Aveti tensiunea arteriala crescuta? Iata ce complicatii pot aparea

Aveti tensiunea arteriala crescuta? Iata ce complicatii pot aparea Aveti tensiunea arteriala crescuta? Iata ce complicatii pot aparea

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Tensiunea arteriala crescuta (hipertensiunea arteriala) este o afectiune in care forta sangelui asupra peretilor vaselor de sange este destul de crescuta, astfel incat sa determine aparitia afectiunilor cardiovasculare. Tensiunea arteriala este determinata de doi factori: cantitatea de sange pe care o pompeaza inima si gradul de rezistenta a fluxul sangvin la nivelul arterelor. Cu cat este pompat mai mult sange si cu cat vasele de sange sunt mai ingustate, cu atat mai mare este tensiunea arteriala.
 
Hipertensiunea arteriala poate exista ani intregi fara sa determine aparitia simptomelor. Chiar si in lipsa simptomelor, lezarea vaselor de sange si a inimii continua si poate fi evidentiata. Hipertensiunea necontrolata creste riscul de aparitie a unor boli severe, precum accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic.
 
Hipertensiunea arteriala poate afecta pe oricine. Din fericire, aceasta poate fi detectata usor si, odata evidentiata, poate fi controlata prin dieta si medicamentos. Daca nu este tratata, poate ataca atat vasele de sange, cat si unele organe din corp. Pe masura ce trece timpul si hipertensiunea nu este tratata, distrugerea acestora este mai mare.
 

Care sunt complicatiile hipertensiunii arteriale?

  • Accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic. Hipertensiunea poate duce la ingustarea arterelor (ateroscleroza), ce favorizeaza accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic si alte complicatii.
  • Anevrismul. Tensiunea crescuta poate cauza slabirea si dilatarea vaselor de sange, formand un anevrism. Acesta se poate rupe si, in acest caz, este o urgenta medicala ce pune viata in pericol.
  • Insuficienta cardiaca. Pentru a putea pompa sange impotriva tensiunii crescute, muschii inimii se ingroseaza. Daca se intampla acest lucru, inima nu mai poate indeplini necesitatile organismului si poate aparea insuficienta cardiaca.
  • Ingustarea vaselor de sange de la nivelul rinichilor. Ingustarea si slabirea vaselor de sange ale rinichilor impiedica functionarea normala a acestor organe.
  • Ingustarea si slabirea vaselor de sange de la nivelul ochilor. Acest fenomen duce la complicatii oculare, inclusiv la pierderea vederii (orbire).

 

Puteti citi continuarea acestui articol pe FarmaciaTa.ro