Cât de mult vă plac serialele? Iată ce spune răspunsul despre voi

În ultima vreme, recomandările de seriale sunt mai frecvente decât cele de filme şi, probabil, cu mult mai frecvente decât ale celor de cărţi. De multe ori, recomandările sunt însoţite de precizări de genul „l-am văzut în trei zile”. V-aţi întrebat vreodată când este prea mult şi ce se întâmplă dacă depăşim un anumit prag?

„La început a fost cuvântul…” îşi pierde importanţa şi semnificaţia pe măsură ce imaginea este într-o permanentă creştere. Privitul la ecranul unui dispozitiv – televizor, tabletă, laptop, telefon – a devenit parte a vieţii de zi cu zi. Oricine se poate bucura oriunde şi oricând de acest privilegiu al privitului. Dimineaţa la prima oră pentru a lua primele informaţii, apoi pe parcursul zilei de pe orice fel de dispozitiv mobil. O dovadă a acestei accesibilităţi este evidenţiată de unele măsurători care arată că, în România, consumul zilnic de televiziune este în jur 5 ore, în timp ce media mondială se situează în jurul a 3 ore.

Efectele depăşirii limitei

Mai mult de 3 ore se poate considera că este un consum peste medie, iar după această limită un astfel de consum poate deveni dăunător. Depăşirea acestei limite se traduce printr-o capacitate scăzută de concentrare, de memorare, capacitate scăzută de simbolizare, o sărăcire a limbajului colocvial, o lipsă de claritate în gândire.

Din punct de vedere afectiv, iniţial se constată o emoţie puternică, o bucurie cuceritoare datorită atractivităţii şirului narativ care urmează o formulă de succes probată. Mai devreme sau mai târziu, însă, acest obicei nu mai este suficient de satisfăcător.

Când nimicul umple nimic

Consumul de seriale în cantităţi mari poate fi un fel de a visa cu ochii deschişi. Metaforic, dar şi foarte concret, este un mecanism de evadare faţă de propriile probleme, temeri, frici, ruşini, evitarea unor provocări inevitabile ale vieţii sau, altfel spus, confruntări cu sine.

O relaxare de moment facilă şi o întâlnire cu o poveste care captivează poate fi o soluţie deconectantă imediată la o sumă de probleme care se strâng şi pot deveni apăsătoare. Simplist spus, un refugiu care poate fi asociat unei bule care are un beneficiu imediat, o aparentă relaxare. Aceasta, din păcate, nu are o consistenţă de lungă durată. Dintr-o perspectivă critică, este un fel de a umple nimic cu nimic.

Citeste mai departe pe Farmaciata.ro