Ce este si cui ii este recomandata amniocenteza?

Ce este si cui ii este recomandata amniocenteza? Ce este si cui ii este recomandata amniocenteza?

Ultima actualizare: 12 februarie 2024

In timpul unei sarcini, femeile pot fi supuse la diverse teste si proceduri medicale menite sa asigure sanatatea si dezvoltarea adecvata a fatului. Printre acestea, amniocenteza este o procedura importanta si utila, care ofera informatii esentiale despre sanatatea copilului nenascut. Cu toate acestea, este esential sa intelegem atat scopul, cat si riscurile asociate cu aceasta procedura.

Amniocenteza, o procedura medicala importanta in domeniul obstetricii si ginecologiei, reprezinta o modalitate eficienta de evaluare prenatala, care aduce numeroase beneficii pentru parinti si copiii lor nenascuti. Prin analiza lichidului amniotic din jurul fatului, amniocenteza ofera informatii esentiale cu privire la sanatatea si dezvoltarea acestuia. Beneficiile acestei proceduri sunt variate si subliniaza importanta sa in diagnosticarea precoce a unor afectiuni genetice si cromozomiale, luarea deciziilor informate si planificarea adecvata a ingrijirilor medicale.

Descoperiti din acest acest articol ce este amniocenteza, cine ar trebui sa ia considerare efectuarea acesteia, beneficiile pe care le poate aduce si riscurile pe care le implica. In plus, vom evidentia importanta unei decizii informate si a unei discutii deschise cu medicul in ceea ce priveste efectuarea sau nu a acestei proceduri in timpul sarcinii. Sa incepem prin a clarifica ce presupune exact amniocenteza si in ce circumstante este recomandata.


Ce este amniocenteza?

Amniocenteza este o procedura medicala in care se extrage o mica cantitate de lichid amniotic din sacul amniotic din jurul fatului, pentru a fi analizata in laborator. Acest lichid este produs de catre membranele care inconjoara fatul in timpul sarcinii si contine celule provenite de la fat, care pot oferi informatii importante despre sanatatea si dezvoltarea acestuia.

Amniocenteza este adesea efectuata intre saptamanile 15 si 20 ale sarcinii si poate fi utilizata pentru a detecta anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, defecte ale tubului neural si alte probleme genetice. De asemenea, poate oferi informatii despre sexul fatului si despre maturitatea placentara.

Farmacistii Catena recomanda Crema Rilastil Stretch Marks antivergeturi, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru masaj. Crema contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia.

Procedura implica introducerea unui ac subtiri in abdomenul mamei, sub ghidaj ecografic, si extragerea unei cantitati mici de lichid amniotic. Aceasta poate fi asociata cu un risc de complicatii, cum ar fi sangerare, infectie sau pierdere a sarcinii, dar aceste riscuri sunt relativ mici si medicul va discuta cu pacienta despre beneficiile si riscurile acestei proceduri, inainte de a decide sa efectueze amniocenteza.

Cand se recomanda amniocenteza?

Amniocenteza poate fi recomandata in diverse situatii, luand in considerare urmatoarele aspecte:

 • Varsta mamei

Este recomandata pentru femeile in varsta de peste 35 de ani, deoarece riscul de anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, creste odata cu varsta mamei.

 • Rezultate anormale la teste de screening prenatal

Daca testele de screening prenatal, cum ar fi testul dublu sau triplu, indica un risc crescut de anomalii cromozomiale, medicul poate recomanda amniocenteza pentru a confirma rezultatele si a oferi o evaluare mai precisa a riscurilor.

 • Antecedente familiale de anomalii genetice

Daca exista antecedente familiale de anomalii genetice sau cromozomiale, medicul poate recomanda amniocenteza pentru a evalua riscul ca fatul sa mosteneasca acele afectiuni.

 • Rezultate anormale ale unor teste anterioare

Daca au fost observate anomalii in cadrul unor scanari prenatale anterioare sau in cadrul altor teste, cum ar fi ecografia prenatala, medicul poate recomanda amniocenteza pentru a aprofunda examinarea.

 • Detectarea unor anomalii in timpul ecografiei

Daca ecografia prenatala identifica anomalii sau semne care indica un risc crescut de anomalii genetice sau cromozomiale, medicul poate recomanda amniocenteza pentru a confirma diagnosticul.

Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile amniocentezei, in functie de situatia dumneavoastra specifica si de istoricul medical.

Care sunt beneficiile amniocentezei?

 • Detectarea precoce a problemelor genetice

Amniocenteza poate detecta anomalii cromozomiale si alte probleme genetice in stadii timpurii ale sarcinii, permitandu-le parintilor sa ia decizii informate cu privire la continuarea sau intreruperea sarcinii.

 • Confirmarea diagnosticului

In cazul in care exista ingrijorari legate de rezultatele unor teste de screening prenatal sau ecografic, amniocenteza poate oferi o confirmare precisa a diagnosticului, oferind astfel liniste si claritate parintilor.

 • Planificarea ingrijirilor medicale

Cunoasterea precoce a unei anomalii genetice sau cromozomiale permite parintilor sa se pregateasca pentru orice ingrijiri medicale speciale de care ar putea avea nevoie copilul dupa nastere, precum si pentru a incepe tratamentul sau terapia prenatala, daca este necesar.

 • Posibilitatea de a lua decizii informate

Amniocenteza ofera parintilor oportunitatea de a lua decizii informate in legatura cu sarcina, inclusiv despre continuarea sau intreruperea acesteia, in functie de rezultatele testului si de optiunile disponibile.

 • Determinarea sexului fatului

In unele cazuri, amniocenteza poate fi folosita pentru a determina sexul fatului, ceea ce poate fi important pentru unii parinti din punct de vedere emotional sau pentru pregatirea pentru venirea pe lume a copilului.

Care sunt riscurile amniocentezei?

Printre beneficiile principale ale amniocentezei se numara detectarea precoce a problemelor genetice, confirmarea diagnosticului, planificarea ingrijirilor medicale si posibilitatea de a lua decizii informate. Cu toate acestea, este important sa se ia in considerare si riscurile asociate, cum ar fi sangerarea, infectia si un risc mic de pierdere a sarcinii.

Amniocenteza este o procedura medicala relativ sigura, dar exista si riscuri asociate cu aceasta, care includ:

 • Sangerare: este posibil ca amniocenteza sa provoace sangerare usoara la locul de insertie a acului in abdomenul mamei. De obicei, aceasta este usoara si se opreste de la sine sau poate fi gestionata fara probleme.
 • Infectie: exista un risc mic de infectie, desi se intampla destul de rar. Medicii iau masuri pentru a minimiza acest risc, folosind tehnicile de sterilizare corespunzatoare si administrand antibiotice in unele cazuri.
 • Pierdere a sarcinii: exista un risc foarte mic de pierdere a sarcinii ca rezultat al amniocentezei, riscul fiind estimat la mai putin de 1%. Aceasta poate fi asociata cu leziuni ale fatului sau ale sacului amniotic in timpul procedurii.
 • Punctarea fatului: in cazuri rare, acul folosit in amniocenteza poate atinge fatul, provocand leziuni. Cu toate acestea, aceste situatii sunt extrem de rare si medicii sunt instruiti sa minimizeze acest risc.
 • Contractii uterine sau dureri abdominale: unele femei se pot confrunta cu contractii uterine sau dureri abdominale dupa amniocenteza, dar de obicei aceste simptome sunt usoare si temporare.

In general, amniocenteza este recomandata in special femeilor cu varsta de peste 35 de ani, care prezinta rezultate anormale la teste de screening prenatal sau care au antecedente familiale de anomalii genetice. Este crucial ca parintii sa discute cu medicul lor despre beneficiile si riscurile specifice, inainte de a decide sa efectueze aceasta procedura.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

RILASTIL STRETCH MARKS Crema prevenire si contracarare vergeturi X 200ml

Crema antivergeturi emolienta, hidratanta si elasticizanta,…