Domnilor, aflati ce va poate afecta fertilitatea!

Domnilor, aflati ce va poate afecta fertilitatea! Domnilor, aflati ce va poate afecta fertilitatea!

Ultima actualizare: 6 ianuarie 2023

fertilitate-barbati

Barbatii nu observa adesea faptul ca micile activitati sau obiceiuri din viata de zi cu zi pot fi daunatoare organismului. Unii dintre acestia merg la controale medicale periodice, insa majoritatea trec prin viata fara a avea vreo idee despre ceea ce se intampla in corpul lor. O problema majora apare in momentul in care barbatii incearca sa conceapa un copil si observa ca acest lucru nu se intampla, in ciuda eforturilor depuse. Intr-un astfel de moment, medicul poate expune o intreaga lista de afectiuni sau infectii netratate ori tratate necorespunzator. Atunci, socul poate fi si mai mare in legatura cu neglijenta de sine, care poate avea consecinte atat fizice, cat si psihice.

Conceperea unui copil a devenit din ce in ce mai dificila in zilele noastre, iar acest lucru este provocat, in cea mai mare parte, de stilul de viata inadecvat. In masura in care este posibil, barbatii ar trebui sa fie preocupati si de scaderea nivelului de stres din vietile lor, pentru ca si aceasta problema poate sa provoace infertilitate. Cu cat perioadele stresante dureaza mai mult, cu atat nivelul de cortizol scade si afecteaza negativ testosteronul. Este ideal ca barbatii sa faca sport pentru a mentine un nivel sanatos de testosteron si o calitate buna a spermei.

Specialistii recomanda si administrarea de vitamina C si zinc, iar din punct de vedere al alimentatiei sustin ca barbatii ar trebui sa nu exagereze cu soia si sa consume mai multe nuci, migdale si alume pentru a-si mentine fertilitatea.


Renuntati la obiceiurile care pot afecta fertilitatea!

In toate situatiile, inclusiv in cea de concepere, profilaxia este cea mai indicata, comparativ cu tratarea afectiunilor in cauza. Foarte multi oameni asociaza ideea de infertilitate mai degraba cu sexul feminin, dar sunt foarte multi factori care influenteaza negativ si fertilitatea masculina. Este posibil sa fie vorba despre consecintele bolilor cu transmitere sexuala, despre inaintarea in varsta, despre obezitate, insa in foarte multe cazuri cauzele au legatura cu fumatul si cu un consum excesiv de alcool. Este bine ca barbatii sa aiba in vedere si faptul ca inclusiv drogurile „usoare” pot sa afecteze negativ calitatea spermei, provocand astfel infertilitate. Aceasta problema poate sa apara si din cauza consumului de substante puternice, ca de exemplu opioidele, amfetaminele sau steroizii anabolizanti.

Ferilitatea la barbati poate sa fie influentata negativ si de purtarea unor pantaloni prea stramti sau a unei lenjerii de corp care sa fie prea stramta. Ideal este ca pielea sa poata sa respire, de aceea specialistii recomanda barbatilor sa adopte un stil vestimentar cat mai lejer, cu haine confectionate din bumbac. Un alt sfat este acela de a evita pe cat posibil expunerea la metale grele sau produse chimice industriale, precum si expunerea la radiatii sau raze X.

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul este principalul dusman al calitatii spermei. Este recomandat sa reduceti consumul de alcool daca vreti sa cresteti sau sa mentineti calitatea spermei, in special inainte sau in momentul conceperii. De asemenea, reducerea consumului de alcool va poate feri si de alte tipuri de afectiuni, precum cele ale ficatului, stomacului sau cele psihice – depresia si anxietatea.

Specialistii recomanda barbatilor sa nu consume o cantitate mai mare de 14 unitati de alcool in fiecare saptamana, considerandu-se ca o unitate reprezinta echivalentul unei jumatati de halba de bere. In cazul bauturilor spirtoase, o unitate este echivalentul a 25 de mililitri. De asemenea, specialistii recomanda sa consumati aceasta cantitate pe parcursul mai multor zile si nu toata odata. Consumul excesiv de alcool nu afecteaza negativ doar productia de sperma. Barbatii care nu consuma alcool cu moderatie pot ajunge sa se confrunte cu scaderea nivelului de testosteron si cu disfunctia erectila.

Fumatul excesiv

Stim deja ca fumatul este daunator, insa din ce in ce mai multe persoane sunt dependente de tutun. Fumul de tigara si substantele toxice continute, nu numai ca distrug plamanii si alte organe interne, insa afecteaza negativ si o parte a spermei, reducand eficacitatea celulelor acesteia. Prin urmare, daca vreti sa ramaneti fertil, renuntati la fumat cat mai curand. Mai ales daca va doriti sa concepeti un copil, primul pas pe care ar trebui sa il faceti ar fi sa renuntati la tutun. Pe de alta parte, fumul de tigara poate sa duca si la aparitia mai multor boli respiratorii.