Cum ne protejam de alergiile solare

Cum ne protejam de alergiile solare Cum ne protejam de alergiile solare

Ultima actualizare: 4 august 2022

Alergie solara

Alergia solara este un raspuns imun al organismului la lumina soarelui, manifestat cel mai adesea print eruptie si prurit cutanat. Exista si situatii in care reactia alergica este severa, caracterizata prin aparitia unor pustule mici, ce se pot intinde chiar si pe zonele de piele protejate de imbracaminte.

Cercetatorii nu au putut gasi o cauza a acestei afectiuni, in care organismul nu mai recunoaste anumite zone de piele afectate de soare, le considera o amenintare pentru sanatate si activeaza sistemul imunitar impotriva lor.


Cele mai comune tipuri de alergii solare

Eruptia polimorfa la lumina este a doua cea mai frecventa afectiune a pielii provocata de soare, dupa arsura solara. Apare intr-un interval de timp scurt dupa expunere si se manifesta prin leziuni pruriginoase, eritematoase si deseori papulare. De asemenea, pot aparea frisoane, dureri de cap si varsaturi. Zonele cele mai expuse sunt decolteul si bratele. Pe parcursul sezonului cald, expunerea repetata la soare poate duce la desensibilizarea organismului, cu reducerea episoadelor alergice, dar acestea vor reveni la intensitate maxima in primavara anului urmator.

Prurigo actinic este o forma ereditara de alergie solara, care apare de obicei in perioada copilariei sau adolescentei. Simptomele sunt similare erupriei polimorfe la lumina, dar mai intense si de obicei concentrate pe fata, in special in jurul buzelor.

Fotoalergia reprezinta un raspuns imun intarziat, declansat de efectul luminii solare asupra unui compus chimic care a fost aplicat pe piele, cum ar fi produse de protectie solara, cosmetic ori parfumuri. Inclusiv anumite medicamente pot produce sensibilizare, precum anumite antibiotice, diuretice, anticonceptionale.

Simptomele apar la una- doua zile de la expunerea la soare si includ eritem, prurit si uneori vezicule mici. Aceste manifestari se pot extinde si la tegumentul neexpus luminii ultraviolete.

Urticaria solara, o afectiune destul de rara, apare in cateva minute pe zonele expuse la soare si se manifesta cu senzatie de mancarime si pustule mari rosii.

Tratament alergii solare

Tratamentele sunt stabilite dupa diagnosticarea formei de alergie solara si sunt specifice fiecarui tip.

In cazul eruptiei polimorfe la lumina, pentru simptomele usoare se pot aplica comprese reci. De asemenea se recomanda un medicament antialergic, suplimente pe baza de beta-caroten si eventual un produs topic cu corticosteroizi. Medicul mai poate propune si fototerapia, un procedeu care implica desensibilizarea prin expunerea controlata la lumina ultravioleta.

Daca diagnosticul este fotoalergia, primul obiectiv al tratamentului este identificarea si indepartarea factorului chimic ce produce aceasta reactie. Simptomele pielii pot fi tratate cu o crema cu corticosteroizi.

Prurigo actinic si urticaria solara necesita tratamente similare. In cazurile usoare se recomanda un antihistaminic oral si o crema cu corticosteroizi. In episoadele complicate se asociaza animalarice si terapia PUVA.

Cateva reguli de preventie in cazul alergiilor solare

Chiar daca, in anumite cazuri, durata de vindecare poate sa fie mai lunga, alergiile solare au o perspectiva favorabila, mai ales daca sunt respectate cateva reguli simple de preventie.

Inainte de expunerea la soare este esential sa aplicam pe piele un produs de protectie solara cu factor SPF de cel putin 15. Produsul ales trebuie sa protejeze atat impotriva radiatiilor UVB, cat si impotriva radiatiilor UVA.

Trebuie evitata expunerea la soare in intervalul orar 11.00-16.00.

Se recomanda o imbracaminte lejera, in tonuri deschise, care sa protejeze cat mai mult din suprafata corpului, purtarea palariilor, dar si a ochelarilor de soare cu indice de protectie UVA/UVB de 100 %, ori de cate ori suntem afara.

De asemenea, este necesara o atentie deosebita la produsele topice si la medicamentele pe care le utilizam si potentialul pericol pe care il reprezinta expunerea la soare in aceste situatii.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Genera Lapte solar Baby vit.E SPF30 250ml-2816206

    Genera Lapte solar Baby cu vitamina E SPF30, 250ml

    Laptele solar Genera Baby cu vitamina E are la baza o formula creata special pentru a asigura protectie eficienta impotriva arsurilor solare care pot sa apara din cauza expunerii indelungate la soare.…

  • Genera Lapte solar vit.E SPF25 250ml-2816216

    Genera Lapte solar cu vitamina E SPF25 X 250ml

    In timpul zilelor caniculare, formula laptelui solar Genera cu vitamina E si factor de protectie 25 previne uscarea si deshidratarea pielii, protejand in acelasi timp impotriva efectelor nocive ale expunerii…