Trombofilie in sarcina – riscuri si tratament

Trombofilie in sarcina – riscuri si tratament Trombofilie in sarcina – riscuri si tratament

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

Trombofilia este o tulburare a coagularii sangelui, care creste riscul de formare a cheagurilor de sange in vasele de sange. In timpul sarcinii, acest lucru poate fi o preocupare semnificativa, deoarece cheagurile de sange pot fi periculoase atat pentru mama, cat si pentru fat.

Trombofilia este o afectiune caracterizata prin tendinta accentuata a sangelui de a forma cheaguri de sange (trombi) in mod neobisnuit de rapid sau de a nu se dizolva corespunzator. Aceasta tulburare poate fi ereditara sau dobandita si poate prezenta un risc semnificativ de complicatii, cum ar fi tromboza venoasa profunda (TVP), embolia pulmonara si alte afectiuni asociate cu cheagurile de sange si prezinta un risc mare pentru sarcina.

In sarcina, riscul de trombofilie poate fi amplificat din cauza schimbarilor hormonale, a modificarilor circulatorii si a altor factori specifici acestei perioade. Femeile care au trombofilie si sunt insarcinate sau intentioneaza sa ramana insarcinate trebuie sa fie constiente de riscurile asociate si sa fie supravegheate indeaproape de catre medici specialisti.

Trombofilia in sarcina poate influenta negativ fluxul sanguin catre uter si placenta, ceea ce poate avea consecinte serioase asupra dezvoltarii fatului. Aceasta poate duce la complicatii precum pierderea sarcinii, dezvoltarea intrauterina intarziata si alte probleme obstetricale.

Pentru femeile cu trombofilie, gestionarea corecta a acestei afectiuni in sarcina este esentiala pentru a minimiza riscul de complicatii. Aceasta poate include monitorizarea atenta a starii de sanatate, teste suplimentare pentru evaluarea riscului trombotic, precum si administrarea de medicamente anticoagulante, sub supravegherea atenta a unui medic specialist.

In plus, este important sa se recunoasca si sa se gestioneze orice alt factor de risc care ar putea contribui la trombofilie in sarcina sau la complicatii legate de aceasta, cum ar fi obezitatea, fumatul si anumite afectiuni medicale preexistente.

Prin gestionarea adecvata a trombofiliei in sarcina, femeile pot reduce riscul de complicatii si pot avea o sarcina sanatoasa pentru ele insele si pentru fatul lor. Consultarea regulata a medicului obstetrician si a unui specialist in trombofilie este esentiala pentru a asigura o ingrijire corespunzatoare si pentru a gestiona riscul de complicatii, pe parcursul sarcinii si al perioadei postpartum.


Trombofilie – generalitati

Exista mai multe tipuri de trombofilie. Trombofilia ereditara este determinata de mutatii genetice care afecteaza coagularea sangelui, cum ar fi mutatia factorului V Leiden sau mutatia protrombinei G20210A. Trombofilia dobandita poate fi cauzata de factori precum obezitatea, fumatul, utilizarea anumitor medicamente sau alte afectiuni medicale, cum ar fi cancerul.

Trombofilie – cauze si factori de risc

Trombofilia este o tulburare complexa a coagularii sangelui, care poate fi cauzata de o varietate de factori genetici sau dobanditi. Intelegerea acestor cauze si factori de risc este cruciala pentru diagnosticarea si gestionarea eficienta a trombofiliei.

Cauzele trombofiliei pot include:

1. Factori genetici: – anumite mutatii genetice pot predispune o persoana la trombofilie. Printre cele mai cunoscute mutatii genetice asociate cu trombofilia se numara:

 • mutatia Factorului V Leiden: este cea mai comuna mutatie genetica asociata cu trombofilia. Persoanele cu aceasta mutatie au o crestere semnificativa a riscului de tromboza.
 • mutatia protrombinei G20210A: acesta este un alt defect genetic care poate creste riscul de trombofilie, de obicei prin producerea excesiva de protrombina, o proteina implicata in coagularea sangelui;
 • alte tulburari de coagulare: anumite afectiuni medicale, cum ar fi deficitul de proteine ​​anticoagulante sau sindromul anticorpilor fosfolipidici, pot creste riscul de trombofilie.​

2. Factori dobanditi: – trombofilia poate fi si dobandita, in acest caz fiind legata de factori precum:

 • obezitatea: persoanele supraponderale sau obeze prezinta un risc crescut de tulburari de coagulare;
 • fumatul: fumatul poate afecta negativ sistemul cardiovascular, putand creste riscul de formare a cheagurilor de sange;
 • utilizarea anumitor medicamente: anumite medicamente, cum ar fi contraceptivele orale sau terapia hormonala, pot creste riscul de trombofilie;
 • traume sau interventii chirurgicale: leziunile severe sau interventiile chirurgicale majore pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange.

Factorii de risc pentru trombofilie includ:

 • istoricul familial: persoanele cu antecedente familiale de trombofilie prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta tulburare;
 • varsta: riscul de trombofilie creste odata cu inaintarea in varsta;
 • sarcina: femeile insarcinate sunt expuse la un risc crescut de trombofilie, din cauza modificarilor hormonale si circulatorii din timpul sarcinii;
 • perioada postpartum: primele saptamani dupa nastere pot fi asociate cu un risc crescut de trombofilie;
 • imobilizarea prelungita: perioadele prelungite de imobilizare, cum ar fi spitalizarea prelungita sau calatoriile lungi cu avionul, pot creste riscul de formare a cheagurilor de sange.

In general, identificarea si gestionarea factorilor de risc pentru trombofilie sunt esentiale pentru prevenirea complicatiilor grave asociate cu aceasta afectiune. Se recomanda consultarea unui medic specialist in coagulare si trombofilie, pentru evaluarea si gestionarea adecvata a riscului individual, dar mai ales pentru femeile cu trombofilie in sarcina.

Trombofilie in sarcina– simptome si manifestari

In multe cazuri, trombofilia poate sa nu prezinte simptome evidente, mai ales in stadiile incipiente. Cu toate acestea, in sarcina, anumite semne si simptome pot fi observate, uneori indicand prezenta trombofiliei. Este important de subliniat faptul ca simptomele de trombofilie pot fi confundate cu alte afectiuni comune in sarcina, motiv pentru care diagnosticul corect necesita investigatii suplimentare. Iata cateva simptome si manifestari care pot fi asociate cu trombofilie in sarcina:

 • Umflarea si durerea in membrele inferioare: tromboza venoasa profunda (TVP) este o complicatie frecventa a trombofiliei in sarcina. Umflarea si durerea intr-unul sau ambele picioare pot indica prezenta unui cheag de sange intr-o vena profunda.
 • Sensibilitatea sau durerea la nivelul picioarelor: pielea picioarelor poate sa fie sensibila la atingere sau sa apara durerea la nivelul picioarelor, care poate fi asociata cu TVP;
 • Roseata si caldura la nivelul zonei afectate: cheagurile de sange pot provoca inflamatie locala, ceea ce poate duce la roseata si senzatie de caldura la nivelul zonei afectate;
 • Dispnee (dificultate de respiratie): embolia pulmonara este o complicatie grava a trombofiliei, in care un cheag de sange se desprinde si ajunge in plamani. Acest lucru poate provoca dispnee, sau dificultate respiratorie, care poate sa apara brusc si sa fie severa.
 • Durere toracica: embolia pulmonara poate fi insotita de durere toracica, descrisa ca o senzatie de apasare sau constrictie in piept.

Trombofilie in sarcina - riscuri asociate in sarcina

Trombofilia in sarcina poate creste riscul de complicatii obstetricale si materno-fetale. Aceste riscuri pot varia in functie de tipul si severitatea trombofiliei, precum si de alti factori individuali ai fiecarei femei insarcinate.

 • Tromboza venoasa profunda (TVP)

Persoanele cu trombofilie prezinta un risc crescut de formare a cheagurilor de sange in venele profunde ale membrelor inferioare. TVP poate duce la durere, umflare si inrosire in zona afectata, dar uneori poate sa nu prezinte simptome evidente. Daca un cheag se desprinde si ajunge in plamani, poate provoca embolie pulmonara, o complicatie grava care poate fi fatala.

 • Embolia pulmonara

Este o complicatie grava care apare atunci cand un cheag de sange se desprinde si calatoreste prin sange pana la plamani. Aceasta poate provoca dificultati respiratorii, durere toracica si tahicardie si poate fi fatala daca nu este tratata rapid si adecvat.

 • Preeeclampsia si eclampsia

Femeile cu trombofilie prezinta un risc crescut de preeclampsie, o afectiune caracterizata prin tensiune arteriala crescuta si proteine ​​in urina. Preeclampsia netratata poate progresa catre eclampsie, care implica convulsii si poate fi periculoasa atat pentru mama, cat si pentru fat.

 • Pierderea sarcinii

Trombofilia poate creste riscul de avort spontan sau de pierdere recurenta a sarcinii.

 • Dezvoltarea intrauterina intarziata (CIUR)

Cheagurile de sange pot afecta fluxul sanguin catre placenta, ceea ce poate duce la o dezvoltare insuficienta a fatului in uter.

 • Placenta abrupto

Trombofilia in sarcina poate creste riscul de desprindere prematura a placentei, care poate provoca sangerari severe si complicatii pentru mama si fat.

 • Alte complicatii

Acestea pot include restrictia dezvoltarii fetale, nasterea prematura, anomalii de dezvoltare fetala si alte complicatii obstetricale.

Tratamentul pentru trombofilie in sarcina

Tratamentul pentru trombofilie in sarcina poate implica o combinatie de masuri preventive si terapeutice, pentru a minimiza riscul de complicatii legate de coagularea sangelui.

 • Anticoagulantele

Aceste medicamente sunt adesea prescrise pentru a preveni formarea cheagurilor de sange si pentru a reduce riscul complicatiilor trombotice in timpul sarcinii. Aceste medicamente sunt considerate sigure pe perioada sarcinii, deoarece nu trec in mod semnificativ prin placenta si nu afecteaza dezvoltarea fatului.

 • Monitorizarea medicala regulata

Femeile cu trombofilie in sarcina ar trebui sa fie monitorizate indeaproape de catre un medic specialist, pentru a se evalua riscul de complicatii si pentru a se ajusta tratamentul, daca este necesar. Procedura poate implica analize periodice de sange pentru a monitoriza coagularea acestuia si ecografii pentru a evalua dezvoltarea fatului si starea placentei.

 • Terapia cu aspirina

In anumite cazuri, medicii pot recomanda administrarea de aspirina impreuna cu anticoagulante pentru femeile cu trombofilie in sarcina, pentru a reduce riscul de complicatii trombotice si preeclampsie in sarcina. Cu toate acestea, utilizarea aspirinei in timpul sarcinii trebuie sa fie supravegheata de catre un medic si este recomandata numai in cazurile in care beneficiile depasesc potentialele riscuri.