Infectiile urinare: cauze, simptome si tratament

Infectiile urinare: cauze, simptome si tratament Infectiile urinare: cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 25 februarie 2024

 

Infectiile urinare sunt, alaturi de racelile obisnuite, unele dintre cele mai frecvente probleme de sanatate. Desi afecteaza toate categoriile de populatie, cel mai des se confrunta cu acestea femeile aflate la varsta reproductiva. Potrivit statisticilor medicale, 50% dintre femei vor avea cel putin un episod de infectie urinara in timpul vietii.

Infectiile urinare sunt afectiuni comune care pot afecta tractul urinar, incluzand vezica urinara (cistita), uretra (uretrita) sau rinichii (pielonefrita). Acestea sunt cauzate de bacterii care intra in tractul urinar si se pot dezvolta in mod normal in colon sau pe piele, cum ar fi bacteriile din genul Escherichia coli.


Cauze

Escherichia coli (E. coli)

 Bacteria E. coli, care se gaseste in mod normal in intestin, este cea mai frecventa cauza a infectiilor urinare. E. coli face parte din flora normala a intestinului gros si poate ajunge in tractul urinar in diverse moduri, cum ar fi prin contaminare fecala a zonei genitale sau prin colonizarea uretrei.

Rolul sau in infectiile urinare este predominant asociat cu capacitatea sa de a adera la mucoasa uretrala si apoi de a coloniza si multiplica in tractul urinar. Cand E. coli se multiplica in tractul urinar, poate provoca inflamatie si simptomele caracteristice ale infectiei urinare, cum ar fi senzatia de arsura la urinare, urgenta de a urina, urina tulbure sau cu miros neplacut, si durere in zona pelvina inferioara.

Este important sa se mentioneze ca, in general, E. coli este doar unul dintre mai multi agenti patogeni care pot provoca infectii urinare, iar tratamentul depinde de tipul specific de bacterie si de sensibilitatea acesteia la antibiotice.

Alte bacterii

In afara de Escherichia coli, exista si alte bacterii care pot provoca infectii urinare.

Staphylococcus saprophyticus: Este a doua cea mai comuna cauza de infectii urinare, in special la femeile tinere sexual active.

Enterococcus spp.: Aceste bacterii, cum ar fi Enterococcus faecalis si Enterococcus faecium, pot cauza infectii urinare, in special la persoanele cu comorbiditati sau care au fost supuse interventiilor medicale.

Proteus spp.: Proteus mirabilis este o bacterie care poate provoca infectii urinare, in special la persoanele cu sonda urinara sau cu anomalii anatomice ale tractului urinar.

Klebsiella pneumoniae: Aceasta bacterie poate cauza infectii urinare, in special la persoanele cu comorbiditati sau care au fost expuse la antibiotice.

Enterobacter spp.: Aceste bacterii, cum ar fi Enterobacter cloacae si Enterobacter aerogenes, pot provoca infectii urinare, in special la persoanele spitalizate sau la cele care au fost expuse la proceduri medicale invazive.

Contactul sexual

Contactul sexual poate creste riscul de infectii urinare, in special la femei, din mai multe motive:

Introducerea bacteriilor in tractul urinar: Actul sexual poate facilita transferul bacteriilor din zona genitala si anala catre uretra. Bacteriile intestinale, precum Escherichia coli, sunt printre cele mai comune cauze de infectii urinare, iar contactul sexual poate fi un mod de transfer al acestora in tractul urinar.

Iritarea si traumatizarea uretrei: Frictiunea si presiunea exercitate in timpul actului sexual pot irita si rani uretra, ceea ce poate face mai usor pentru bacterii sa patrunda in tractul urinar si sa cauzeze infectii urinare.

Expozitia la bacterii din flora vaginala sau peniana: Anumite bacterii prezente in flora vaginala sau peniana pot fi transferate in tractul urinar in timpul actului sexual, crescand riscul de infectii urinare.

Blocarea fluxului urinar: Anumite pozitii sexuale sau activitati sexuale intense pot determina comprimarea uretrei sau blocarea fluxului urinar, ceea ce poate favoriza cresterea bacteriilor si riscul de a dezvolta infectii urinare.

UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar.

.

Pentru a reduce riscul de infectii urinare asociate cu contactul sexual, este recomandabil sa urmezi aceste sfaturi:

 • Urinati inainte si dupa actul sexual pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
 • Mentineti o igiena buna in zona genitala.
 • Evitati utilizarea spermicidelor cu nonoxinol-9, care pot irita mucoasa si pot creste riscul de infectii urinare.
 • Utilizati prezervativul pentru a reduce riscul de transmitere a infectiilor cu transmitere sexuala si pentru a proteja uretra de bacterii externe.

Obstructia tractului urinar

Obstructia tractului urinar poate fi un factor predispozant pentru infectii urinare din mai multe motive:

Staza urinara: Obstructia poate impiedica fluxul normal al urinei, determinand acumularea acesteia in tractul urinar. Staza urinara favorizeaza cresterea bacteriilor, deoarece ofera un mediu favorabil pentru multiplicarea lor. Aceasta poate duce la colonizarea bacteriilor in vezica si la dezvoltarea unei infectii urinare.

Cresterea presiunii intravezicale: Obstructia poate creste presiunea in vezica, ceea ce poate determina refluxul urinei inapoi in tractul urinar superior, inclusiv in uretere si rinichi. Acest reflux poate transporta bacteriile din vezica in rinichi, provocand o infectie urinara complicata, numita pielonefrita.

Iritatie si leziuni ale tractului urinar: Obstructia poate duce la traumatisme sau iritatii ale tesuturilor tractului urinar. Aceste leziuni pot slabi capacitatea organismului de a lupta impotriva bacteriilor si pot crea puncte de intrare pentru acestea.

Predispozitia la formarea calculilor urinari: Obstructia poate favoriza acumularea de saruri si minerale in tractul urinar, formand pietre sau calculi urinari. Acesti calculi pot fi un mediu propice pentru colonizarea bacteriilor si pot contribui la dezvoltarea infectiilor urinare.

In general, obstructia tractului urinar poate compromite functia normala a acestuia si poate crea un mediu favorabil pentru cresterea bacteriilor si dezvoltarea infectiilor urinare.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat poate creste riscul de infectii urinare prin mai multe mecanisme:

Imunodeficienta: Diabetul zaharat poate afecta sistemul imunitar, reducand capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Persoanele cu diabet au adesea o functie imunitara compromisa, ceea ce le face mai susceptibile la infectii, inclusiv la infectii urinare.

Glicemia crescuta: Nivelurile ridicate de glucoza din sange (hiperglicemia) in diabet pot crea un mediu propice pentru cresterea bacteriilor in tractul urinar. Bacteriile se hranesc cu glucoza, iar hiperglicemia poate favoriza proliferarea lor si cresterea riscului de infectii urinare.

Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

.

Neuropatie diabetica: Neuropatia diabetica poate afecta nervii care controleaza functia vezicii urinare. Acest lucru poate determina o evacuare incompleta a urinei din vezica si poate favoriza staza urinara, ceea ce la randul sau creste riscul de infectii urinare.

Vase de sange afectate: Diabetul zaharat poate afecta vasele de sange, inclusiv cele care alimenteaza rinichii si tractul urinar. O circulatie sanguina deficitara in aceste zone poate compromite capacitatea organismului de a combate infectiile si poate contribui la dezvoltarea de infectii urinare.

Probleme ale sistemului renal: Diabetul zaharat poate creste riscul de afectiuni renale, cum ar fi nefropatia diabetica, care poate compromite functia rinichilor. Rinichii afectati pot fi mai susceptibili la infectii urinare din cauza scaderii capacitatii lor de a elimina bacteriile si toxinele din organism.

In concluzie, diabetul zaharat poate afecta multiple aspecte ale sistemului urinar si imunitar, crescand astfel susceptibilitatea la infectiile urinare. Persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza unor afectiuni precum HIV/SIDA sau ca urmare a unui transplant de organe, sunt mai vulnerabile la infectii urinare.

Simptome de infectii urinare

Disurie: Durere sau usturime la urinare.

Polachiurie: Nevoia frecventa de a urina, chiar si cu cantitati mici de urina.

Nicturie: Nevoia de a urina noaptea.

Urinare imperioasa: Nevoia brusca si intensa de a urina.

Hematurie: Prezenta de sange in urina.

Urinara tulbure: Urina cu un aspect tulbure sau opac.

Disconfort abdominal: Durere sau presiune in zona abdomenului inferior.

Disconfort pelvian: Durere sau presiune in zona pelviana.

Febra: Febra poate fi prezenta in cazurile severe de infectie urinara.

Tratament

Tratamentul pentru infectii urinare depinde de severitatea simptomelor, de tipul de bacterie implicata si de orice alte factori individuali, cum ar fi starea generala de sanatate a persoanei si istoricul medical.

Tratamentul cu antibiotice

Acestea sunt adesea prescrise pentru a trata infectiile urinare bacteriene. Tipul de antibiotic si durata tratamentului depind de severitatea infectiei si de sensibilitatea bacteriilor la anumite antibiotice. Este important sa urmati intotdeauna indicatiile medicului si sa finalizati intregul curs de antibiotic chiar daca simptomele dispar mai devreme, pentru a preveni recurenta infectiei si dezvoltarea rezistentei la antibiotice.

Medicatie pentru gestionarea simptomelor

 Analgezicele de vanzare libera, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii si a disconfortului asociate cu infectiile urinare. Medicamentele pentru reducerea senzatiei de arsura sau de urgenta la urinare pot fi, de asemenea, recomandate.

Hidratare adecvata

 Consumul abundent de lichide, in special apa, poate ajuta la diluarea urinei si la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Este recomandabil sa beti cel putin 8 pahare de apa pe zi sau mai mult, in functie de necesitati.

Igiena adecvata

Mentinerea unei igiene bune a zonei genitale poate contribui la prevenirea raspandirii infectiei si la reducerea disconfortului. Este important sa va spalati zona genitala in mod regulat si sa urmati practici igienice corecte, cum ar fi stergerea corecta dupa utilizarea toaletei.

Tratamentul infectiilor recurente

Pentru persoanele care sufera de infectii urinare recurente, medicul poate recomanda un tratament pe termen lung cu antibiotice profilactice sau alte masuri preventive, cum ar fi modificarile stilului de viata sau utilizarea probioticelor.

Prevenire

Igiena: Stergerea de la fata in spate dupa folosirea toaletei poate ajuta la prevenirea transmiterii bacteriilor din intestin in tractul urinar.

Mictiunea dupa contact sexual: Urinarea dupa contactul sexual poate ajuta la eliminarea bacteriilor care ar fi putut patrunde in tractul urinar.

Consumul de lichide: Consumul abundent de lichide, in special de apa, ajuta la mentinerea tractului urinar curat si la prevenirea infectiilor.

Golirea completa a vezicii urinare: Golirea completa a vezicii urinare la urinare poate ajuta la prevenirea stagnarii urinei si a proliferarii bacteriilor.

Important:

Este important sa consultati medicul in caz de suspiciune de infectie urinara. Nu intrerupeti tratamentul cu antibiotice fara a consulta medicul, chiar daca va simtiti mai bine. Infectiile urinare netratate pot duce la complicatii grave, cum ar fi pielonefrita (infectia rinichilor).

 

Farmacistul Catena va recomanda:

 • 3 la pret de 2
  Naturalis UroSuport Forte x 14 caps.

  Naturalis Urosuport Forte X 14 capsule

  UroSuport FORTE este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de Afin american/Merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de Hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu…

 • 3 la pret de 2
  Naturalis Glucosuport x 30 caps.

  Naturalis Glucosuport X 30 capsule

    Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale…