De ce plang bebelusii noaptea

De ce plang bebelusii noaptea De ce plang bebelusii noaptea

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

Undeva intre fericire si epuizare. Aceasta este starea in care se afla, de obicei, parintii unui nou-nascut in primele cateva luni, deoarece sirul noptilor nedormite este urmat de zilele in care sunt semiconstienti din cauza oboselii accentuate. De ce plang totusi cei mici noapte de noapte? Sa fie foamea singurul motiv? Specialistii spun ca implicatiile acestui gest sunt mult mai complexe.

Majoritatea oamenilor asociaza plansul unui bebelus in timpul noptii cu o singura cauza: foamea. E posibil insa ca puiul mic si dolofan sa puna la cale un plan viclean. Cel putin asta crede David Haig de la Universitatea Harvard. Acest biolog evolutionist a inaintat recent o ipoteza surprinzatoare in legatura cu plansul nocturn al sugarilor. Haig sustine ca, in felul acesta, copilul intarzie conceperea unui frate, prin mentinerea mamei intr-o stare de epuizare care nu permite ovulatia.

Un impuls evolutiv

Evident, copilul nu incearca sa dea peste cap fertilitatea mamei in mod constient. Dar, potrivit specialistului, daca acest lucru se intampla, se contureaza o probabilitate mai mare ca genele copilului sa se transmita mai departe catre generatia urmatoare. Cu alte cuvinte, impulsul de a o trezi pe mama si, colateral, si pe tata este unul evolutiv: copiii care plang si stau la san in orele tarzii de dupa miezul noptii sau in zori au mai multe sanse sa ajunga sa faca, la randul lor, copii. „Este clar ca bebelusii pot obtine destul lapte chiar daca dorm toata noaptea. Puii au evoluat si o trezesc pe mama pentru a sta la san mai des pentru a intarzia nasterea unui frate”, a declarat David Haig.

Copilul „lupta” pentru viata

Cu toate ca ideea lui Haig poate parea nebuneasca, aceasta nu este lipsita de logica. In vremurile dificile − ca, de exemplu, pe timp de foamete, rebeliune sau epidemii −, sugarii si copiii mici au o sansa mai mare de a supravietui daca parintii lor asteapta un anumit timp inainte de a avea un alt copil. Se stie ca ingrijirea unui copil, in special pe timp de noapte, impiedica multe femei sa reia ovulatia la scurt timp dupa sarcina. Deci, daca un copil isi poate forta mama sa-l hraneasca pe timp de noapte, ea poate ramane nefertila mai mult timp. Drept urmare, cel mic isi pastreaza parintii doar pentru el si, in felul acesta, isi asigura conditiile pentru a ramane in viata.

La fel ca toate argumentele evolutioniste, teoria ca bebelusii isi obosesc mamele in mod intentionat este practic imposibil de testat, admite Haig. Nu ne putem intoarce in timp pentru a-i studia pe stramosii nostri vanatori-culegatori. Specialistul spera insa ca ideea lui sa ajute la ameliorarea starii de anxietate pe care o simt unii parinti atunci cand vine vorba de formarea obiceiurilor de dormit si de alaptare in cazul copiilor lor. „Vreau ca parintii sa stie ca micutii sunt destul de rezistenti si puternici si ca pot face fata unei varietati de situatii. Nu trebuie sa fim prea anxiosi in ceea ce priveste variatiile minore in ingrijirea lor”, a conchis biologul evolutionist.

 

Sursa: www.npr.org

Natalia Talmacec 

 

Vezi aici produsele disponibile la Catena, pentru copii si mamici!