Rezerva ovariana scazuta: ce este si cum afecteaza fertilitatea

Rezerva ovariana scazuta: ce este si cum afecteaza fertilitatea Rezerva ovariana scazuta: ce este si cum afecteaza fertilitatea

Ultima actualizare: 2 mai 2024

rezerva-ovariana-scazuta

Rezerva ovariana scazuta este o problema medicala cunoscuta si sub denumirea de „numar scazut de ovule”. Femeile care au rezerva ovariana scazuta produc mai putine ovule sau calitatea ovulelor din ovare este mai scazuta in comparatie cu ale altor femei de aceeasi varsta.

La nastere, femeile au un nivel ridicat de ovule, insa numarul lor scade in mod natural odata cu varsta. Femeile cu rezerva ovariana scazuta se confrunta cu aceasta situatie mai devreme decat ar fi fost normal.

In circumstante normale, o femeie atinge apogeul fertilitatii intre sfarsitul perioadei de adolescenta si in apropierea varstei de 30 de ani. Fertilitatea incepe sa scada pana la varsta de 30 de ani, declinul accelerandu-se in jurul varstei de 35 de ani.

Specialistii sustin ca femeile incep in mod normal sa-si piarda rezerva ovariana inainte de a deveni infertile si inainte ca menstruatia sa inceteze.

Cu toate acestea, un studiu realizat in 2015 a evidentiat natura confuza a definitiei rezervei ovariene scazute. Cercetatorii au subliniat ca medicii diagnosticheaza aceasta afectiune in functie de nivelurile hormonale si nu de numarul de ovule pe care o femeie le are in rezerva sa ovariana. O rezerva ovariana scazuta nu indica neaparat ca o femeie nu va mai putea ramane insarcinata.


Ce este rezerva ovariana scazuta?

Rezerva ovariana scazuta indica faptul ca o femeie are un numar redus de ovule in ovare in comparatie cu persoanele de varsta sa. Ovulele sunt elementele de baza (alaturi de spermatozoizi) pentru sarcina. Numarul de ovule scade in mod natural odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, dupa cum mentionam, acest lucru se intampla mai devreme decat era de asteptat in cazul femeilor cu rezerva ovariana scazuta.

Rezerva ovariana scazuta ingreuneaza procesul de a ramane insarcinata. Cu toate acestea, doar pentru ca o femeie are o rezerva ovariana scazuta, nu inseamna ca nu poate ramane insarcinata. Inseamna ca i-ar putea fi mai dificil sa ramana gravida pe cale naturala sau ca trebuie sa ia in considerare tratamentul de fertilitate.

Care este nivelul mediu de ovule in functie de varsta?

Numarul „mediu” de ovule din rezerva ovariana este influentat de varsta. Ovulele se formeaza inca din perioada intrauterina. Cu alte cuvinte, femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodata. Incepand din acel moment, rezerva de ovule incepe sa scada odata cu trecerea timpului.rezerva-ovariana-scazuta-numar-ovule

Potrivit specialistilor in obstetrica si ginecologie, acestea sunt nivelurile medii de ovule pe care le au femeile in functie de perioada vietii:

  • in saptamana 20 de gestatie: 6-7 milioane de ovocite;
  • la nastere: 1-2 milioane de ovocite;
  • la pubertate: 300.000 pana la 500.000 de ovocite;
  • in jurul varstei de 37 de ani: aproximativ 25.000 de ovocite;
  • in jurul varstei de 51 de ani (varsta medie a menopauzei): aproximativ 1.000 de ovocite.

Dupa cum s-a subliniat intr-o lucrare din 2015, rezerva ovariana scazuta este, in general, definita de nivelurile hormonale si nu de numarul de ovule din rezerva ovariana, ceea ce face ca definitia afectiunii sa fie confuza.

Deoarece rezerva ovariana scazuta este diagnosticata cu ajutorul analizelor de sange care masoara nivelul hormonilor si nu nivelul ovulelor, este greu de determinat numarul mediu de ovule ale unei persoane care sufera de aceasta afectiune.

Semne si simptome

Rezerva ovariana scazuta nu provoaca multe simptome vizibile. Cu toate acestea, femeile care au aceasta afectiune pot prezenta oricare dintre urmatoarele simptome:

  • probleme in a ramane insarcinate;
  • perioade menstruale tarzii sau absente;
  • cicluri menstruale mai scurte decat media, media fiind de 28 de zile;
  • flux menstrual abundent;
  • avort.

Rezerva ovariana scazuta – cauze potentiale

Pe masura ce inainteaza in varsta, fertilitatea femeilor incepe sa scada treptat. Acest fenomen este universal si poate fi observat inca de la varsta de 30 de ani, devenind mai pronuntat in urmatorul deceniu. De obicei, putine femei isi pastreaza fertilitatea normala pana la varsta de 40 de ani.

Cu toate acestea, o serie de alti factori pot cauza diminuarea rezervei ovariene. Acestia sunt:

  • afectiunile tubare;
  • o interventie chirurgicala anterioara la nivelul ovarelor;
  • chimioterapia;
  • radioterapia;
  • fumatul;
  • o infectie pelvina;
  • bolile autoimune;
  • oreionul;
  • anomaliile genetice, cum ar fi sindromul X fragil;
  • endometrioza.

rezerva-ovariana-scazuta-cauze

Cu toate acestea, uneori nu exista o cauza clara a afectiunii.

Cum afecteaza fertilitatea?

Persoanele cu rezerva ovariana scazuta intampina dificultati in a ramane insarcinate, deoarece au mai putine ovule si de calitate inferioara. Cu toate acestea, o sarcina reusita necesita un singur ovul viabil, asa ca nu este imposibil.

Varsta si numarul sau calitatea ovulelor nu sunt singurii factori care influenteaza fertilitatea femeilor, ci si:

  • greutatea corporala;
  • stilul de viata, cum ar fi consumul de alcool, fumatul si consumul de droguri;
  • o sarcina anterioara;
  • activitatea sexuala;
  • utilizarea medicamentelor;
  • afectiunile medicale, cum ar fi probleme de tiroida, deficitul de vitamina D, sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza;
  • anomaliile hormonale, cum ar fi niveluri ridicate de prolactina sau rezistenta la insulina;
  • problemele ovulatorii;
  • trompele uterine infundate sau blocate (obstructie tubara);
  • posibilele anomalii uterine.

Diagnostic

Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, este important sa faceti testul de fertilitate daca ati incercat sa ramaneti insarcinata, insa fara succes, sau daca aveti un istoric de menstruatii neregulate sau dureroase, boli inflamatorii pelvine, avorturi repetate, tratament anterior pentru cancer sau endometrioza. Diagnosticarea precoce a problemei poate creste sansele de a ramane gravida.

Daca aveti sub 35 de ani, ar trebui sa consultati un medic daca ati incercat sa ramaneti insarcinata timp de un an. Daca aveti peste 35 de ani, consultati un medic dupa sase luni de incercari. Daca aveti peste 40 de ani si incercati sa ramaneti insarcinata, cel mai bine este sa discutati imediat cu medicul.

rezerva-ovariana-scazuta-diagnostic

Scaderea rezervei ovariene este diagnosticata prin cateva teste de sange care masoara nivelul hormonului de stimulare foliculara (FSH) si al hormonului anti-Mullerian (AMH). Acesti doi hormoni joaca un rol important in menstruatie si reproducere.

Este absolut natural ca nivelul de FSH sa creasca si nivelul de AMH sa scada pe masura ce inaintati in varsta, asa ca este important sa evaluati aceste niveluri hormonale in raport cu valorile considerate normale la varsta la care va aflati. Femeile cu rezerva ovariana scazuta au de obicei niveluri mai mari de FSH si niveluri mai scazute de AMH, in comparatie cu alte persoane de varsta lor.

Metode de tratament

Dupa cum mentionam, femeile cu rezerva ovariana scazuta pot sa ramana in continuare insarcinate. Potrivit statisticilor, 33% dintre femeile cu rezerva ovariana diminuata pot ramane insarcinate cu propriile ovule dupa ce au primit tratament. Cu toate acestea, specialistii subliniaza ca diagnosticarea precoce este importanta, deoarece ofera o sansa mai mare de a concepe un copil.

Unul dintre cele mai frecvente tratamente pentru rezerva ovariana scazuta implica administrarea de suplimente cu dehidroepiandrosteronul (DHEA), un androgen usor. DHEA este produs in mod natural de organism, insa nivelul sau scade odata cu inaintarea in varsta. Suplimentele cu DHEA pot creste fertilitatea.

In afara de suplimentele cu DHEA, exista alte cateva modalitati de a ramane insarcinata daca aveti aceasta afectiune. Daca rezerva ovariana diminuata este diagnosticata suficient de devreme, medicul poate recomanda congelarea unor ovule sanatoase care sa fie utilizate ulterior.

O alta optiune este folosirea ovulelor provenite de la o donatoare. Aceste ovule vor fi apoi fertilizate prin FIV si implantate in propriul uter sau in uterul unei mame-surogat.

rezerva-ovariana-scazuta-tratament

Tratamentul pe care il urmati va depinde de situatia personala, asa ca este important sa discutati despre metodele de a concepe cu un specialist in fertilitate.

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23975-diminished-ovarian-reserve

https://www.healthline.com/health/diminished-ovarian-reserve

https://www.columbiadoctors.org/treatments-conditions/diminished-ovarian-reserve

https://www.medicalnewstoday.com/articles/diminished-ovarian-reserve