
Ajuta la gestionarea productiei de sebum
Sebumul este o substanta pe care pielea o creeaza pentru a se mentine hidratata si protejata. O cantitate prea mare de sebum poate provoca insa diverse probleme cutanate, cum ar fi acneea. Excesul de sebum poate infunda porii, unde bacteriile pot ramane captive.
Acidul succinic ajuta la echilibrarea productiei de sebum, evitandu-se astfel infundarea porilor si blocarea bacteriilor care cauzeaza acnee.
-
Accelereaza reinnoirea celulelor
Reinnoirea celulelor pielii este solutia pentru o piele stralucitoare si intinerita. Aceasta este o parte cu adevarat importanta a gestionarii acneei, pe care multi oameni o trec de multe ori cu vederea.
-
Este un agent antimicrobian eficient
Acidul succinic are proprietati antimicrobiene care il fac extrem de eficient in tratarea acneei. Acest lucru inseamna ca acidul succinic ajuta la prevenirea dezvoltarii microorganismelor, cum ar fi bacteriile, virusurile sau ciupercile.
Datorita capacitatii sale antiinflamatoare, acidul succinic ajuta la calmarea pielii inrosite si iritate, care poate provoca eruptii de acnee. Deoarece este folosit in mod normal ca tratament topic pentru imperfectiunile pielii, acidul succinic poate ajuta nu numai la reducerea nivelului de bacterii care cauzeaza acnee, ci si la calmarea pielii afectate de aceasta problema medicala.
-
Restabileste echilibrul pH-ului pielii
pH-ul este o cifra care indica nivelul de aciditate sau alcalinitate al unei substante. pH-ul este masurat pe o scara de la 0 la 14. Un pH scazut indica o substanta acida, un pH de 7 este neutru, in timp ce un pH ridicat indica o substanta alcalina.
Acidul succinic este un acid cu putere relativ scazuta si ajuta la restabilirea echilibrului natural al pH-ului pielii, precum si a microbiomului natural al pielii.
-
Este un antioxidant puternic
Radicalii liberi dauneaza pielii deoarece provoaca descompunerea atomilor sanatosi. Radicalii liberi sunt atomi, molecule sau ioni carora le lipseste un electron. Atat organismul, cat si alti factori precum poluarea, razele UVB de la soare si fumul pot provoca radicali liberi care sunt daunatori pielii.
Antioxidantii previn oxidarea care elibereaza radicali liberi. Ingredientele antioxidante, cum ar fi acidul succinic, ajuta la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi, deoarece se leaga de radicalii liberi, inlocuind acel electron lipsa care ii determina pe acestia sa descompuna atomii sanatosi.
Cum poate fi utilizat acidul succinic
Total de inteles, pe multi oameni, cuvantul „acid” ii poate duce cu gandul la si mai multa iritatie. Din fericire, acidul succinic nu face acest lucru.
De obicei, in cosmetica, acidul succinic este utilizat ca tratament pentru petele pigmentare. Produsele pentru acnee care contin acid succinic pot fi folosite de obicei zilnic, daca nu chiar de mai multe ori pe zi.
Specialistii recomanda sa aplicati o cantitate mica de crema pentru acnee, doar pe zonele pielii afectate de aceasta problema, mai degraba decat sa aplicati pe intreaga fata.
Referinte:
https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/a43775714/succinic-acid-for-skin/
https://upcirclebeauty.com/blogs/upcircle/succinic-acid
https://draxe.com/beauty/succinic-acid-benefits/
https://www.refinery29.com/en-gb/succinic-acid-skin-benefits
https://www.womenshealthmag.com/uk/beauty/skin/a40374323/succinic-acid/