
Maioneza si preparatele care contin maioneza sunt indragite de foarte multe persoane. Chiar daca este atat de populara, maioneza nu este tocmai inofensiva. In general, contine multe calorii, se altereaza repede si, daca este preparata cu ou crud, poate fi contaminata cu bacterii. Atunci cand o femeie insarcinata alege sa consume maioneza, mai ales preparata in casa, trebuie sa o faca cu precautie. In sarcina, o toxiinfectie alimentara poate avea consecinte periculoase.
Importanta unei diete sigure si echilibrate in sarcina
In sarcina, o dieta sigura si echilibrata are un rol esential atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru dezvoltarea copilului.
Nutrientii din alimentatie (proteine, acizi grasi, vitamine, minerale) sunt “materialele de constructie” pentru creier, oase, muschi si organele bebelusului. Studiile arata ca nutritia din timpul sarcinii influenteaza chiar si sanatatea metabolica a copilului de dupa nastere.
Cat priveste mama, o dieta echilibrata in timpul sarcinii reduce riscul de anemie, hipertensiune indusa de sarcina sau diabet gestational. Alegerea alimentelor sigure scade riscul de infectii alimentare sau de expunere la substante nocive pentru fat.
Riscurile consumului de maioneza in sarcina
Printre cele mai importante riscuri ale consumului de maioneza in sarcina se numara infectia cu Salmonella, diverse probleme digestive, excesul de calorii, continutul ridicat de sare sau de grasimi.
Ce este Salmonella si cum afecteaza sarcina?
Salmoneloza este o infectie cauzata de bacteria Salmonella, care se poate gasi in oua crude sau insuficient gatite, in carne insuficient gatita, in apa contaminata sau in lactate nepasteurizate. Bacteria poate fi luata si prin contactul cu animale infectate (pasari, reptile). In ceea ce priveste maioneza de casa, ouale crude, ingredientul principal, sunt mediul perfect pentru proliferarea bacteriei.
Pericolele infectiei cu Salmonella in timpul sarcinii tin atat de sanatatea mamei, cat si de cea a copilului. In cazul mamei, pot aparea alterarea starii generale cauzata de febra, dureri abdominale si senzatia de slabiciune, deshidratarea severa din cauza diareei si varsaturilor si chiar septicemia (infectie in sange), o complicatie rara si foarte grava.
Pentru fat pericolele sunt avorul spontan, mai ales daca mama face febra mare si septicemie, nasterea prematura, infectia intrauterina sau neonatala (copilul se poate naste cu infectie), intarzieri in crestere (in unele cazuri severe).
Majoritatea cazurilor de salmoneloza la gravide evolueaza usor si se vindeca, dar riscul principal apare daca boala se complica prin deshidratare sau se extinde dincolo de intestin.
Simptomele infectiei la mama
Simptomele infectiei cu Salmonella apar dupa 6-72 de ore dupa expunere. Cele mai frecvente sunt: febra, diaree, dureri abdominale, greata, varsaturi, uneori dureri musculare si frisoane, stare generala de slabiciune, oboseala.
Semnele de alarma in infectia cu Salmonella, mai ales la gravide, copii sau persoane vulnerabile, sunt:
-
Diaree persistenta, foarte abundenta sau cu sange
-
Varsaturi repetate care nu perimit hidratarea
-
Febra mare
-
Dureri abdominale intense
-
Semne de deshidratare: gura uscata, ameteli, scaderea urinarii, somnolenta
-
Stare de confuzie sau letargie
-
Semne de septicemie (frisoane puternic, puls rapid, dificultati de respiratie).
In aceste situatii, prezentarea la medic sau la camera de garda este urgenta.
Alte riscuri (indiferent de tipul de maioneza)
Maioneza in sarcina poate fi riscanta din mai multe motive, nu doar prin pericolul infestarii cu Salmonella.
Alte riscuri microbiologice
Daca maioneza este industriala, teoretic riscul este mic, dar o maioneza artizanala sau pastrata prea mult timp va permite dezvoltarea bacteriilor. Listerioza, cauzata de genul de bacterii Listeria, este deosebit de periculoasa pentru fat, pentru ca bacteria poate traversa placenta si poate afecta direct copilul. Pericolul pentru fat determinat de listerioza este mare, chiar daca mama are simptome minime.
Continut caloric ridicat - risc de crestere excesiva in greutate
Maioneza este un aliment foarte caloric, pentru ca are mult ulei. Maioneza de casa sau din comert poate contine aproximativ 700 de kcal per 100 grame. Doua linguri de maioneza rivalizeaza, in ceea ce priveste caloriile, cu doua-trei felii de pizza. Un aport caloric ridicat in sarcina poate duce la cresterea in greutate, iar aceasta poate fi greu de pierdut dupa nastere. Din cauza dereglarii metabolismului glucidelor, pe fondul cresterii in greutate, poate aparea diabetul gestational. De asemenea, mamicile care au multe kilograme in plus au un risc mai mare de complicatii la nastere.
Continut ridicat de grasimi
Consumul de maioneza in sarcina va aduce inevitabil si o cantitate de grasimi nesanatoase, cum sunt cele saturate si, uneori, trans (in variantele din comert), care nu sunt benefice pentru sanatatea cardiovasculara. Excesul de grasimi nesanatoase poate determina cresterea colesterolului si a trigliceridelor, mai ales ca sarcina modifica oricum profilul lipidic. Consumul excesiv de grasimi nesanatoase in sarcina predispune mama la diabet gestational, hipertensiune si preeclampsie, iar fatul, la macrosomie (greutate mare la nastere) si programare metabolica nefavorabila (risc crescut de obezitate si boli cardiovasculare).
Continut ridicat de sare
Consumul de maioneza in sarcina, mai ales cumparata din comert, poate ridica aportul de sare. Necesarul de sare in sarcina nu creste, acesta ramane la 5 grame/zi (aproximativ 1 lingurita). Prea multa sare favorizeaza hipertensiunea si complicatiile legate de sarcina, cu efecte si asupra dezvoltarii fatului (hipertensiune gestationala, preeclampsie, edeme, suprasolicitarea rinichilor, nastere prematura).
Este sigura maioneza din comert in sarcina?
Maioneza din comert este in general sigura in sarcina. Aceasta se prepara cu oua pasteurizate, deci riscul de Salmonella este practic eliminat. Este procesata si conservata, cu termen de valabilitate si reguli stricte de igiena alimentare. Totusi este important sa o pastrati la frigider dupa deschidere si sa o consumati in intervalul recomandat, de obicei 3-4 saptamani dupa deschidere.
Maioneza de casa in sarcina: recomandari si alternative
Daca doriti neaparat sa mancati maioneza de casa in timpul sarcinii, este recomandat sa folositi oua pasteurizate (se gasesc lichide sau pudra in unele magazine). Pastrati-o la frigider si consumati-o in 24 de ore. In timpul prepararii, respectati igiena stricta (spalati bine ustensilele si blatul de lucru).
Alternative sigure la maioneza de casa:
-
Maioneza cu lapte (100 ml lapte pasteurizat, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingurița muștar, zeama de lamaie, sare dupa gust). Puneti laptele si mustarul intr-un vas ingust, adaugati uleiul treptat si mixati cu blenderul vertical pana se ingroasa. La final se adauga lamaia si sarea.
-
Maioneza cu iaurt grecesc (150 g iaurt grecesc, 1 lingurita de mustar, 1 lingura de ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper). Amestecati toate ingredientele – o varianta mai light, potrivita pentru salate.
-
Maioneza de avocado (1 avocado bine copt, 1 lingura iaurt/smantana slaba, zeama de lamaie, sare, usturoi pudra). Se paseaza avocado si se amesteca cu restul ingredientelor. Este cremoasa si sanatoasa.