Afectiuni intalnite mai des la femei decat la barbati

Afectiuni intalnite mai des la femei decat la barbati Afectiuni intalnite mai des la femei decat la barbati

Ultima actualizare: 8 mai 2024

Fiecare dintre noi are propriile particularitati in ceea ce priveste sanatatea, iar o parte dintre acestea sunt determinate chiar de sexul avut. De-a lungul anilor, s-a constatat ca anumite afectiuni au o prevalenta mai mare in randul femeilor sau ca le afecteaza intr-un mod diferit fata de barbati. Aceste diferente dintre sexe pot fi atribuite atat factorilor biologici, cat si factorilor sociali si culturali. Cunoasterea si intelegerea acestora este esentiala pentru a lua masuri care sa previna imbolnavirea.

Care sunt afectiunile intalnite mai des la femei decat la barbati?

Exista unele afectiuni care apar doar la femei, din simplul motiv ca barbatii nu detin organele care fac obiectul acestora. Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice sau cancerul de col uterin reprezinta exemple elocvente in acest sens. Mai exista si unele, pe care obisnuim sa le asociem doar cu femeile, chiar daca in realitate acestea ii poate afecta si pe barbati. Vorbim aici de cancerul de san, de anorexie si alte tulburari de alimentatie. Sunt insa si probleme de sanatate de care sufera ambele sexe, dar care au o incidenta mai mare in randul femeilor. Le vom prezenta in continuare pe cele mai importante dintre acestea.

Cancerul de san

Sexul feminin este cel mai important factor de risc pentru cancerul de san. Aproximativ 99% dintre cancerele de san apar la femei si doar 0,5-1% dintre cazuri se inregisteaza la barbati.

Potrivit OMS, cancerul mamar este cel mai frecvent cancer diagnosticat si principala cauza de deces prin cancer la femei la nivel mondial, cu un numar anual de 2,3 milioane de cazuri noi (1 din 4 cazuri noi de cancer) si 685 000 de decese (1 din 6 decese prin cancer).

Femeile au un risc de zece ori mai mare de a dezvolta cancer de san decat barbatii. Acest tip de cancer este intalnit in toate tarile lumii la femeile de orice varsta dupa pubertate, dar cu rate din ce in ce mai mari la varste mai inaintate. 

Cercetarile au aratat ca motivul pentru care femeile sunt mai predispuse sa dezvolte cancer de san are legatura cu faptul ca au mai multe celule mamare si o rata de crestere mai rapida a acestor celule, prin comparatie cu barbatii. Drept urmare, celulele canceroase la femei tind sa se inmulteasca intr-un ritm mai mare decat la barbati.

Artrita reumatoida

Boala inflamatorie autoimuna care provoaca inflamarea articulatiilor, artrita reumatoida poate aparea la orice varsta, nu doar la batranete, contrar credintei populare. „Captuseala” articulatiilor se inflameaza, provocand daune pe termen lung structurii articulatiilor. In stadiile incipiente ale bolii, sunt afectate articulatiile mai mici, in special cele ale degetelor de la maini si picioare. Ulterior, pe masura ce progreseaza, boala se raspandeste la incheieturi, glezne, coate, genunchi, solduri si umeri. In general, simptomele apar in oglinda, pe ambele parti ale corpului, la aceleasi articulatii.

Desi principalele simptome vizeaza articulatiile (umflaturi, sensibilitate, durere si rigiditate, mai severa dimineata si dupa inactivitate), in foarte multe cazuri afectiunea are manifestari care nu le implica si anume: oboseala, slabiciune, febra joasa. Aceasta deoarece artrita reumatoida poate fi considerata o boala a intregului corp. Ea poate afecta si structuri non-articulare asa cum este pielea, inima si vasele de sange, plamanii, rinichii, maduva osoasa sau glandele salivare.

Si acum sa vedem care-i distrubutia pe sexe. Potrivit specialistilor, artrita reumatoida este de doua pana la trei ori mai probabil sa apara la femei. De fapt, 80% dintre persoanele diagnosticate cu boli autoimune sunt, in general, femei!

Migrenele

Exista multe bancuri legate durerile de cap ale femeilor. Ei bine, acestea au un substrat cate se poate de real. Riscul de aparitie a migrenelor este de 3,25 ori mai mare la femei si este frecvent asociat cu schimbarile hormonale ciclice. In SUA, de exemplu, ele constiuie a patra cea mai frecventa cauza de dizabilitate in randul femeilor.

Migrenele insa nu sunt simple dureri de cap. Ele reprezinta o afectiune cronica, definita prin cefalee (durere de cap) recurenta, de intensitatea moderata pana la severa, cu caracter pulsatil, pe una sau ambele parti ale capului. In multe situatii, migrenele sunt agravate de miscare si pot fi insotie  de sensibilitate crescuta la lumina, zgomot si mirosuri, provocand greata si varsaturi. Frecvent se prezinta cu o „aura” sau o schimbare a vederii dupa sau in timpul unui atac.

O criza de migrena dureaza, in general, intre 4 si 72 de ore. Ca si durata, severitatea si frecventa de aparitie a migrenei variaza de la un caz la altul. Unele persoane pot suferi de migrena o data sau de doua ori pe an, in timp ce altele se pot confrunta cu acest tip de durere lunar sau mai des de atat.

Lupusul

Tulburare autoimuna, lupusul apare atunci cand sistemul imunitar pierde capacitatea de a face diferenta intre agentii de patogeni si celulele organismului. In consecinta, isi ataca propriile tesuturi. Afectiunea apare cel mai frecvent la persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 42 de ani, femeile fiind de 4 pana la 12 ori mai predispuse s-o dezvolte.

Lupusul are o evolutie cronica si o gama larga de simptome, iar printre cele mai comune se numara:

  • oboseala sau epuizarea extrema, indiferent de numarul de ore de somn;
  • durerile musculare si articulare sau umflaturi;
  • eruptiile cutanate (frecvent, in forma de fluture pe fata, pe obraji si pe nas);
  • febra;
  • pierderea parului;
  • ranile recidivante in cavitatea bucala.

Manifestarile bolii variaza si pot fi agravate de perioadele de crize sau diminuate in timpul perioadelor de „remisiune”.

Scleroza multipla

O alta afectiune autoimuna intalnita mai des la femei decat la barbati este scleroza multipla (SM). Potrivit literaturii de specialitate, raportul este de circa 4 la 1. Expertii nu au o explicatie clara pentru cauza sclerozei multiple in general, cu atat mai putin la femei in mod special. Au insa cateva teorii care ar putea explica diferentele de sex in ceea ce priveste rata SM.

Un motiv pentru care mai multe femei sufera de SM decat barbatii ar putea avea de-a face cu hormonii de reproducere. Inainte de pubertate, baietii si fetele au tendinta de a dezvolta SM la aproximativ aceeasi rata. Ulterior, pe masura ce baietii si fetele trec in adolescenta si la varsta adulta, cand organismele masculine si feminine produc hormoni diferiti, femeile incep sa faca SM la rate mai mari decat barbatii. Aceasta diferenta ii impinge pe cercetatori sa ia in considerare o posibila legatura intre hormonii sexuali si aceasta boala.

Sindromul oboselii cronice

Encefalomielita mialgica, mai cunoscuta cu denumirea de sindromul oboselii cronice, este o afectiune cronica foarte complexa, implicand disfunctii neurologice, autonome si metabolice. Din pacate, aceasta este subdiagnosticata si insuficient cercetata.

Cu toate ca aursa bolii este in prezent necunoscuta, iar distributia exacta pe sexe ramane necalara, se estimeaza ca femeile sunt mai expuse riscului de a suferi de acest sindrom, dat fiind ca la ora actuala este diagnosticat de 2 pana la 4 ori mai des in randul lor.

Cat despre simptomatologie, asa cum sugereaza chiar denumirea bolii, cap de lista este oboseala cronica severa. Aceasta este definita printr-o scadere semnificativa a capacitatii de a desfasura activitati care erau posibile inainte de aparitia sindromului. Probleme constante legat de somn, precum insomnia sau incapacitatea de a se simti odihnit in urma somnului, durerile musculare, durerile articulare fara alte semne de artrita, durerile de cap, fie noi, fie agravate sunt alte semne care anunta prezenta acestei afectiuni, inca prea putin intelese.

Bolile tiroidiene

Bolile tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul si tiroidita autoimuna (boala Hashimoto), afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Tiroida joaca un rol crucial in reglarea metabolismului, iar dezechilibrul hormonal poate avea un impact semnificativ asupra starii generale de sanatate a unei femei. Simptomele pot varia de la oboseala si crestere in greutate la probleme de fertilitate si tulburari menstruale.

Osteoporoza

Caracterizata prin pierderea densitatii osoase si fragilitatea oaselor, osteoporoza afecteaza mai des femeile. Acest lucru se datoreaza faptului ca femeile au, de obicei, oase mai subtiri si mai putin dense decat barbatii. In plus, in cazul lor intrevine dezechilibrul hormonal care apare odata cu menapauza.

In medie, femeile pierd pana la 10% din masa lor osoasa in primii cinci ani dupa instalarea menopauzei. Dupa aceea, rata de pierdere osoasa incetineste. Cu toate acestea, datele arata ca aproximativ jumatate din toate femeile de peste 50 de ani vor dezvolta in cele din urma osteoporoza, riscand ca dupa varsta de varsta de 60 de ani sa sufere cel putin o fractura din cauza bolii.

Pe de alta parte este important de mentionat ca osteoporoza ii poate afecta si pe barbati, chiar daca intr-un numar mai mic – incidenta estimata in randul lor este la circa 20%. Mai trebuie subliniat si faptul ca barbatii pot fi mai vulnerabili in fata acestei afectiuni. O fractura de sold cauzata de osteoporoza se soldeaza cu deces de doua ori mai des in cazul barbatilor.

Infectiile urinare

Femeile au tendinta de a face infectii de tract urinar (ITU) mai des decat barbatii. Totusi, la barbati acestea sunt mai complicate. Ele au si cauze diferite. Femeile le fac cel mai adesea din cauza bacteriilor provenite de la nivel intestinal (uretra femeilor este mai scurta si mai aproape de anus), in timp ce la barbati este mai probabil ca ITU sa apara din cauza unor blocaje ale fluxului de urina, cum ar fi o prostata marita sau pietrele la rinichi.

Acneea

Hormonii sunt adesea vinovati pentru acnee. Deoarece femeile au parte de schimbari hormonale in timpul menstruatiei, sarcinii si menopauzei, acestea au o predispozitie mai mare pentru a se confrunta cu acnee la varsta adulta. Si tratamentul poate varia in functie de sex. Medicii au tendinta de a prescrie femeilor care sufera de acnee medicamente care controleaza hormonii, cum ar fi anticonceptionalele, in timp ce barbatilor le recomanda mai des tratamente topice.

Bolile de inima

Desi bolile de inima sunt principala cauza de deces pentru ambele sexe in intreaga lume, femeile sunt mai predispuse sa moara dupa ce au un atac de cord. Si aceasta din cauza faptulu ca ele pot prezenta simptome diferite fata de barbati atunci cand au angina pectorala. Rareori este vorba de un tablou tipic al afectiunii.

Semnele de avertizare pentru ischemia miocardica la femei sunt foarte vagi. Pana si medicii pot fi indusi in eroare de acestea. Vorbim de multe ori de simptome banale precum ameteala, oboseala, durerile de cap, tulburarile de somn, dificultatile de respiratie, indigestie, dureri de spate, de umar sau de gat, dureri care iradiaza la nivelul maxilarului. Prin urmare, se ajunge frecvent la subdiagnosticare si tratament intarziat.

In plus, dupa varsta de 50 de ani, femeile se confunta cu un risc sporit de a dezvolta boli de inima si complicatii asociate. Pe langa factorul varstei, atunci intra in joc si factorii hormonali. Din momentul in care intra in perimenopauza si apoi la menopauza, nivelul de estrogen, hormonul care ajuta la protejarea sanatatii inimii, scade semnificativ.

 

Surse:

https://nwhn.org/5-chronic-conditions-more-common-in-women/

https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/ss/slideshow-conditions-affect-men-women-differently

https://www.webmd.com/multiple-sclerosis/ms-affects-women-more-than-men

https://nwhn.org/5-chronic-conditions-more-common-in-women/