Bradicardie - cauze, simptome si recomandari

Bradicardie - cauze, simptome si recomandari Bradicardie - cauze, simptome si recomandari

Ultima actualizare: 7 ianuarie 2022

Atunci cand o persoana se afla in stare de repaus, se considera ca frecventa cardiaca este normala in situatia in care valoarea acesteia este cuprinsa intre 60 si 100 de batai intr-un minut. In cazul in care frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai intr-un minut, pulsul este considerat a fi lent iar diagnosticul este acela de bradicardie. Faptul ca inima bate mai rar este semn al unei circulatii deficitare a sangelui, iar din acest motiv exista posibilitatea ca organele si tesuturile sa fie afectate.

In unele situatii este normal ca ritmul cardiac sa fie scazut, ca de exemplu in timpul somnului, atunci cand majoritatea functiilor organismului sunt incetinite. In cazul persoanelor care fac sport de performanta, de asemenea ritmul cardiac scazut nu indica prezenta vreunei afectiuni. Inima sportivilor este mai puternica si poate sa pompeze necesarul de sange prin mai putine batai intr-un minut.


Ce este bradicardia sau pulsul mic?

Atunci cand vorbim despre formele ei usoare sau medii, bradicardia nu reprezinta neaparat o problema grava, insa in situatia pacientilor cu forme severe exista posibilitatea sa le puna viata in pericol.

Persoanele a caror frecventa cardiaca este mai mica de 60 de batai intr-un minut sunt incluse in categoria celor cu bradicardie sinusala. Mai ales in cazul tinerilor si al sportivilor nu este o problema. Motive de ingrijorare apar atunci cand frecventa pulsului scade sub 40 de batai intr-un minut. Bradicardia se mai poate manifesta si ca o pauza sinusala, ceea ce inseamna ca impulsurile sinusale nu mai sunt emise si, in unele situatii, se poate ajunge la moartea subita a pacientului.

Poate fi vorba si despre o disfunctie a nodului sinusal, ceea ce inseamna ca s-au combinat mai multe feluri de aritmii, atat rapide cat si lente. Pot sa apara astfel complicatii precum tahiaritmiile atriale,sincopa sau chiar moarte subita. Tahicardia – Bradicardia este denumirea trecerii de la bataile rapide ale inimii la cele mai lente. Este un sindrom care poate fi intalnit in special in situatia pacientilor cu fibrilatie atriala, cu un risc major de accident vascular cerebral.

Farmacistii Catena recomanda PULSOXIMETRU IMDK C101A3, un dispozitiv medical care masoara prin deget, rapid si precis, pulsul si concentratia de oxigen din sange. Acesta poate fi folosit atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, are o autonomie de 30 de ore si se inchide automat in caz de neutilizare mai mult de 8 secunde.

 

Ce inseamna puls mic?

Un puls mai mic de 50 de batai intr-un minut este considerat a fi un puls mic pentru o persoana adulta, daca ne raportam la perioada de zi, cand acea persoana este activa. Frecventa cardiaca insa, descreste si din cauza inaintarii in varsta. Poate fi, de asemenea, si consecinta administrarii de medicamente cu efect betablocant.

Care sunt valorile normale ale pulsului la adulti?

O foarte mare parte a specialistilor in domeniu, considera ca frecventa cardiaca normala este de aproximativ 100 de batai intr-un minut in situatia copiilor cu varste de 6 pana la 15 ani, iar pentru adultii care au depasit varsta de 18 ani pulsul normal este considerat cel cu valori intre aproximativ 60 si 100 de batai intr-un minut. Toate acestea sunt masuratori valabile pentru perioada de repaus.

Pentru a va asigura oricand ca pulsul dumneavoastra este in limite acceptabile, puteti folosi un pulsoximetru. Acesta este un dispozitiv digital portabil, care seamana cu un tensiometru si este recomandat persoanelor cu boli pulmonare obstructive cronice, pacientilor cu insuficienta cardiaca si celor care au nevoie de monitorizarea saturatiei de oxigen din sange.

Farmacistii Catena recomanda pulsoximetru pentru deget LOX100, un dispozitiv digital de masurare a saturatiei arteriale de oxigen, a frecventei pulsului si a indicelui de perfuzie. Acesta se poate folosi in familie, spitale, organizatii sociale medicale, ingrijire fizica in sport etc. Dispozitivul este usor de transportat si poate fi citit cu usurinta.

 

De ce apare bradicardia? Cauzele bradicardiei

Atunci cand un pacient sufera din cauza unor boli care pot intrerupe formarea de impulsuri electrice normale care sa contracte muschiul inimii, se poate instala bradicardia. In afara modificarilor pe care organismul le sufera in procesul de imbatranire, proces care scade frecventa cardiaca, bradicardia poate fi cauzata de bolile arterelor coronare. Infarctul miocardic, miocardita, operatiile pe cord, boala Lyme, endocardita si sarcoidoza pot, de asemenea, sa declanseze aparitia bradicardiei.

Se poate ca aceasta afectiune sa apara si in situatia pacientilor care sufera din cauza unor boli ce incetinesc trecerea impulsurilor electrice prin inima, fara a fi vorba neaparat despre boli cardiace, ca de exemplu hipotiroidismul sau anumite dezechilibre electrolitice, precum un nivel crescut de potasiu.

Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul ca stresul in exces poate sa fie una dintre cauzele bradicardiei. Fumatul, consumul de alcool sau droguri, sunt factori care favorizeaza, de asemenea, declansarea bradicardiei.

Pentru masurarea cu precizie a saturatiei de oxigen din sange si a pulsului, farmacistii Catena recomanda pulsoximetru profesional AS-302-L. Acest dispozitiv medical este usor de folosit, de citit si de transportat.

Care sunt simptomele bradicardiei?

In situatia pacientilor a caror inima nu mai pompeaza suficient sange in organism pentru acoperirea tuturor nevoilor, simptomele bradicardiei urmeaza sa se manifeste. Unele persoane pot avea senzatia de vertij (ameteala), vor simti ca lesina, ca obosesc si ca au palpitatii.  Pacientii cu bradicardie pot sa respire cu dificultate, sa aiba dureri pectorale (angina), sa se concentreze cu dificultate sau s atreaca prin stari de confuzie.

Exista si situatii in care pacientii cu bradicardie sa nu prezinte deloc simptome, dar daca pulsul este unul cu valori considerate normale iar pacientul are totusi simptome specifice, este esential sa mergeti la medicul cardiolog pentru un consult. Este singura modalitate prin care puteti afla daca este sau nu vorba despre o posibila afectiune cardiaca.

Farmacistii Catena recomanda Medel Pulsoximetru PO01, un dispozitiv medical care permite masurarea pulsului si a saturatiei de oxigen din sange. Acesta are precizie mare de masurare, este usor de citit si usor de transportat.

Care este tratamentul recomandat?

Bradicardia este o afectiune care trebuie tratata in functie de cauzele ei si de severitatea cu care se manifesta. In situatia pacientilor cu forme usoare, calitatea vietii nu este afectata si nu este nevoie de administrarea vreunui tratament. Daca bradicardia este o consecinta a hipotiroidismului, tratand aceasta afectiune tiroidiana se poate ajunge la un ritm cardiac normal.

Daca la originea bradicardiei se afla insa unele malformatii cardiace congenitale, este nevoie de interventia chirurgicala prin care medicul poate sa imbunatateasca ritmul cardiac. In situatia aritmiilor generate de administrarea unor medicamnete, medicul va recomanda schimbarea lor sau diminuarea dozei.

Pentru pacientii care au probleme din punct de vedere al retelei electrice a inimii, se poate recurge la implantarea unui stimulator cardiac. Acest dispozitiv electric analizeaza constant activitatea inimii, percepe modificarile de ritm si le normalizeaza descarcand socuri electrice.

Care sunt complicatiile acestei afectiuni?

Simptomele pacientilor care folosesc pacemaker se imbunatatesc, la fel si prognosticul. De aici incolo tratamentul trebuie sa fie specific, in functie de cauzele care au dus la aparitia bradicardiei. Un tratament suplimentar este necesar in cazul persoanelor care au si afectiuni ale arterelor coronariene.

In cazul in care episoadele de bradicardie alterneaza cu un puls aritmic si crescut, riscul declansarii unui accident vascular cerebral este mai mare. Pentru ca sangele nu mai este pompat cu eficienta catre organism, acesta se poate coagula si poate provoca accident vascular cerebral si decesul pacidentului.

Persoanelor care au peacemaker trebuie sa li se administreze tratament anticoagulant, pentru a reduce posibilitatea formarii unor cheaguri sau a accidentului vascular cerebral.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Medel Pulsoximetru PO01

    Medel Pulsoximetru PO01

    Pulsoximetru Oxygen PO01 este un dispozitiv medical care permite masurarea saturatiei de oxigen din sange precum si a pulsului.   Beneficii Pulsoximetru Oxygen PO01: Este un dispozitiv compact cu…

  • C101A3 PULSOXIMETRU IMDK

    C101A3 PULSOXIMETRU IMDK

    C101A3 PULSOXIMETRU IMDK este un dispozitiv medical care masoara concentratia de oxigen din sange (SpO2) si pulsul prin deget. Masurarea se realizeaza prin emiterea si receptia de raze infrarosii.  …