Punctele negre: de ce apar si cum le indepartam corect

Punctele negre: de ce apar si cum le indepartam corect Punctele negre: de ce apar si cum le indepartam corect

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

puncte-negre

Punctele negre sunt cunoscute sub denumirea de comedoane deschise. Comedoanele se formeaza ca urmare a acumularii de celule moarte ale pielii si sebum in interiorul porilor. Sebumul este substanta uleioasa care protejeaza pielea.

Partea superioara a punctelor negre, care este vizibila pe suprafata pielii, este de culoare inchisa. In mod normal, parul ia nastere din foliculii aflati in porii pielii. Glandele sebacee care produc sebum se afla sub acestia.

Partea cea mai de sus a porului ramane deschisa, chiar daca acesta este deja infundat. Din cauza faptului ca partea deschisa a porului intra in contact cu aerul, zona capata la suprafata acea nuanta neagra caracteristica. De aici vine denumirea de puncte negre.

De multe ori, multe puncte negre sunt confundate cu murdaria, cu toate ca punctele negre nu apar din cauza lipsei de igiena. Cu toate ca alte leziuni acneice sunt inchise, punctele negre sunt deschise la suprafata, motiv pentru care aerul care patrunde in por provoaca oxidarea sebumului acumulat.

Cele mai multe puncte negre apar pe fata, gat, spate, brate, piept si umeri din cauza faptului ca in aceste zone exista mai multi foliculi de par.


Care sunt cauzele aparitiei punctelor negre?

Punctele negre se formeaza atunci cand se infunda porii pielii. Fiecare folicul contine un fir de par si o glanda sebacee care produce ulei. Acest ulei, numit sebum, mentine pielea moale si hidratata. Cand celulele moarte ale pielii si sebumul se colecteaza in foliculul pielii, se produce o umflatura numita comedon. Daca pielea din dreptul porului infundat ramane inchisa, se formeaza un punct alb. In schimb, daca pielea ramane deschisa in varf, in urma expunerii la aer capata o culoare neagra si se formeaza puncte negre.

Exista anumiti factori care pot creste riscurile de a dezvolta acnee si puncte negre, cum ar fi:

- productia excesiva de sebum

- acumularea bacteriilor Propionibacterium acnes la nivelul pielii

- iritarea foliculilor de par din cauza faptului ca celulele moarte ale pielii nu sunt eliminate in mod regulat

- modificari hormonale care faciliteaza o productie excesiva de sebum in timpul adolescentei, menstruatiei sau in urma administrarii pilulelor contraceptive

- administrarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii, litiul sau androgeni

Unii oameni sunt de parere ca acneea poate fi influentata si de alimentatie. Produsele lactate si alimentele care cresc nivelul zaharului din sange, cum ar fi carbohidratii, pot contribui si ele la declansarea acneei, cu toate ca cercetatorii nu sunt convinsi ca exista o legatura puternica intre acestea.

Remedii recomandate pentru a scapa de puncte negre

Tratamente fara prescriptie medicala (OTC)

Pacientii au la dispozitie o serie de medicamente fara prescriptie medicala pentru puncte negre. Aceste produse sunt disponibile sub forma de creme, geluri si plasturi si se aplica direct pe piele. Aceste medicamente contin ingrediente precum acid salicilic, peroxid de benzoil si resorcinol. Aceste substante anihileaza bacteriile, indeparteaza excesul de sebum si forteaza pielea sa elimine celulele moarte ale pielii.

Medicamente pe baza de reteta

In cazul in care medicamentele fara prescriptie nu amelioreaza simptomele, specialistul iti poate recomanda medicamente mai puternice pe baza de reteta. Medicamentele care contin vitamina A impiedica infundarea porilor si asigura o regenerare mai rapida a celulelor pielii. Printre aceste substante se numara tretinoina, tazarotenul sau adapalenul si se aplica direct pe piele.

In plus, medicul poate prescrie produse care contin peroxid de benzoil si antibiotice care se aplica pe piele. Aceste medicamente pot fi deosebit de utile in cazul persoanelor care au cosuri sau chisturi acneice pe langa puncte negre.

Indepartarea manuala

Dermatologii sau specialistii in ingrijirea pielii folosesc un instrument special numit extractor tip bucla pentru a desfunda porii. Mai intai, expertul face o mica taietura la nivelul punctului negru, apoi aplica presiune cu extractorul pentru a elibera porii.

puncte-negre-tratament

Microdermabraziune

In timpul acestei proceduri cosmetice, un medic sau un specialist in ingrijirea pielii foloseste un instrument special destinat care elimina stratul superior al pielii.

Peeling chimic

Prin aceasta procedura se indeparteaza, de asemenea, celulele moarte ale pielii care contribuie la formarea punctelor negre. In timpul peeling-ului, specialistul aplica o solutie chimica puternica pe piele. In timp, straturile superioare ale pielii se desprind, lasand locul pielii mai fine aflate dedesubt.

Terapia cu laser si fototerapia

Terapia cu laser si fototerapia presupun folosirea unor fascicule minuscule de lumina intensa care reduc productia de sebum sau pentru a distruge bacteriile. Ambele tipuri de tratamente ajung sub suprafata pielii pentru a trata acneea si punctele negre, fara a afecta straturile superioare ale pielii.

Incearca o masca pentru puncte negre

Aplica un exfoliant si o masca pentru puncte negre pentru a indeparta celulele moarte ale pielii de pe fata si pentru a reduce punctele negre. Se recomanda sa folosesti o masca pentru puncte negre care nu irita pielea.

Catena recomanda: âž¡ Masca de fata Peel-Off cu Carbune Skin Republic

Masca de fata Peel-Off cu Carbune Skin Republic este o masca pentru puncte negre exfolianta, bogata in minerale. Carbunele activ din aceasta masca pentru puncte negre are capacitatea de a absorbi impuritatile atat de la suprafata pielii cat si din profunzime, lasand tenul curat si luminos. Aceasta masca pentru puncte negre se aplica pe pielea curata si se lasa 15 -20 de minute timp in care se intareste. In acest interval masca de fata absoarbe impuritatile de a nivelul pielii care sunt responsabile de aparitia cosurilor, punctelor negre sau de aspectul neuniform al tenului. Aceasta masca pentru puncte negre se indeparteaza cu grija de pe piele, lasand-o curata si catifelata.

Beneficii Masca de fata Peel-Off cu Carbune:

- indeparteaza punctele negre si impuritatile

- exfoliaza tenul si ii confera luminozitate

- redefineste structura pielii

- pielea devine mai catifelata

Mod de folosire Masca de fata Peel-Off cu Carbune: se aplica o data pe saptamana in prima luna, apoi doar la nevoie.

Sfatul expertului:

Pentru cele mai bune rezultate, aplicati apoi masca de fata tip servetel cu Acid Hialuronic + Colagen pentru a hidrata pielea in profunzime.

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/71615

https://www.healthline.com/health/blackheads

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-rid-of-blackheads

Farmacistul Catena va recomanda:

Skin Republic Masca de fata tip servetel Bule Purificatoare + Carbune, 20 ml

Skin Republic Masca de fata tip servetel Bule Purificatoare + Carbune, 20 ml

Masca de fata tip servetel Bule Purificatoare + Carbune…

Skin Republic Masca de fata Peel-Off cu Carbune, 25 ml

Skin Republic Masca de fata Peel-Off cu Carbune, 25 ml

Skin Republic Masca de fata Peel-Off cu Carbune este…