De ce apar variatii ale glicemiei

De ce apar variatii ale glicemiei De ce apar variatii ale glicemiei

Ultima actualizare: 18 februarie 2016

Glucoza este carburantul preferat al tuturor celulelor din organism. Mai mult, spre deosebire de alte celule care mai pot folosi si alte substante pentru a-si desfasura activitatea, creierul poate folosi doar glucoza.
 
Spre deosebire de ficat si muschi, care au rezerve de glucoza, creierul nu detine aceste rezerve si nici nu poate genera glucoza din alte substante asa cum o pot face alte celule cand glucoza nu este disponibila (in lipsa aportului alimentar.) De aceea, pentru mentinerea functiei cerebrale normale, este esentiala pastrarea permanenta a unei valori adecvate a glicemiei, considerata in intervalul 60-80 mg/dl. Supravietuirea depinde de o functie normala a creierului, asa ca exista mecanisme foarte eficiente care pot preveni sau corecta imediat o eventuala scadere a valorilor plasmatice ale glucozei (hipoglicemie).
 

Mecanismele de reglare a glicemiei

Acestea au doua componente principale:
  • Insulina este un hormon secretat de pancreas, al carui principal rol este de a reduce valorile in mod normal crescute ale glicemiei dupa consumul de alimente si de a le mentine in limite optime. La o persoana sanatoasa, valorile glicemiei dupa o masa, oricat de abundenta, nu trebuie sa depaseasca 140 mg/dl. La majoritatea, glicemia ramane sub 100 mg/dl, iar valorile crescute dupa o masa revin rapid la normal sub actiunea insulinei.
  • Hormonii de contrareglare au efecte opuse insulinei, respectiv de a creste glicemia atunci cand valorile ei incep sa scada sub limita inferioara de 60 mg/dl.

 

Continuarea acestui articol poate fi citita pe FarmaciaTa.ro