Pregatita de nastere? Simptome care te anunta ca esti in travaliu

Pregatita de nastere? Simptome care te anunta ca esti in travaliu Pregatita de nastere? Simptome care te anunta ca esti in travaliu

Ultima actualizare: 1 octombrie 2021

Foarte putine sunt nasterile care se intampla fix la termen. De aceea, in ultimele saptamani de sarcina, asculta cu maxima atentie mesajele pe care ti le transmite corpul, pentru a putea recunoaste declansarea travaliului si a ajunge in timp util la materninate.

Cele mai multe gravide, mai ales daca sunt la prima nastere, se tem ca nu-si vor da seama cand va incepe evenimentul cel mare. Angoasele sunt atat de mari, incat unele au cosmaruri ca nasc in trafic, in drum spre maternitate! N-ar fi tocmai fara temei aceste ingrijorari, avand in vedere faptul ca, statistic, sub 5% dintre nasteri au loc la data „stabilita” de ecografii. Majoritatea lor se produc inainte de data probabila a nasterii (DPN), iar o mica parte, dupa aceasta. Deoarece momentul aducerii pe lume a locatarului din burtica ta se dovedeste a fi atat de imprevizibil, invata sa indentifici semnele care anunta apropierea lui.

Respiri mai bine. In momentul in care observi ca poti respira mai usor, inseamna ca bebe a coborat, prin urmare si fundul uterului este mai jos. Un alt semn care sa iti confirme „miscarea” este ca resimti o presiune mai mare la nivelul pelvisului.

Ai scurgeri vaginale mai abundente. Este dovada ca mucoasa vaginala se pregateste de marele eveniment – devine mai lubrifiata, pentru a permite copilului sa alunece mai usor prin aceasta zona.

Urinezi mai frecvent. Este urmarea coborarii fatului, care acum apasa mai tare pe vezica urinara si te trimite la toaleta chiar mai des ca inainte.

Ai dureri de spate. Insotite sau nu de crampe asemanatoare celor dinainte de menstruatie, indica faptul ca organismul tau se pregateste de nastere. Practic, ligamentele bazinului incep sa se intinda, iar articulatiile sa se inmoaie, pentru a facilita trecerea copilului prin bazin. De asemenea, dureri de spate pot aparea si in timpul contractiilor, fiind puse pe seama presiunii pe care o exercita capul copilului pe coloana vertebrala a mamei.

Ai pierdut dopul gelatinos. Indiciul e ca ai o scurgere gelatinoasa, poate chiar rosiatica − pentru ca, odata ce colul incepe sa se dilate, se pot rupe unele vase de sange. Ce inseamna asta? Ca procesul de dilatare a colului a inceput, iar zona nu mai este sigilata de dopul de mucus. Nu te speria, pierderea dopului poate sa aiba loc chiar si cu cateva zile inainte de nastere, asa ca nu-ti pierde cumpatul. Doar in cazul in care e insotita de cantitati mari de sange (care ar putea semnala o problema cu placenta), du-te urgent la spital.

Simti ca ai mai multa energie. Daca, dintr-o data, te apuca dorinta de a face curatenie prin toata casa, de a aseza lucruri sau de a gati, inseamna ca nasterea se apropie. Explozia de energie care o precede a fost numita de specialisti „instinct de cuib”, deoarece a fost asociata cu instinctul pasarilor de a-si amenaja cuibul.

Ai deranjamente intestinale sau digestive. Chiar inainte ca travaliul sa inceapa, poti constata ca ai scaune dese, caci, in mod normal, intestinele trebuie sa fie goale de acum incolo, iar astfel corpul tau se pregateste pentru nastere.

Ti s-a sters colul. Daca obstetricianul te-a anuntat la control ca dimensiunea colului ti s-a redus considerabil, trebuie sa stii ca travaliul bate la usa. Pentru ca procesul de scurtare a colului este terminat cand incepe travaliul.

Ti s-a rupt apa. In 10% din cazuri, acest fenomen se petrece inainte de inceperea travaliului, iar contractiile se vor declansa abia in urmatoarele 24 de ore. Totusi, de cele mai multe ori, apa se rupe dupa inceperea travaliului, in multe situatii moasa sau medicul trebuind sa intervina pentru ruperea membranelor.

Cele 3 faze ale travaliului

Cu toate ca nicio nastere nu e ca alta si nimeni nu-ti va putea spune cu exactitate cat va dura si cum va evolua travaliul tau, ceea ce se stie cu siguranta este ca el va avea trei faze distincte, fiecare cu caracteristicile si senzatiile ei.

Prima faza. Pentru multe gravide, ideea de travaliu este sinonima cu debutul contractiilor uterine. Si, in majoritatea cazurilor, asa si este, pentru ca aparitia contractiilor certifica faptul ca muschii uterini au inceput sa se incordeze. Spre deosebire de alti muschi din corp, acestia nu revin la forma initiala dupa incordare, ci se micsoreaza in lungime, facand ca uterul sa se scurteze, si fatul sa coboare. La inceputul travaliului, le poti resimti la intervale mari, de 10-15 minute, dar pe masura ce nasterea se apropie, contractiile se intetesc si devin din ce in ce mai dureroase. De fapt, aceasta este una din caracteristicile lor principale: sunt regulate, intermitente, involuntare si au o intensitate crescanda. Uneori totusi, pot fi resimtite ca o durere continua si nu iti poti da seama ca le ai pana ce nu iei un analgezic recomandat de medic. Oricum ar fi, daca le cronometrezi si constati ca sunt din ce in ce mai frecvente, la 10 sau 15 minute, du-te la spital. Asadar, prima faza a travaliului incepe cu aparitia primelor contractii uterine regulate si se incheie cu dilatatia completa a colului uterin (adica 10 cm). Aceasta difera ca durata de la o femeie la alta: intre 8 si 12 ore in cazul celor aflate la prima nastere sau intre 6 si 8 ore la cele care au mai nascut.

A doua faza. Este mai scurta la multipare (de 10-15 minute) decat la primipare (30-45 de minute). Incepe in momentul in care dilatatia este completa. Contractiile uterine se succed la 1-2 minute, dureaza 60 de secunde si se numesc contractii expulzive. Cu fiecare contractie, insotita de 2-3 eforturi de impingere, capul copilului progreseaza in bazin si vei simti presiune asupra vezicii urinare si asupra rectului, cu senzatia imperioasa de mictiune si de scaun.

A treia faza. Denumita delivrenta sau eliminarea placentei, dureaza 15-30 de minute. Dupa nastere, uterul se contracta si placenta incepe sa se dezlipeasca de peretele lui, alunecand in vagin. Din cateva contractii, aceasta se expulzeaza, impreuna cu sacul membranos in care a stat fatul.