Acid hialuronic: ce este si ce beneficii are

Acid hialuronic: ce este si ce beneficii are Acid hialuronic: ce este si ce beneficii are

Ultima actualizare: 28 ianuarie 2022

acid-hialuronic

Cu siguranta, toate femeile viseaza la o piele in permanenta cat mai neteda, lucioasa si mereu intinsa sau la buze voluptuoase. Pentru toate acestea este nevoie de acid hialuronic, unul dintre cele mai vehiculate si mai folosite ingrediente in produsele anti-aginf.

Acidul hialuronic (AH) este un glicozaminoglican natural care se gaseste in tesutul conjunctiv al corpului. Glicozaminoglicanii sunt carbohidrati (sau zaharuri) lungi nedirijati, cunoscuti si sub denumirea de polizaharide.

AH este cel care confera structura pielii tale si, in acelasi timp, acel aspect plin si hidratat. In ciuda tuturor discutiilor despre colagen, este important sa aflam ca acidul hialuronic are un rol important.

Acum, ca produsele anti-aging  au luat atat de multa amploare, este timpul sa punem reflectoarele si pe acidul hialuronic si sa aflam care sunt beneficiile sale pentru piele si de ce este importanta masa moleculara a unui ingredient! Acesta joaca un rol esential in procesul de vindecare a leziunilor. Nivelul de acid hialuronic scade pe masura ce inaintam in varsta, lucru care ne predispune la riduri.

Acid hialuronic – descriere scurta

Acidul hialuronic, cunoscut si sub denumirea de hialuronan, este o substanta limpede produsa in mod natural de organism. Cele mai mari cantitati de acid hialuronic se gasesc in piele, tesutul conjunctiv si ochi.

Principalul rol al hialuronanului este de a retine apa astfel incat tesuturile sa ramana bine lubrifiate si umede. Cu toate acestea, acidul hialuronic are o multime de proprietati si utilizari. Exista suplimente cu acid hialuronic, dar si seruri topice, picaturi pentru ochi si injectii.

Farmacistii Catena recomanda Skin Republic Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen, un produs special conceput pentru hidratarea in profunzime a tenului. Ingredientele sale active actioneaza atat asupra liniilor fine, cat si a ridurilor profunde. De asemenea, masca reda fermitatea tenului si creste elasticitatea pielii.

Acid hialuronic – rol si beneficii in cosmetica

Femeile care doresc ca pielea lor sa arate si sa se simta mai supla pot sa apeleze la suplimentele cu acid hialuronic. Aproximativ jumatate din cantitatea totala de acid hialuronic din organism se regaseste in piele, unde intra in contact cu apa pentru a o pastra hidratata.

Cu toate acestea, nivelul de acid hialuronic din piele se diminueaza in timp in urma procesului natural de inaintare in varsta si a expunerii la anumiti factori precum radiatiile ultraviolete ale soarelui, fumatul si poluarea.

Pentru ingrijirea adecvata a tenului, farmacistii Catena le recomanda femeilor cu varsta peste 30 de ani sa foloseasca Dr. Irena Eris Clinic Way 1° Crema Antirid Acid Hialuronic zi. Produsul asigura hidratarea corespunzatoare a pielii prin formarea unui strat protector pe suprafata sa, modalitate prin care previne pierderile de apa. De asemenea, contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, lupta impotriva aparitiei ridurilor si ofera tenului un aspect proaspat si catifelat.

De aceea, suplimentele cu acid hialuronic pot preveni acest declin si ii pot oferi pielii suficient acid hialuronic. Potrivit testelor, cei care iau 120-240 mg de acid hialuronic pe zi, timp de cel putin o luna, isi cresc nivelul de hidratare din piele.

O piele hidratata inseamna automat reducerea aspectului ridurilor, ceea ce poate explica de ce tot mai multe studii arata ca suplimentele cu acid hialuronic poate face ca pielea sa arate mai fina.

Atunci cand sunt aplicate direct pe piele, serurile cu acid hialuronic pot ameliora roseata, ridurile si dermatita. De fapt, unii dermatologi injecteaza substante cu acid hialuronic in piele pentru a o mentine ferma si tanara.

acidul-hialuronic

Acid hialuronic: beneficii si utilizari in medicina

Acidul hialuronic are numeroase intrebuintari in medicina:

Poate accelera vindecarea ranilor

Puteti aplica acid hialuronic pentru a va vindeca leziunile. Aceasta substanta se gaseste in mod natural in piele, insa nivelul sau creste daca exista leziuni sau rani care trebuie reparate.

Acidul hialuronic contribuie la vindecarea mai rapida a ranilor prin faptul ca regleaza nivelul de inflamatie. In plus, ii transmite organismului faptul ca trebuie sa formeze mai multe vase de sange in zona deteriorata. Specialistii au observat ca aplicarea de acid hialuronic pe leziunile cutanate reduce dimensiunea ranilor si durerea mai repede decat un placebo sau lipsa de tratament.

De asemenea, acidul hialuronic are si proprietati antibacteriene. Asta inseamna ca reduce riscul de infectie atunci cand este aplicat direct pe ranile deschise.

Amelioreaza durerea articulara prin faptul ca mentine oasele bine lubrifiate

Acidul hialuronic este si o componenta de baza a articulatiilor. Aceasta substanta mentine o buna lubrifiere in spatiul dintre oase. Daca articulatiile sunt lubrifiate, se reduce riscul de contact intre oase si de aparitie a durerilor puternice.

De exemplu, persoanele care sufera de osteoartrita, o boala degenerativa a articulatiilor cauzata de uzura in timp a acestora, pot lua suplimente cu acid hialuronic pentru a-si ameliora problemele. Mai exact, cei care au luat 80-200 mg de acid hialuronic zilnic, timp de cel putin doua luni, si-au ameliorat in mod semnificativ durerea la genunchi. Efectul a fost observat in special in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani.

Reduce simptomele de reflux gastroesofagian

Potrivit ultimelor cercetari, suplimentele cu acid hialuronic pot contribui la reducerea simptomelor de reflux gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian este o afectiune in care continutul stomacului urca in gat, provocand durere si afectand mucoasa esofagiana.

Persoanele care au aceasta problema pot administra acid hialuronic pentru a reface mucoasa deteriorata a esofagului si pentru a grabi procesul de recuperare.

Cercetatorii au aflat in urma unui studiu ca aplicarea unui amestec format din acid hialuronic si sulfat de condroitina pe tesutul gatului afectat de reflux a ajutat la vindecarea mai rapida a mucoasei esofagului in comparatie cu lipsa unui tratament.

Imbunatateste uscaciunea si disconfortul ochilor

Potrivit statisticilor, aproximativ 1 din 7 adulti in varsta au ochii uscati din cauza productiei reduse de lacrimi sau a lacrimilor care se evapora prea repede. Tocmai datorita capacitatii sale de a mentine umezeala, acidul hialuronic este de multe ori folosit pentru a trata uscaciunea ochilor.

Puteti aplica picaturi de ochi care contin 0,2-0,4% acid hialuronic pentru a ameliora simptomele de ochi uscati si pentru a imbunatati sanatatea ochilor, in general. Mai nou, sunt testate lentilele de contact care contin acid hialuronic cu eliberare lenta drept un posibil tratament pentru uscaciunea oculara.

De asemenea, picaturile de ochi cu acid hialuronic sunt aplicate in mod frecvent in timpul operatiilor oculare pentru a reduce inflamatia si pentru a grabi vindecarea ranilor.

Acidul hialuronic ar putea preveni durerea de vezica urinara

La nivel mondial, aproximativ 3-6% dintre femei sufera de o afectiune numita cistita interstitiala, cunoscuta si sub denumirea de sindromul vezicii dureroase. Aceasta tulburare, ale carei cauze sunt necunoscute, provoaca durere si sensibilitate abdominala, dar si o senzatie intensa si frecventa de a urina.

Specialistii au aflat ca acidul hialuronic poate ameliora durerea si frecventa urinara. Pentru efecte maxime, acidul hialuronic trebuie introdus direct in vezica urinara cu ajutorul unui cateter.

Expertii nu au descoperit felul in care acidul hialuronic poate ameliora aceste simptome, insa sunt de parere ca poate repara tesutul afectat al vezicii, facandu-l mai putin sensibil la durere.

Acidul hialuronic, benefic pentru oase

Cercetatorii au inceput noi studii pe animale pentru a verifica efectele suplimentelor cu acid hialuronic asupra sanatatii oaselor.

In urma a doua studii s-a descoperit ca suplimentele cu acid hialuronic pot incetini pierderea masei osoase. Cercetarile au fost efectuate pe sobolani care sufereau de osteopenie, etapa initiala a pierderii masei osoase care precede osteoporoza.

Efectele acidului hialuronic asupra sanatatii oaselor umane nu au fost inca studiate. Cu toate acestea, rezultatele studiilor pe animale sunt promitatoare.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326385

https://www.healthline.com/hyaluronic-acid-for-skin

https://www.healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Skin Republic Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen, 25 ml

Skin Republic Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen, 25 ml

Skin Republic Masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic…