Calcitonina – valori normale, indicatii si interpretari

Calcitonina – valori normale, indicatii si interpretari Calcitonina – valori normale, indicatii si interpretari

Ultima actualizare: 27 septembrie 2023

Calcitonina este un hormon care participa la reglarea nivelului de calciu din sange, prin scaderea acestuia. Celulele C din glanda tiroida produc calcitonina. Nivelurile anormale de calcitonina din corp par sa nu aiba efecte secundare negative directe.


Ce este calcitonina?

Calcitonina este un hormon pe care glanda tiroida il produce si il elibereaza pentru a ajuta la reglarea nivelului de calciu din sange, prin scaderea acestuia. Calcitonina se opune actiunilor hormonului paratiroidian, un hormon care creste nivelul de calciu din sange.

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului, sub piele. Este o parte a sistemului dumneavoastra endocrin si controleaza multe dintre functiile importante ale corpului, prin producerea si secretarea anumitor hormoni. Celulele C din tiroida (celulele parafoliculare) produc si secreta calcitonina.

Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din corp, prin transmiterea semnalelor prin sange, catre organe, muschi si alte tesuturi. Aceste semnale ii spun corpului dumneavoastra ce sa faca si cand anume.

Calcitonina este un hormon unic, deoarece medicii si oamenii de stiinta nu inteleg pe deplin rolul acestuia, deoarece nivelurile neregulate de calcitonina provoaca putine simptome sau pot chiar sa nu prezinte niciun simptom.

Farmacistii Catena recomanda Benesio Magneziu B complex. Combinatia de Magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic) contribuie la metabolismul energetic normal, la reducerea oboselii si extenuarii, la mentinerea sanatatii psihice si la functionarea normala a sistemului nervos.

Calcitonina ca medicament

In trecut, medicii prescriau forme sintetice (fabricate) de calcitonina ca medicament pentru a trata boala Paget, hipercalcemia si osteoporoza. Cu toate acestea, odata cu introducerea unor medicamente mai noi, cum ar fi bifosfonatii, medicii folosesc rareori aceasta forma de calcitonina pentru tratament.

Ce este calciul si ce face?

Calciul este unul dintre cele mai importante si comune minerale din organism. Corpul dumneavoastra stocheaza cea mai mare parte din calciu in oase, dar aveti nevoie de el si in sange. Calciul din sange are multe roluri importante, si anume:

  • ajuta la buna functionare a nervilor;
  • sustine muschii pentru a va putea misca;
  • contribuie la coagularea sangelui, in caz de leziuni;
  • ajuta inima sa functioneze corect.

Care este functia calcitoninei?

Principala sarcina a calcitoninei este de a reduce nivelul de calciu din sange (nu din oase). Face acest lucru in doua moduri principale:

  1. Calcitonina inhiba (blocheaza) activitatea osteoclastelor, care sunt celule care descompun oasele. Cand osteoclastele va descompun oasele, calciul din oase este eliberat in sange. Prin urmare, blocarea temporara a osteoclastelor de catre calcitonina reduce cantitatea de calciu care patrunde in sangele dumneavoastra.
  2. Calcitonina poate scadea cantitatea de calciu pe care rinichii dumneavoastra o reabsorb si elibereaza inapoi in fluxul sanguin, determinand astfel niveluri mai scazute de calciu in sange.

Ce stimuleaza eliberarea calcitoninei?

Glanda tiroida elibereaza calcitonina in functie de nivelul de calciu din sange. Cand nivelul de calciu din sange creste, tiroida elibereaza calcitonina in cantitati mai mari. Cand nivelul de calciu din sange scade, tiroida scade cantitatea de calcitonina pe care o elibereaza.

Care este diferenta dintre hormonul paratiroidian si calcitonina?

Atat hormonul paratiroidian, cat si calcitonina ajuta la reglarea nivelului de calciu din sange, care este necesar pentru cateva functii importante ale corpului. Diferenta este modul in care fac acest lucru si cat de mult va afecteaza nivelul de calciu.

Hormonul paratiroidian este un hormon pe care glandele paratiroide il produc si il elibereaza pentru a controla nivelul de calciu din sange, prin cresterea acestuia. Hormonul paratiroidian ajuta, de asemenea, la controlul nivelurilor de fosfor (un mineral) si vitamina D (un hormon) din sange si oase. Aveti patru glande paratiroide de marimea unui bob de mazare, situate in spatele glandei tiroide.

In timp ce hormonul paratiroidian creste nivelul de calciu din sange, calcitonina scade nivelul de calciu din sange. Cu toate acestea, hormonul paratiroidian pare sa aiba un rol mai important in reglarea nivelului de calciu din sange decat calcitonina. Oamenii de stiinta stiu in principal acest lucru pentru ca un nivel ridicat sau scazut de hormon paratiroidian poate provoca hipercalcemie (niveluri ridicate de calciu in sange) si, respectiv, hipocalcemie (niveluri scazute de calciu in sange), care pot fi afectiuni grave. Pe de alta parte, nivelurile ridicate sau scazute de calcitonina nu au mare influenta asupra corpului dumneavoastra.

Farmacistii Catena recomanda VenoSuport de la Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului circulator, prin sustinerea unei bune functionari a vaselor de sange.

Care este diferenta dintre calcitonina si calcitriol?

Desi atat calcitonina, cat si calcitriolul sunt hormoni care afecteaza nivelul de calciu, ei au functii diferite – calcitriolul ajuta la cresterea nivelului de calciu din sange, iar calcitonina ajuta la scaderea nivelului de calciu din sange.

Calcitriol, un hormon cunoscut si sub denumirea de vitamina D activa, ajuta la cresterea cantitatii de calciu pe care intestinul dumneavoastra o poate absorbi din alimentele pe care le consumati, si o elibereaza in sange. Calcitriol previne, de asemenea, pierderea de calciu din rinichi. Hormonul paratiroidian este responsabil pentru stimularea enzimei care transforma vitamina D in calcitriol, in urma expunerii la soare.

Calcitonina scade nivelul de calciu prin blocarea descompunerii calciului osos si prin prevenirea reabsorbtiei calciului de la rinichi. Cu alte cuvinte, incurajeaza pierderea de calciu prin rinichi.

Ce test masoara nivelul de calcitonina?

Medicul va poate verifica nivelurile de calcitonine printr-o analiza de sange. Intrucat nivelurile anormale de calcitonina nu provoaca simptome in sine, medicii de obicei comanda analiza de sange pentru masurarea calcitoninei doar in urmatoarele situatii:

  • pentru a ajuta la diagnosticarea cancerului medular tiroidian (MTC) sau a hiperplaziei celulelor C;
  • pentru a monitoriza MTC;
  • daca aveti antecedente familiale de neoplazie endocrina multipla de tip 2, o afectiune mostenita care este asociata cu trei tipuri primare de tumori endocrine, inclusiv cu MTC.

Care sunt nivelurile normale de calcitonina?

Intervalele normale pentru nivelurile de calcitonina pot varia de la un laborator la altul.

In general, intervalele normale pentru calcitonina includ:

  • Pentru persoanele de sex masculin: 0 pana la 7,5 pg/mL (picograme per mililitru);
  • Pentru persoanele de sex feminin: 0 pana la 5,1 pg/mL.

„picograma reprezinta o trilionime dintr-un gram.”

Daca trebuie sa va testati nivelul de calcitonina, medicul va va interpreta rezultatele si va va anunta daca trebuie sa faceti teste suplimentare.

Ce se intampla cand nivelurile de calcitonine sunt prea mari?

Nivelul excesiv de calcitonina nu pare sa va afecteze negativ corpul sau sa provoace simptome. Cu toate acestea, un nivel ridicat de calcitonina poate fi semnul a doua afectiuni rare, si anume:

  1. Cancer tiroidian medular (MTC): acesta este un cancer tiroidian rar, care isi are originea in celulele C ale glandei tiroide (celulele care produc calcitonina). Din acest motiv, cancerul medular tiroidian poate determina celulele respective sa produca calcitonina in exces. Desi excesul de calcitonina nu va afecteaza corpul, MTC se poate raspandi si se intampla frecvent in alte tesuturi (metastazeaza), in special in ganglionii limfatici.
  2. Hiperplazia celulelor C: aceasta este o afectiune benigna (necanceroasa) care provoaca cresterea anormala a celulelor C in tiroida. Tesutul marit poate elibera excesul de calcitonina. Hiperplazia celulelor C poate evolua uneori, devenind cancer medular tiroidian (MTC).

Din nou, desi nivelurile ridicate de calcitonina nu sunt daunatoare, ele pot indica MTC sau hiperplazia celulelor C. Daca aveti simptome ale oricareia dintre aceste doua afectiuni, cum ar fi un nodul in partea din fata a gatului sau dificultati la inghitire, medicul va poate recomanda un test de calcitonina, pentru a ajuta la diagnosticarea sau excluderea acestor doua afectiuni.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, care datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Ce se intampla cand nivelurile de calcitonine sunt prea scazute?

Nu pare sa existe niciun efect asupra organismului dumneavoastra daca aveti prea putina calcitonina. Persoanele carora li s-a extirpat glanda tiroida si care au niveluri nedetectabile de calcitonina nu prezinta semne sau simptome negative, legate de nivelul de calciu din sange. Sa nu uitam insa ca cei carora li s-a extirpat tiroida trebuie de obicei sa ia o forma sintetica de hormon tiroidian (principalul hormon pe care il secreta tiroida) pe tot parcursul vietii.

De retinut!

Calcitonina este un hormon cam misterios. Desi nivelurile mai mici sau mai mari decat cele normale nu pare sa provoace efecte negative, nivelurile ridicate de calcitonina pot fi un semn al cancerului tiroidian medular sau al hiperplaziei celulelor C. Daca intampinati simptome ale oricareia dintre aceste afectiuni sau aveti intrebari despre riscul de aparitie a acestor boli, contactati medicul endocrinolog.

Surse: 

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22330-calcitonin

https://academic.oup.com/jcem/article/92/2/450/2566771

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis VenoSuport x 30 compr.

    Naturalis VenoSuport Naturalis X 30 comprimate

      Suplimentul alimentar Naturalis VenoSuport contine Vitamina C si Rutin (un bioflavonoid extras din muguri florali de Salcam-japonez). Flavonoidele sunt substante cu un puternic rol antioxidant.…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 x 30 cps.

    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

    Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functia normala a inimii.*  *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…