Ce sunt lacrimile artificiale si ce rol au acestea

Ce sunt lacrimile artificiale si ce rol au acestea Ce sunt lacrimile artificiale si ce rol au acestea

Ultima actualizare: 30 mai 2023

Desi lacrimile sunt asociate cel mai adesea cu plansul si cu situatii pe care nimeni nu si le-ar dori, lipsa lor poate acea consecinte la fel de neplacute. In realitate, lacrimile au un rol fiziologic foarte important pentru sanatatea ochilor, fiind o secretie a glandelor lacrimale. Acest rol consta in hidratarea, curatarea si protejarea ochilor, iar atunci cand secretia glandelor lacrimale este redusa apare o problema oculara cunoscuta sub denumirea de „sindromul ochilor uscati”.

 Farmacistii Catena recomanda picaturile de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante. Solutie oftalmica Assista Oftapic Advanced este compatibila cu toate lentilele de contact.

In astfel de situatii, persoanele afectate simt o serie de senzatii neplacute la nivelul ochilor, iar pentru inlaturarea acestora este nevoie de lacrimi artificiale, care preiau rolul celor naturale.

Asadar lacrimile artificiale constituie un substitut al secretiilor glandelor lacrimale folosit, atunci cand acestea nu mai functioneaza la nivel optim si pun in pericol sanatatea ochilor.


Ce sunt lacrimile artificiale?

Secretiile naturale ale glandelor lacrimale nu sunt simple picaturi de apa sarata, ci substante mai complexe ce contin - pe langa apa si saruri – diferite grasimi, proteine si anticorpi.

Prin urmare, si lacrimile artificiale care le suplinesc pe cale naturale trebuie sa aiba o compozitie similara, astfel incat ochii sa nu simta nicio diferenta si sa fie pe deplin protejati si hidratati.

Spre deosebire de cele naturale, lacrimile artificiale sunt create in laboratoarele farmaceutice si sunt disponibile sub forma unor solutii lubrifiante, care se administreaza la nivel ocular pentru a calma sau elimina simptomele date de sindromul ochilor uscati.

Lacrimile artificiale contin apa saruri, proteine si grasimi in proportii similare cu lacrimile produse de organism, ceea ce le ajuta sa suplineasca rolul acestora fara ca functionalitatea ochilor sa fie afectata.  

Care este rolul lacrimilor artificiale?

Lacrimile artificiale au fost create pentru a suplini deficitul sau chiar lipsa lacrimilor naturale – manifestari specifice sindromului de ochi uscati. Asadar, rolurile lor de baza sunt hidratarea, lubrifierea, curatarea si protejarea ochilor.

Acestea formeaza o pelicula protectoare pe suprafata globilor oculari, impiedicand patrunderea in ochi a prafului si altor impuritati si constituind totodata o bariera in calea bacteriilor si altor agenti patogeni carte pot provoca infectii.

Pe de alta parte, prin indeplinirea acestor functii esentiale pentru sanatatea oculara, lacrimile artificiale calmeaza si disconfortul generat de sindromul ochilor uscati.

Acest disconfort este dat in primul rand de senzatia de corp strain in ochi,  insotita deseori de senzatia de arsura, usturime sau intepaturi la nivelul ochilor. De asemenea, ochii se inrosesc si se irita usor sub actiunea unor factori precum lumina, vantul sau fumul, vederea devine neclara, iar in interiorul sau in jurul ochilor se poate forma un mucus fibros.

E de la sine inteles ca toate aceste simptome sunt deranjante si pot afecta in timp vederea, insa lacrimile artificiale le fac sa dispara si mentin ochii sanatosi.

Cand se recomanda utilizarea de lacrimi artificiale?

Utilizarea lacrimilor artificiale este recomandata doar persoanelor care sufera de sindromul ochilor uscati, iar un astfel de tratament nu se administreaza din proprie initiativa si nici la voia intamplarii.

Primele semne ca ochii au nevoie de lacrimi artificiale sunt iritatia, roseata la nivelul globilor oculari, senzatia de „nisip in ochi”, oboseala oculara si vederea incetosata. Aceste simptome apar treptat, iar daca nu se amelioreaza de la sine in cateva zile, trebuie sa fie urmate de o vizita la un cabinet oftalmologic.

Dupa consultul de rigoare, medicul oftalmolog este singurul in masura sa recomande utilizarea lacrimilor artificiale, precum si regimul de administrare a acestora.

Sindromul ochilor uscati poate avea cauze diverse, printre care se numara varsta inaintata, folosirea indelungata a telefoanelor, tabletelor si altor dispozitive cu ecran, anumite afectiuni sau modificari hormonale, mediul uscat sau foarte poluat, precum si administrarea unor medicamente.

Toi acesti factori pot afecta glandele lacrimale, determinand aparitia sindromului ochilor uscati si utilizarea lacrimilor artificiale.

 Farmacistii Catena recomanda picaturile oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati, deshidratati, iritati si obositi. Aceste picaturi de ochi lubrifiaza, hidrateaza, calmeaza, protejeaza si revigoreaza ochii uscati, deshidratati si obositi. Picaturile protejeaza ochiul si stabilizeaza filmul lacrimal in caz de stres oxidativ si acumulare de radicali liberi pe suprafata oculara.

Cate tipuri de lacrimi artificiale exista?

Clasificarea lacrimilor artificiale se face in principal pe baza compozitiei acestora, iar in functie de acest criteriu putem vorbi de doua categorii distincte dupa cu urmeaza:

  • Lacrimile artificiale cu conservanti – conservantii din compozitia acestor produse sunt substante chimice care au rolul de a preveni dezvoltarea bacteriilor in interiorul recipientelor, odata ce acestea au fost desigilate si folosite pentru prima data. Evident ca acesti conservanti sunt astfel selectati incat sa nu afecteze cu nimic ochii, insa pot provoca iritatii in cazul persoanelor sensibile sau cu diferite alergi.

Produsele din aceasta gama sunt recomandate pentru formele usoare de sindrom al ochilor uscati, care necesita doar cateva administrari la intervale lungi de timp. Astfel, riscul de a provoca reactii adverse la nivelul ochilor este mai redus, iar lacrimile artificiale pot fi pastrate pentru o perioada indelungata in recipientul original, fara ca in interior sa se dezvolte bacterii.

  • Lacrimile artificiale fara conservanti – din compozitia acestora lipsesc acele substante chimice impotriva bacteriilor, ceea ce inseamna ca sunt mai sigure pentru ochi, dar se pot contamina dupa ce recipientul a fost desfacut. 

Tinand cont de aceste detalii, lacrimile artificiale fara conservanti sunt recomandate pacientilor cu sindrom de ochi uscati mediu sau sever, care trebuie sa isi administreze in mod frecvent astfel de solutii. Pentru a evita dezvoltarea bacteriilor, acestea sunt ambalate de obicei in recipiente cu capacitate redusa sau de unica folosinta.

Lacrimile artificiale se mai diferentiaza si in functie de modul de actiune, iar din acest punct de vedere exista produse care suplinesc rolul lacrimilor naturale - asigurand hidratarea si protectia ochilor – si produse care schimba compozitia chimica a acestora, pentru a reduce sau elimina problemele generate de simptomul ochilor uscati.

De asemenea, mai trebuie precizat ca lacrimile artificiale nu sunt doar sub forma de picaturi, putand avea grade diferite de vascozitate. Cu cat au o consistenta mai fluida, cu atat au un efect mai redus si trebuie aplicate mai des, in timp ce lacrimile artificiale sub forma de gel se aplica pe ochi si au un efect mai indelungat. Problema acestora din urma consta in faptul ca pot afecta pentru o perioada limitata vederea, in timp ca lacrimile fluide aplicate sub forma de picaturi nu au nicio influenta negativa in acest sens.

Alegerea variantei potrivite se face doar in urma consultarii cu un medic specialist oftalmolog, care va poate prescrie produsul potrivit in functie de severitatea simptomelor si de cauzele care au dus la aparitia sindromului ochilor uscati.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile,…

Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

Picaturi de ochi Assista Oftapic Intensive X 10 ml

Picaturi oftalmice Assista Intensive pentru ochi uscati,…