Ce este ovulatia? Cum stii ca esti la ovulatie?

Ce este ovulatia? Cum stii ca esti la ovulatie? Ce este ovulatia? Cum stii ca esti la ovulatie?

Ultima actualizare: 20 martie 2023

ovulatie

Ovulatia este sinonima cu perioada cea mai fertila a unei femei. Ovulatia se manifesta prin eliberarea unui ovul in timpul menstruatiei.

Peretele foliculului ovarian se rupe la suprafata ovarului, iar, in urma acestui proces, este eliberat ovulul. Ovulul mai este cunoscut si sub denumirile de ovocit sau gamet feminin. Ovulele sunt eliberate numai dupa ce ajung la maturitate.

Dupa ce este eliberat, ovulul migreaza catre trompa uterina, unde poate intra in contact cu un spermatozoid si poate fi fertilizat.

Ovulatia si activitatea hormonala in timpul ciclului menstrual sunt controlate de o zona a creierului numita hipotalamus. Aceasta regiune importanta a creierului trimite semnale care instruiesc lobul anterior si glanda pituitara sa elibereze hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculostimulant (FSH).

Este recomandat ca femeile care isi doresc sa ramana insarcinate sa recunoasca primele semne de ovulatie, intrucat in aceasta perioada o femeie este cea mai fertila, iar sansele sa ramana gravida sunt foarte mari.

 


Ce este ovulatia?

Ovulatia este o parte cheie a ciclului menstrual. La ovulatie, ovarul elibereaza un ovul. Dupa ce este eliberat, ovulul poate fi sau nu fertilizat de spermatozoizi. In cazul in care este fertilizat, acesta se poate deplasa catre uter, unde se poate implanta pentru a se transforma intr-o sarcina. Daca nu este fertilizat, ovulul se descompune, iar mucoasa uterina este indepartata in timpul menstruatiei.

Fie ca vor sa ramana gravide, fie ca vor sa previna o sarcina, este esential ca femeile sa inteleaga felul in care se produce ovulatia, dar si cand aceasta are loc. O metoda simpla prin care femeile pot afla daca sunt la ovulatie presupune folosirea unui test ovulatie tip banda x 5 buc FILDAS, un test imunologic de auto-testare pentru determinarea hormonului luteinizant (LH) in urina. Acest produs poate detecta valoarea de varf a LH pentru a ajuta femeile aflate in perioada reproductiva sa anticipeze cel mai bun moment pentru conceptie sau contraceptie.

Ovulatie - cand se produce?

De obicei, ovulatia are loc in preajma celei de-a 14-a zile a unui ciclu menstrual de 28 de zile. Cu toate acestea, nu toate femeile au parte de un ciclu menstrual ca la carte, de 28 de zile, si, din acest motiv, calendarul exact poate varia.

Cu toate acestea, de obicei, ovulatia se produce cu patru zile inainte sau patru zile dupa momentul de mijloc al ciclului menstrual.

Ovulatie - cat dureaza?

Procesul de ovulatie incepe cu eliberarea de catre organism a hormonului foliculostimulant (FSH). Acest moment are loc, de obicei, intre zilele 6 si 14 ale ciclului menstrual. Hormonul foliculostimulant ajuta la maturizarea ovulelor ce urmeaza a fi eliberate la ovulatie. De asemenea, stimuleaza dezvoltarea ovululului si a celulelor din jurul sau care produc hormonii necesari sustinerii viitoarei sarcini.

Dupa maturizarea ovulului, organismul elibereaza hormonul luteinizant, lucru care declanseaza eliberarea oului. Procesul de ovulatie se poate produce dupa 28-36 de ore de la cresterea nivelului de hormon luteinizant.

Ovulatie – semne si simptome

La ovulatie, femeile se confrunta, in general, cu scurgeri vaginale mai abundente. Aceste scurgeri sunt de cele mai multe ori transparente, insa uneori poate sa capete un aspect albicios. Dupa ovulatie, scurgerea poate scadea in volum si se poate ingrosa.

De asemenea, la ovulatie, o femeie poate experimenta:

  • sangerari usoare
  • sensibilitate la nivelul sanilor
  • apetit sexual ridicat
  • durere ovariana caracterizata prin disconfort sau durere intr-o parte laterala a abdomenului, aceasta fiind denumita si mittelschmerz (ovulalgie)

In plus, temperatura corpului poate creste usor la ovulatie. Acest proces este controlat de progesteron, hormonul secretat in momentul eliberarii unui ovul. In general, perioada cea mai fertila are loc cu 2-3 zile inainte ca temperatura sa atinga cota maxima.

Daca doresti sa ramâi insarcinata, un calculator al ovulatiei iti poate arata care este perioada fertila in care poti concepe un copil. Calendarul perioadei de ovulatie te ajuta sa iti cresti sansele de a ramâne insarcinata, pentru ca iti ofera informatii precise legate de ovulatie. Tot ce trebuie sa faci este sa inregistrezi detalii legate de perioada ciclului menstrual din ultimele 3 luni. Calculatorul de ovulatie iti va oferi informatii de maxima acuratete despre perioada ta fertila.

Prima zi a ultimei menstruatii

Data penultimei menstruatii

Data ante-penultimei menstruatii:
(cu aproximativ 3 luni în urma)

Ciclul dvs. menstrual dureaza aproximativ:

Data urmatoarei menstruatii ar trebui sa fie:
(luna/ziua/anul)

Intervalul de fertilitate

Fertilitate crescuta
(Inceputul perioadei de fertilitate semnificativa)

Ovulatie
(Sfarsitul perioadei de fertilitate semnificativa)

Pentru ca nu toate femeile dezvolta simptome la ovulatie, aceste semne sunt considerate secundare in procesul de detectare a perioadei fertile.

Teste de ovulatie in cazul unui ciclu menstrual neregulat

Aceste teste de ovulatie sunt extrem de utile chiar si in cazul femeilor care nu au un ciclu menstrual regulat. Potrivit specialistilor, cele mai precise modalitati de confirmare a ovulatiei sunt ecografia efectuata in cabinetul medicului sau analizele de sange de tip FSH. Cu toate acestea, o femeie poate afla daca este in perioada cea mai fertila si cu ajutorul unor teste de ovulatie mai rapide, care pot fi efectuate acasa.

test-ovulatie

Aceste teste de ovulatie pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, de la orice farmacie. Testele de ovulatie au rolul de a descoperi prezenta hormonului luteinizant in urina. Un test de ovulatie pozitiv este determinat de aparitia unei linii mai inchise la culoare in zona de test sau de aparitia a doua dungi rosii.

 

Referinte:

https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/how-can-i-tell-when-i-am-ovulating/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150870

https://www.healthline.com/health/womens-health/what-is-ovulation

Farmacistul Catena va recomanda:

FILDAS Test de ovulatie tip banda x 5 bucati

FILDAS Test de ovulatie tip banda x 5 bucati

Test de ovulatie tip banda - test imunologic de auto-testare…