Cum sa recunoasteti simptomele unui colon bolnav

Cum sa recunoasteti simptomele unui colon bolnav Cum sa recunoasteti simptomele unui colon bolnav

Ultima actualizare: 10 iunie 2024

"Colon bolnav" este un termen general care se refera la diverse afectiuni sau tulburari care pot afecta colonul (intestinul gros). Aceste afectiuni pot varia de la probleme minore si temporare la boli cronice si severe.

Sindromul de colon iritabil, boala inflamatorie intestinala, diverticuloza si diverticulita, cancerul de colon, polipii de colon, infectiile intestinale, colita ischemica sau boala celiaca, fiecare dintre aceste afectiuni inseamna de fapt “colon bolnav”, de aceea este important sa consultati un medic pentru un diagnostic corect si un plan de tratament adecvat daca exista simptome care sugereaza o problema la nivelul colonului.


Colon bolnav, cate afectiuni, atatea simptome

Simptomele unui colon bolnav pot varia in functie de specificitatea afectiunii, dar exista cateva semne comune care pot indica probleme la nivelul intestinului gros.

Iata principalele simptome specifice care ar putea sugera un colon bolnav:

Dureri abdominale: dureri persistente sau recurente in zona abdominala, care pot varia ca intensitate si localizare.

Modificari ale obiceiurilor intestinale: Diaree frecventa sau persistenta sau constipatie sau dificultati in evacuarea scaunului. Alternarea intre diaree si constipatie.

Sangerare rectala: Sange in scaun sau sangerare vizibila la nivelul rectului, care poate fi rosie aprinsa sau mai inchisa la culoare (melena).

Scaune anormale: Scaune cu aspect de panglica, scaune foarte subtiri sau scaune de culoare neobisnuita (foarte inchise sau foarte deschise).

Balonare si flatulenta: Senzatie de balonare sau de preaplin in abdomen, asociata cu flatulenta excesiva.

Senzatie de evacuare incompleta: Senzatia ca intestinul nu este complet golit dupa defecare.

Colon bolnav, afectiuni severe, semne inselatoare

Dar exista si simptome foarte comune si intalnite intr-o multime de alte afectiuni care ar putea fi si ele asociate unui colon bolnav.

Oboseala si slabiciune

Oboseala si slabiciunea pot fi manifestari ale unui colon bolnav. Problemele de sanatate ale colonului, cum ar fi sindromul de colon iritabil, boala inflamatorie intestinala, cancerul de colon sau alte afectiuni digestive, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi nutrienti esentiali, ceea ce poate duce la oboseala si slabiciune. Oboseala inexplicabila, slabiciune generala sau anemie, acestea pot fi cauzate de pierderi cronice de sange prin tractul gastrointestinal.

Scadere inexplicabila in greutate

Pierdere de greutate fara un motiv aparent, poate fi legata si de probleme digestive sau malabsorbtie.

Scaderea inexplicabila in greutate poate fi un semn al unor afectiuni ale colonului, in special atunci cand este insotita de alte manifestari gastrointestinale. Aceasta scadere in greutate neintentionata si inexplicabila poate indica probleme serioase care afecteaza digestia, absorbtia nutrientilor sau care provoaca inflamatie si stres metabolic.

Cancerul de colon, poate fi semnalat de scaderea inexplicabila in greutate atunci cand mai exista si sangerare rectala, schimbari persistente ale obiceiurilor intestinale (diaree sau constipatie), dureri abdominale, oboseala, slabiciune, senzatie de evacuare incompleta a intestinului

Boala inflamatorie intestinala este si ea semnalata de scaderea in greutate, atunci cand mai este insotita si de diaree cronica (uneori cu sange), dureri abdominale, febra, oboseala, malabsorbtie a nutrientilor..

Colita infectioasa are simptomele associate: diaree severa, dureri abdominale, febra, frisoane, deshidratare.

Boala celiaca duce si ea la scaderea in greutate si este semnalata si diaree, balonare, dureri abdominale, oboseala, malabsorbtie, anemie.

Diverticulita severa manifesta pe langa scaderea in greutate si durere abdominala, febra, frisoane, greata, in cazurile cronice sau severe.

Colita ischemica asociaza si ea durere abdominala brusca si severa, sensibilitate abdominala, diaree (uneori cu sange), febra cu scaderea in greutate neintentionata.

Febra si frisoane

Febra si frisoanele pot fi si ele semne ale unui colon bolnav in cazurile in care exista inflamatie, infectie sau alte complicatii severe care afecteaza colonul.

Iata cateva afectiuni in care febra si frisoanele sunt comune:

Diverticulita cu simptome associate: durerea abdominala (de obicei in partea stanga inferioara a abdomenului), constipatie sau diaree, greata si, uneori, varsaturi.

Colita infectioasa, atunci cand exista si alte simptome: diaree (adesea severa si uneori cu sange), febra, frisoane, dureri abdominale, greata si varsaturi.

Boala inflamatorie intestinala este atunci cand exista si durere abdominala, diaree (uneori cu sange), scadere in greutate, oboseala.

Abcesul intraabdominal se asociaza si durere abdominala severa, sensibilitate abdominala, febra ridicata, frisoane, greata si varsaturi.

Toxic megacolon este o afectiune severe care include si durere abdominala severa, distensie abdominala, tahicardie, slabiciune, confuzie, diaree severa.

Greturi si varsaturi

Greata si varsaturile pot fi semne ale unui colon bolnav in anumite situatii, de obicei in cazurile in care exista o problema severa sau avansata care afecteaza colonul si, implicit, intregul tract gastrointestinal.

Obstructie intestinala, este atunci cand exista si alte semne: durere abdominala severa, balonare, constipatie severa, incapacitatea de a elimina gaze, in special varsaturi de continut fecal in cazuri severe).

Colita ischemica este atunci cand ca simptome asociate sunt: durere abdominala brusca si severa, sensibilitate abdominala, diaree (uneori cu sange).

Diverticulita severa este atunci cand se asociaza si cu: durere abdominala, febra, sensibilitate in partea inferioara a abdomenului.

Boala inflamatorie intestinala in faze severe apare atunci cand exista si: durere abdominala, diaree cronica (uneori cu sange), scadere in greutate, oboseala, in prezenta unui abces sau a unei fistule).

Infectii intestinale grave, cu simptome asociate: diaree severa, durere abdominala, febra,.

Cancer de colon avansat, cu simptome asociate: pierdere in greutate, oboseala, sangerare rectala, schimbari ale obiceiurilor intestinale, dureri abdominale.