Infectiile urinare: cauze, simptome si tratament

Infectiile urinare sunt, alaturi de racelile obisnuite, unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Desi afecteaza toate categoriile de populatie, cel mai des se confrunta cu acestea femeile aflate la varsta reproductiva. Potrivit statisticilor medicale, 50% dintre femei vor avea cel putin un episod de infectie urinara in timpul vietii.

Care sunt cauzele infectiilor tractului urinar?

Infectiile urinare sunt provocate de diferite microorganisme (bacterii, paraziti, fungi) care patrund si se multiplica necontrolat la nivelul aparatului urinar in diferitele lui segmente. De regula, agentii patogeni provin din zona genitala si tubul digestiv, datele aratand ca cele mai multe infectii urinare sunt cauzate de Escherichia Coli (70-95%), alături de Stafilococul saprofit si, mai rar, Proteus și Klebsiella spp.

Care sunt simptomele infectiilor urinare?

·         Nevoie continua de a urina;

·         Intepaturi sau arsuri in timpul urinarii;

·         Urina in cantitati reduse la fiecare mictiune;

·         Senzatia de vezica urinara plina, chiar si dupa mictiune;

·         Durere in abdomenul inferior, durere lombara sau laterala;

·         Urina urat mirositoare, tulbure, inchisa la culoare sau cu urme de sange;

·         Scaderea sau lipsa erectiei, in cazul barbatilor;

·         Stare de rau, cu febra, fisoane si ameteala.

 

Care sunt factorii de risc pentru infectiile urinare?

Exista o serie intreaga de factori care pot favoriza apariatia infectiilor urinare. Dintre acestia, un rol important il au istoricul familial, retentia de urina ca urmare a malformatiilor tactului urinar sau ale afectiunilor prostatice, litiaza renala (pietrele la rinichi), expunerea prelungita la frig a picioarelor si zonei inferioare a spatelui, activitatea sexuala, folosirea spermicidelor, dar si consumul insuficient de apa sau igiena intima precara. Si prezenta unei boli cronice de tipul diabetului zaharat creste riscul, pe fondul scaderii imunitatii.

Care este tratamentul pentru infectia urinara?

Diagnosticul de infectie urinara este stabilit de medicul urolog, de ginecolog sau cel de familie, in functie de situatie. Dupa efectuarea unor investigatii specifice si a evaluarii istoricului medical al pacientului, medicul va stabili tratamentul adecvat si va face recomandari de igiena si alimentatie.

Pentru a evita complicatiile, tratamentul cu antiobiotice pentru infectia urinara trebuie instituit intotdeauna in baza rezultatelor uroculturii, tinand cont de antibiograma. Pentru a potenta actiunea antibioticelor, dar si pentru a preveni o eventuala recidiva, specialistii recomanda administrarea pe termen lung a suplimentelor alimentare ce contin extract de merisor, hibiscus, strugurii ursului, d-manoza si albastru de metilen.

Text: Iulia Mirica