SOS: scrasneste din dinti!

SOS: scrasneste din dinti! SOS: scrasneste din dinti!

Ultima actualizare: 01 octombrie 2021

Este un fenomen destul de des intalnit printre copii, estimandu-se ca intre 14 si 20% dintre ei l-ar experimenta. Afla ce ascunde si cand trebuie combatut.

Bruxismul, caci despre aceasta este vorba, in termeni medicali, reprezinta inclesterea sau strangerea si frecarea cu putere a dintilor de sus si a celor de jos. Problema apare la toate varstele, inclusiv la adulti, fara deosebire de sex. Totusi, cel mai afectati sunt copiii, mai ales in perioadele de varsta intre 3-6 ani si 10-12 ani.

De ce o fac?

Exista o multitudine de posibile cauze. Dintre acestea, frecvent invocata este malocluzia, adica relatia anormala intre dintii celor doua arcade, in sensul ca acestia nu „cad” perfect unii peste altii. Acest lucru se intampla deoarece dintii si maxilarele copiilor cresc in faze inegale. Astfel, ca un raspunsul natural ei isi freaca dintii, cautand sa aduca randul de sus peste cel de jos, intr-un mod confortabil. Cu timpul, aceasta „ocupatie” devine reflexa, greu controlabila. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori, episoadele de bruxim au loc noaptea, cand copilul nu este constient de ceea ce face.

Alte motive

S-au observat legaturi de cauzalitate cu stresul emotional pozitiv sau negativ, cum ar fi o dorinta arzatoare, o intamplare marcanta din trecut, supararea sau mania, anxietatea, frica, frustrarea, discomfortul. Adesea, aceste stari sunt asociate cu dizarmoniile in familie sau cu probleme la gradinita sau scoala. Asa ca incearca sa afli, pe ocolite si cu binisorul, ce anume il framanta. Uneori, copiii au griji la care nici nu ne-am gandi vreodata. De asemenea, s-a constatat ca atat copii, cat si adultii, au tendinta de a scrasni din dinti atunci cand sunt foarte obositi. Alteori, scrasnitul reprezinta o reactie la o suferinta in zona fetei, cum ar fi, de exemplu, o durere de masea sau de ureche, specifica otitei. Scrasnitul mai poate demasca o obturare partiala a cailor aeriene prin hipertrofii amigdaliene sau vegetatii adenoide (polipi). Asadar, nu omite sa-ti duci copilul la cotrol la un specialist ORL, care, iata, ar putea ajuta la dezlegarea misterului. Pe de alta parte, au aparut teorii care spun ca atat bruxismul, cat si enurezisul nocturn sau vorbitul in somn ar putea fi o consecinta a problemelor de somn. Din perspectiva acestora, responsabila de  scrasnit ar fi intreruperea somnului in faza REM (Rapid Eye Movement), cea in care avem vise. Si nu in ultimul rand, scrasnitul, in special cel nocturn, poate da de veste despre prezenta viermilor intestinali, mai exact a oxiurilor. Prin urmare, fa-i examen copropazitologic. 

Cand trebuie oprit

In general, bruxismul nu reprezinta o problema importanta la copii, el disparand fara a le afecta dantura definitiva. Totusi, bruxismul trebuie tratat atunci cand:

  • dintii (chiar si cei de lapte) par stricati (ciobiti, rupti) sau cand au aparut deja dintii permanenti;
  • marginile dintilor se transforma in suprafete;
  • apar retractii gingivale sau pungi parodontale;
  • dintii devin hipersensibili la rece, la cald sau la atingerea locului unde se intalnesc cu gingia;
  • dintii isi modifica unghiul de crestere;
  • apar oboseala dureroasa a muschilor fetei, dureri in oasele maxilare sau ale articulatiei temporo-mandibulare, dureri in zona urechilor sau dureri de cap.