Constipatia la copii, o afectiune ingrijoratoare

Constipatia la copii, o afectiune ingrijoratoare Constipatia la copii, o afectiune ingrijoratoare

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

constipatia-la-copii

Constipatia la copii este o problema gastro-intestinala foarte frecventa, care apare atunci cand un copil are scaune foarte dure, neregulate si un tranzit intestinal lent. Desi constipatia poate provoca disconfort si durere, de obicei este temporara si usor tratabila. Constipatia trebuie tratata cu multa seriozitate, intrucat constipatia cronica poate duce la complicatii, insa acestea difera in functie de copil. Copiii se constipa din cand in cand, din varii motive, iar in randurile ce urmeaza vom discuta despre cauzele de constipatie la copii, cum se pune diagnosticul, care pot fi complicatiile, dar si cum se previne constipatia in randul copiilor.


Ce inseamna tranzit intestinal normal la copii?

O ingrijorare constanta a parintilor este cea legata de frecventa si consistenta scaunelor copiilor si de tranzitul intestinal al fiecaruia. In general, bebelusii hraniti la san au scaune mai frecvente, aproximativ egale cu numarul meselor. Pe masura ce cresc, copiii vor defeca mai rar, cu scaune mai voluminoase, mai solide, mai inchise la culoare si cu mirosul modificat. Tranzitul intestinal normal este definit ca 1 – 3 scaune zilnic, iar constipatia, mai putin de 3 scaune pe saptamana, cu eliminarea unor scaune cu consistenta crescuta si defecatie dureroasa.

Ce inseamna tranzit intestinal anormal la copii?

Pentru ca digestia este un procedeu foarte complex, pentru a evita orice tulburare de tranzit, este important ce mancati, cum mancati si cand mancati. Un tranzit intestinal anormal este atunci cand vorbim despre un tranzit lent (constipatie) sau despre un tranzit intestinal accelerat (scaunele dese de consistenta moale sau apoase, diaree).

Culoarea saunului conteaza mai putin, importanta este consistenta, frecventa si manifestarile copilului. Constipatia ne poate ingrijora in momentul in care copilul nu are scaun 2 – 3 zile si il doare burtica, iar episoadele de constipatie sunt repetate.

Pentru a proteja si echilibra flora intestinala a sugarilor, farmacistii Catena recomanda cerealele Topfer Organic ovaz cu lapte, mar si vanilie. Cerealele sunt usor digerabile si sunt recomandate sugarilor de peste 6 luni pentru o alimentatie diversificata.

Tipuri de constipatie la copii

Constipatia la copii poate fi de mai multe tipuri:

  • constipatia functionala, cauzata de alimentatie;
  • constipatia psihologica;
  • constipatia provocata de ingustari ale colonului (stenozele);
  • constipatia cronica.

Constipatia cauzata de alimentatie

In cazul sugarilor, cei hraniti la biberon sunt mai expusi riscului de a dezvolta constipatie decat cei alaptati. In ceea ce priveste copiii mai mari, obiceiurile alimentare nesanatoase pot ingreuna eliminarea scaunului, putand duce la aparitia constipatiei. Incurajarea copilului de a face schimbari dietetice simple, cum ar fi consumul de fructe si legume mai bogate in fibre si consumul mai mare de apa, poate contribui la atenuarea constipatiei.

Constipatia psihologica la copii

Constipatia psihologica la copii apare pe fond nervos si este de obicei functionala (dupa ce se depaseste episodul anxios, copilul revine la un tranzit intestinal normal). Antrenamentul la olita si amanarea mersului la toaleta cresc riscurile de constipatie. Anxietatea datorata schimbarilor (schimbarea locuintei, sosirea unui nou-nascut sau inceperea cresei sau a scolii) poate fi un alt factor. De asemenea, experienta traumatizanta a unui scaun neplacut si incercarea de retinere a copilului pentru a evita disconfortul, pot declansa constipatia psihologica.

Constipatia provocata de ingustari ale colonului

Acest tip de constipatie este provocata de ingustari ale colonului, interventii chirurgicale, tumori.

Constipatia cronica la copii

Constipatia care nu cedeaza la tratament este constipatia cronica. Aceasta poate aparea in urma unor boli precum diabetul, hipotiroidismul, boala Parkinson, depresia sau in urma unor tratamente medicamentoase.

Constipatia la copii – cauze si factori de risc

Desi este o problema comuna in randul copiilor, constipatia nu trebuie tratata cu indiferenta. Cauzele constipatiei la copii pot fi urmatoarele:

  • Antrenamentul la olita

Daca cel mic nu este pregatit sa foloseasca olita/toaleta, ar putea evita sa mearga la toaleta si sa se abtina, cauzand constipatia. Unii copii se abtin atunci cand sunt plecati de acasa, deoarece nu se simt confortabil cu toaletele publice. Copiii care au avut un episod traumatizant, cu durere la defecatie, sunt mai predispusi a se abtine in a mai merge la toaleta.

  • Modificarile dietei

O dieta saraca in fibre si lichide reprezinta un factor cu implicatii majore in aparitia constipatiei la copii.

  • Schimbarile in rutina

Orice modificare a rutinei copilului – cum ar fi calatoria, inceperea scolii sau stresul – poate afecta tranzitul normal.

  • Medicamentele

Anumite antidepresive, unele medicamente de tuse, anticonvulsivele, antihistaminicele si suplimentele cu fier pot contribui la constipatie.

  • Alergia la laptele de vaca

O alergie la laptele de vaca sau consumul prea multor produse lactate (branza si lapte de vaca) duce uneori la constipatie.

  • Factorii genetici

Copiii ai caror membri ai familiei au experimentat constipatie sunt mai predispusi sa dezvolte aceasta problema.

  • Anumite conditii medicale

Rareori, constipatia la copii indica o malformatie anatomica, o problema a sistemului metabolic ori digestiv sau o alta afectiune (hipotiroidismul, fisura in zona anusului, sindromul colonului iritabil, boala Hirschsprung, fibroza chistica)

Constipatia la copii – manifestari, simptomatologie

Se considera ca un copil este constipat atunci cand:

  • are mai putin de trei scaune pe saptamana;
  • prezinta durere la nivelul abdomenului, inainte sau in timpul defecatiei;
  • scaune tari, uscate, mici;
  • balonare frecventa;
  • scaunul are urme de sange;
  • sentimentul ca nu a eliminat tot;
  • pierderea poftei de mancare;
  • disconfort.

Constipatia la copii – tratament

Pentru un diagnostic corect in ceea ce priveste constipatia la copii, trebuie identificate cauzele care stau la baza aparitiei constipatiei: stresul, alimentatia deficitara, existenta unor afectiuni. Tratamentul pentru constipatie depinde de simptomele, varsta si starea generala de sanatate a copilului. Tratamentul consta in medicatie laxativa sau supozitoare cu glicerina, adaptate fiecarui copil. Tratamentul mai poate include modificari ale dietei si stilului de viata, cum ar fi: un consum suficient de apa si alte lichide, includerea in alimentatie a fibrelor (legume, fructe, cereale si derivate ale acestora), miscare zilnica.

In caz de constipatie severa sau pe termen lung, medicul gastroenterolog pediatru poate solicita anumite teste:

  • radiografie abdominala,
  • clisma de bariu,
  • manometrie anorectala,
  • biopsie rectala,
  • analize de sange.

 

Constipatia la copii – posibile complicatii

Constipatia la copii poate deveni o problema complicata atunci cand apar dureri intense la defecatie, dar si cand retentia fecalelor determina aparitia altor simptome.

Scaunele mari si uscate fac defecarea dureroasa si pot irita sau rupe mucoasa anusului, provocand fisuri anale. Constipatia poate exacerba simptomele urinare la copiii cu enurezis.

Constipatia la copii sfaturi pentru preventie

Cum se previne constipatia:

  • Se recomanda cresterea aportului de fibre in alimentatia zilnica a copilului.
  • Dieta bogata in fibre trebuie acompaniata de un consum de apa pe masura.
  • Incurajati-va copilul sa fie activ fizic. Activitatea fizica regulata incurajeaza peristaltismul.
  • Copilul trebuie incurajat sa mearga la toaleta, stabilind o rutina, astfel incat sa nu se simta grabit si nici sa ignore senzatia de defecatie.

Constipatia la sugari – semne, cauze, tratament

Constipatia la sugari este un diagnostic in cazul in care scaunul lipseste mai mult de trei zile consecutiv si are o consistenta crescuta. Un alt semn de constipatie poate fi efortul depus de bebelus in timpul defecarii fortate, care il poate face iritabil si nelinistit.

Daca bebelusul este alaptat exclusiv, este foarte putin probabil sa se constipe, iar in acest caz trebuie analizata alimentatia mamei. Evitati consumul alimentelor despre care se stie ca provoaca constipatia si hidratati-va suficient. Sugarii alimentati cu formule de lapte pot deveni constipati din cauza sensibilitatii la ingredientele din formule sau exista si posibilitatea ca formula de lapte sa nu fi fost pregatita in mod corect.

Constipatia la sugari poate avea cauza genetica, alimentara, provocata de probleme intestinale, inceperea diversificarii sau de un aport scazut de lichide, in cazul deshidratarii. Disconfortul abdominal poate fi ameliorat cu un masaj usor al abdomenului, facut in sensul acelor de ceasornic, sau o baie calduta.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Töpfer Organic * Ovaz integral cu Lapte, Mar si Vanilie

Töpfer Organic * Ovaz integral cu Lapte, Mar si Vanilie

Töpfer Organic * Ovaz integral cu Lapte, Mar…