Ce este pH-ul organismului? pH – importanta, valori, recomandari pentru un pH optim

Ce este pH-ul organismului? pH – importanta, valori, recomandari pentru un pH optim Ce este pH-ul organismului? pH – importanta, valori, recomandari pentru un pH optim

Ultima actualizare: 13 noiembrie 2023

pH-ul reprezinta nivelul de aciditate sau alcalinitate din organism. Scalei pH-ului ii sunt atribuite valori cuprinse intre 0 si 14, unde 7 este neutru. Sub 7 este considerat acid, iar peste 7 este considerat bazic.

In acest articol veti descoperi tot ce va intereseaza referitor la pH-ul organismului: care sunt valorile optime ale acestuia si cum ajuta acesta la buna functionare a anumitor sisteme din corp.

Totodata, intrucat dieta acid-alcalina presupune consumul unor alimente care pot modifica pH-ul organismului, vom afla si daca aceasta are sau nu beneficii semnificative pentru sanatatea noastra de zi cu zi.


Importanta echilibrului pH-ului in corpul uman

Un pH echilibrat este foarte important pentru mentinerea sanatatii. Dezechilibrul poate afecta procesele metabolice, functia imunitara si poate duce la boli cronice. Diferitele organe ale corpului au pH-uri specifice, adaptate functiilor lor. De exemplu, stomacul are un pH foarte acid, in timp ce sangele are un pH usor bazic.

pH-ul corect permite enzimelor sa functioneze corespunzator in celule, influentand reactiile biochimice esentiale pentru viata. Prin urmare, un dezechilibru poate duce la disfunctionalitati si boli.

Sistemul tampon: mecanismul natural de reglare a pH-ului organismului

Sistemul tampon este un mecanism biologic care ajuta la mentinerea stabilitatii pH-ului, prin absorbtia sau eliberarea ionilor de hidrogen (H+). Organismul dispune de cateva metode de reglare: plamanii, rinichii si ficatul indeplinesc functiile de „sisteme tampon”, care au rolul de a mentine pH-ul sangelui constant.

Valori normale ale pH-ului corporal

Valoarea normala a pH-ului sanguin variaza intre 7,35 si 7,45, indicand un mediu usor bazic. Aceste valori sunt vitale pentru functionarea corecta a organismului.

Cum se masoara pH-ul organismului

pH-ul organismului poate fi msurat folosind teste de laborator, benzi de testare sau dispozitive electronice specializate. Pentru a obtine un rezultat precis, este important sa se urmeze instructiunile corecte.

Cum pot afectiunile medicale sa afecteze pH-ul organismului

Afectiunile cum ar fi diabetul zaharat, insuficienta renala sau tulburarile respiratorii pot influenta echilibrul pH-ului, motiv pentru care necesita monitorizare si interventie adecvata.

pH-ul diferitelor organe ale corpului uman

Anumite parti ale corpului au pH-uri specifice, adaptate functiilor lor. De exemplu, stomacul are un pH foarte acid (aproximativ 1-3) pentru a ajuta la descompunerea alimentelor, in timp ce sangele are un pH usor bazic (valoare cuprinsa intre 7,35 și 7,45), pentru a mentine homeostazia.

pH-ul si sistemul digestiv: rolul aciditatii gastrice

Aciditatea stomacului joaca un rol crucial in descompunerea alimentelor si eliminarea bacteriilor nocive din organism. Un mediu acid adecvat ajuta la stimularea digestiei si a descompunerii alimentelor, dar si la distrugerea bacteriilor nocive, care pot fi ingerate odata cu acestea. Echilibrul optim al pH-ului poate sustine o digestie sanatoasa, pe termen lung.

Unele alimente sunt considerate acide, altele sunt alcaline sau neutre:

  • alimente alcaline: leguminoase, legume, nucifere, fructe;
  • alimente neutre: amidon, zaharuri, grasimi naturale;
  • alimente acide: carne, peste, oua, lactate, cereale. 

Impactul pH-ului organismului asupra sistemului cardiovascular

pH-ul organismului poate influenta sanatatea inimii si a sistemului circulator. Nivelul de aciditate poate afecta sanatatea inimii si a vaselor de sange. Un pH echilibrat poate contribui la mentinerea tensiunii arteriale normale si a functiei cardiace sanatoase timp indelungat. Dezechilibrul poate influenta fluxul sanguin si functia normala a inimii.

Relatia dintre pH si sanatatea oaselor si a dintilor

Un pH echilibrat contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. De exemplu, un mediu prea acid poate duce la demineralizarea oaselor si afectarea smaltului dentar.

pH-ul organismului si sistemul nervos: cum influenteaza acesta functionarea creierului

pH-ul are un impact semnificativ asupra activității sistemului nervos. Un mediu prea acid sau prea bazic poate afecta neurotransmitatorii si potentialul de actiune al neuronilor, influentand functiile cognitive si starea de spirit.

Cum influenteaza pH-ul organismului calitatea pielii si a parului

pH-ul organismului influenteaza nivelul de hidratare al pielii si al scalpului. Un pH echilibrat poate ajuta la mentinerea unui nivel optim de hidratare, conferind un aspect sanatos si stralucitor parului si pielii, prevenind astfel uscaciunea si iritatiile.

Genera Sapun Lichid Neutru este recomandarea farmacistilor Catena pentru protecția pH-ului epidermic. Sapunul lichid cremos cu glicerina este hidratant si nutritiv. Sapunul lichid este conceput precum o crema hidratanta, deci beneficiaza de o concentratie ridicata de glicerina, pentru protectia impotriva uscarii excesive a pielii mainilor.

pH-ul si starea de sanatate a rinichilor

Rinichii joaca un rol vital in mentinerea echilibrului pH-ului. Acestia regleaza secretia de ioni de hidrogen (H+) si bicarbonati in urina, contribuind astfel la mentinerea echilibrului acid-baza in organism. Un pH corect poate ajuta la prevenirea problemelor renale si a pietrelor la rinichi.

Exista studii care sugereaza ca alimentatia alcalina ar putea imbunatati sanatatea pacientilor cu probleme ale rinichilor. Pentru a nu se apela la schimbarea pH-ului din sange, se incurajeaza consumul de fructe si legume, in special, apoi, consumul intr-o cantitate mai mica de carne si de lactate (pentru ca au un nivel ridicat de grasimi).

Legatura dintre pH-ul organismului si performanta atletica

Atletii si sportivii, in general, isi pot imbunatati performantele optimizand pH-ul organismului. Un echilibru corect poate contribui la cresterea nivelului de energie din organism si a rezistentei fizice. Un pH adecvat poate sa reduca riscul de oboseala si sa combata starea de epuizare in timpul antrenamentelor, imbunatatinmd recuperarea postantrenament.

pH-ul in nutritie si dieta

Alegerile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra pH-ului organismului. Consumul echilibrat de alimente alcalinizante si acidogene poate contribui la mentinerea unui pH optim.

Alimente acidogene vs. alimente alcalinizante

Alimentele acidogene pot creste aciditatea organismului, in timp ce alimentele alcalinizante pot ajuta la mentinerea unui pH optim. Exemple de alimente acidogene includ carnea si produsele lactate, in timp ce fructele si legumele sunt adesea alcalinizante.

Efectele pH-ului din organism asupra absorbtiei nutrientilor

pH-ul organismului influenteaza capacitatea corpului de a absorbi nutrientii din alimente. Un mediu prea acid poate reduce eficiența acestui proces, afectand nutritia adecvata. Absorbtia substantelor nutritive precum fierul, calciul si magneziul poate fi compromisa intr-un mediu prea acid.

Reglarea naturala a pH-ului prin respiratie si excretie

Sistemul respirator si sistemul renal au roluri esentiale in mentinerea echilibrului pH-ului din organism, prin eliminarea excesului de acid sau baza. Prin expiratie, organismul elimina dioxidul de carbon, care este un acid slab. De asemenea, rinichii regleaza echilibrul acid-baza, prin eliminarea excesului de ioni de hidrogen (H+) sau bicarbonati in urina. Asadar, acizii in exces sunt eliminati sub forma de dioxid de carbon, la expirarea aerului, sau ca amoniac, prin urinare.

Totodata, pentru a ne proteja pielea si a mentine pH-ul neutru ale acesteia, specialistii recomanda Genera Gel Antibacterian Neutru. Acesta curata pielea instant si fara clatire. Poate fi usor de transportat in calatorii, in locuri publice, la scoala sau oriunde altundeva este nevoie de dezinfectare. Produsul se picatura in palme si apoi se maseaza zona care trebuie curatata.

Dupa cum spuneam, pH-ul organismului reprezinta un aspect esential al sanatatii noastre generale. Echilibrul corect intre aciditate si alcalinitate este crucial pentru buna functionare a proceselor biologice fundamentale. De la functionarea celulara la sanatatea oaselor si a sistemului cardiovascular, pH-ul joaca un rol important pentru fiecare organ din corp.

Este important sa intelegem ca pH-ul organismului poate fi influentat de alegerile noastre alimentare si de stilul de viata. Adoptarea unei diete echilibrate, care include atat alimente acidogene, cat si alimente alcalinizante, poate contribui la mentinerea unui echilibru al pH-ului din organism.

De asemenea, sa nu uitam rolul vital al sistemelor tampon in reglarea naturala a pH-ului din organism, precum si importanta monitorizarii constante a sanatatii in colaborare cu specialistii din domeniul medical. Astfel, constientizarea si gestionarea corecta a pH-ului organismului pot avea un impact semnificativ asupra starii noastre de sanatate si a bunei noastre dispozitii, pe termen lung.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Genera gel antibacterian neutru, 80ml

Genera gel antibacterian neutru, 80ml

Gel de maini antibacterian curata instant fara clatire…

3 la pret de 2
Genera Sapun lichid neutru cu glicerina, 500 ml

Genera Sapun lichid neutru cu glicerina, 500 ml

Sapunul lichid cremos cu glicerina este hidratant…