Ciroza hepatica: solutii pentru insanatosire

Ciroza hepatica: solutii pentru insanatosire Ciroza hepatica: solutii pentru insanatosire

Ultima actualizare: 13 iulie 2021

Ciroza hepatica este o afectiune grava a ficatului care apare in momentul in care tesutul hepatic dezvolta fibroza, cu alte cuvinte, dezvolta un tesut fibros, nodulos, ce impiedica buna functionare a celulelor hepatice. Cu toate ca este o boala care se dezvolta in timp, ciroza hepatica poate duce la deces.

Ciroza hepatica - factori de risc, cauze

Cauzele cirozei hepatice sunt consumul excesiv de alcool pe o perioada lunga de timp si infectia cu virusurile hepatice B si C. Insa exista si persoane care pot dezvolta aceasta boala fara o cauza clara, acest tip de ciroza fiind denumit ciroza criptogenica.

Ciroza hepatica - simptome

Aceasta afectiune poate fi insesizabila pana in momentul in care devine grava. Simptomele sunt oboseala, icterul, mancarimile, sangerarile nazale, umflarea picioarelor, lichidul acumulat in abdomen (ascita), invinetirea imediata la traumatisme usoare, scaderea in greutate, dureri in zona abdomenului, dar si confuzie. Se recomanda un consult de urgenta la medic in cazul aparitiei acestor simptome.

Ciroza hepatica - remedii si solutii pentru insanatosire

In functie de cauza care a provocat imbolnavirea ficatului se recurge la tratamentul necesar, tratament care va fi prescris doar de medic in urma analizelor. Daca este vorba de o ciroza hepatica toxica, atunci renuntarea definitiva la alcool este obligatorie. De asemenea, se recomanda a nu se administra medicamente, chiar daca vorbim de antiinflamatoare nesteroidiene sau medicamente eliberate fara prescriptie medicala, fara o recomandare medicala. Pe de alta parte, dieta este un factor important in ameliorarea cirozei hepatice. Se recomanda renuntarea la sare si la alimentele grase si grele care pot ingreuna functionarea normala a ficatului. De asemenea, ceaiurile de anghinare, rostopasca, cicoare, salvie, papadie, catina alba aduc imbunatatiri sanatatii in acest caz. Compresele cu varza, argila sau parafina in zona ficatului pot avea efecte benefice. Este foarte important ca inca de la primele simptome sa se apeleze la terapii de relaxare si anihilare a stresului si oboselii. Incercati sa dormiti minimum 8 ore pe noapte si sa evitati efortul prelungit.

Atentie! Studiile au demonstrat ca alcoolismul este principala cauza a cirozei hepatice in Europa si ca riscul de a dezvolta ciroza hepatica este mult mai mare in randul femeilor decat in randul barbatilor. Tineti cont ca in prezent nu exista un tratament care sa vindece deterioarea hepatica deja instalata, insa exista medicatie care sa incetineasca degradarea ficatului. In cazurile extrem de grave se poate ajunge si la transplant hepatic.

Text: Madalina Manole