Importanta fotoprotectiei: un bronz frumos poate fi si sanatos

Importanta fotoprotectiei: un bronz frumos poate fi si sanatos Importanta fotoprotectiei: un bronz frumos poate fi si sanatos

Ultima actualizare: 19 iulie 2016

Desi se discuta tot mai mult despre importanta fotoprotectiei, totusi procentul celor care folosesc in mod regulat produse de protectie solara este inca mic, chiar si in cazul celor care au fost deja diagnosticati cu un cancer de piele legat de expunerea la soare, cum este carcinomul bazocelular.
 
Este dovedit stiintific ca fotoprotectia se asociaza cu reducerea incidentei anumitor tipuri de cancere si leziuni precanceroase (cum sunt keratozele actinice). Avem acces la informatie si totusi nu ne protejam… Dimpotriva, uneori medicii primesc intrebari care reflecta o anumita neincredere fata de produsele de protectie solara: „Am citit pe internet ca produsul X din crema Y este cancerigen. Ce parere aveti?”. Avem acces la informatie, insa aceasta este atat de abundenta, uneori contradictorie, incat devine o misiune imposibila sa discernem intre fapte, mituri, promisiuni exagerate. Ce stim, de fapt, despre produsele de protectie solara?
 

Chiar am nevoie de un FPS atat de mare?

 
Recomandarile actuale vizeaza un FPS (factor de protectie solara) de minimum 30, idealul fiind de 50 (blocheaza trecerea a aproximativ 98% din radiatia UV), mai ales daca petreceti mult timp afara si/sau locuiti sau va petreceti vacanta intr-o zona cu indice UV ridicat. Exista aplicatii ce pot fi instalate pe telefonul mobil, cu ajutorul carora puteti verifica rapid indicele UV al regiunii in care va aflati, pentru a adapta durata expunerii, gradul de protectie etc. Atentie daca va aflati la munte! Cu toate ca indicele UV si temperatura nu sunt corelate, situatia va poate induce un fals sentiment de siguranta („daca nu imi e cald, nu arde tare soarele”).
 
 
Protectie solara de la Genera Sun, gama disponibila in Catena