Vedeta meselor de Paste: oul. Satisfactie inseamna moderatie

Vedeta meselor de Paste: oul. Satisfactie inseamna moderatie Vedeta meselor de Paste: oul. Satisfactie inseamna moderatie

Ultima actualizare: 23 iunie 2021

Paste fara oua rosii? Nici nu se poate imagina asa ceva! De la vopsitul oualor si pana la ciocnitul acestora cu prietenii si familia – toate sunt obiceiuri atat de inradacinate in traditia Pastelui, incat nici cei care ar trebui sa le evite din cauza problemelor de sanatate nu o fac. Ceea ce este de inteles. Doar ca trebuie putina atentie.

In primul rand, trebuie stiut ca oul este un aliment foarte valoros. Contine cele mai bune proteine din alimentatia omului, vitaminele A si D, vitaminele grupului B, calciu, fier si antioxidanti (luteina). In al doilea rand, oul pregatit asa cum trebuie este un aliment usor digerabil. Cele mai putine probleme le creeaza oul fiert moale (cu galbenusul inca lichid). De regula, cand vopsim ouale, le folosim pe cele fierte bine, care sunt ceva mai greu de digerat. Daca va stiti cu probleme si vreti sa va ajutati tubul digestiv, incercati sa faceti macar pentru dumneavoastra cateva oua vopsite mai moi.

Ca de obicei, trebuie sa fim cumpatati

Daca aveti o colecistita hipertona, care stiti ca raspunde destul de „nervos” la oua, puteti ciocni si manca un ou doar o data, cu mentiunea ca trebuie sa va amintiti ca si alte produse de Paste sunt preparate cu ou. Apoi intervine elementul CANTITATE.

De Paste nu consumul unui ou este aducator de probleme, ci numarul mare de oua consumate intr-un timp scurt. Doar trebuie sa ciocnim cu fiecare mesean, nu? Plus ca trebuie sa mancam si drob, care e facut cu ou. Si ciorba, care e dreasa cu ou. Iar la final, ce este Pastele fara pasca si/sau cozonac, fiecare avand in compozitie foarte multe oua. Deja devine clar ca nu mai vorbim despre consumul moderat de oua, ci de un adevarat „banchet” al oualor, care are toate sansele sa ne faca sa sunam la 112.

Oul, in centrul atentiei

Daca aveti probleme de sanatate, nu trebuie sa mancati pe loc toate ouale ciocnite. Mancati unul singur, celelalte pot fi dorite de mesenii care nu au aceste probleme sau pot fi depozitate in frigider si mancate in alta zi, dar nu dupa doua saptamani.

Felurile de mancare pot fi pregatite cu o cantitate minima de ou sau, daca nu aveti control asupra compozitiei (sunteti, de exemplu, la prieteni sau in oras), luati o portie mica, atat cat sa va treaca pofta. La fel si in cazul drobului, care e greu de digerat, mancati doar o felie subtire. Ciorba de miel este foarte grasa, la ce bun sa mai fie dreasa cu ou? Incercati sa „sariti” peste ea sau sa o mancati in alta zi in care renuntati la drob, de exemplu.

Cat despre deserturi, de piatra sa fii si tot nu te poti abtine de la ele. Dar, din nou, o felie subtire de cozonac sau de pasca nu va vor face rau daca, in ansamblu, nu ati exagerat: nici cu mancatul, nici cu bautul, pentru ca cel din urma poate inrautati reactia tubului digestiv la festinul pascal.

Ouale de ciocolata, alta provocare

Stim ca tendinta generala este de a ne veseli si de a manca bine in perioada sarbatorilor, insa mancatul trebuie sa ramana si in aceasta perioada moderat si termporizat, deoarece Pastele nu se termina intr-o zi, iar ouale, drobul, pasca ne asteapta in frigider. Vrem sa amintim si de ouale de ciocolata. Intr-adevar, sunt destinate copiilor, dar si noi, adultii, poftim la ele. Au o cu totul alta compozitie, desigur, fata de oul clasic dar, spre deosebire de acesta, care este o minune nutritionala, sunt sarace in nutrienti valorosi si bogate in calorii goale. Asadar, alegeti: ori un desert clasic (tip pasca), ori un ou de ciocolata adus de Iepuras, in niciun caz ambele. (Farmaciata.ro)