Dermatita atopica la copii - informatii de specialitate

Dermatita atopica la copii - informatii de specialitate Dermatita atopica la copii - informatii de specialitate

Ultima actualizare: 25 iunie 2022

dermatita-atopica-copii

Dermatita atopica, alaturi de dermatita de contact si dermatita seboreica, este una dintre cele mai comune afectiuni inflamatorii ale pielii. Boala poate afecta atat copiii, cat si adultii, are evolutie cronica si se manifesta cu precadere in tarile dezvoltate.


Dermatita atopica – informatii generale

Dermatita atopica este o o afectiune cutanata inflamatorie, cunoscuta si sub numele de eczema, si este cea mai frecventa boala cronica de piele din perioada copilariei. Dermatita atopica afecteaza 1 din 5 copii, in peste 50% dintre cazuri avand debutul in primul an de viata, si in peste 85% dintre cazuri pana la varsta de 5 ani. Tinde sa se amelioreze odata cu varsta, iar copiii peste 10 ani care prezinta dermatita atopica au, de obicei, si alte afectiuni alergice asociate. Dermatita atopica poate afecta si adultii, dar procentul este de doar 1-3%. Cu toate ca exista tratamente de ameliorare, eczema are tendinta de a reaparea periodic.

Dermatita atopica la copii – simptomatologie

Dermatita atopica se manifesta la modul general (in special in cazul adultilor) prin uscarea si inrosirea pielii, insotita de senzatie de mancarime. Netratata, pielea devine iritata, se inflameaza si pot aparea infectii cutanate. Insa, in cazul copiilor dermatita atopica prezinta simptome variabile, aflate in stransa legatura cu varsta la care apare.

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 0-2 ani

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 0-2 ani se manifesta prin aparitia unor pete rosii cu vezicule ce contin lichid, care se usuca si provoaca mancarime si iritatie a pielii, cu risc de suprainfectare. Localizarea dermatitei atopice la copiii cu varsta pana in doi ani este cu precadere la nivelul scalpului, obrajilor, fruntii si in spatele urechilor, dar poate aparea si pe membre, in zona cotului si a genunchilor, mai rar pe trunchi.

Dermatita atopica la copiii cu varste intre 2-12 ani

De rmatita atopica la copiii cu varste intre 2-12 ani este, de fapt, o continuare a dermatitei infantile si in aceasta etapa papulele sunt uscate, pielea se ingroasa, se descuameaza si se fisureaza, iar leziunile se hiperpigmenteaza. Mancarima este persistenta, cronica, iar zonele cele mai expuse sunt fata, in special pleoapele si zona ochilor, gatul, coatele, genunchii si gleznele.

Dermatita atopica la copii – cauze

Cauzele dermatitei atopice la copii sunt variate si depind de foarte multi factori de risc. Astfel, principala cauza care provoaca dermatita atopica infantila este gena. Conform studiilor, factorul ereditar joaca un rol predominant in declansarea dermatitei atopice, copiii ai caror parinti prezinta alergii sunt cu 80% mai predispusi dezvoltarii eczemei atopice.

De asemenea, factorii de mediu, poluarea ridicata, fumatul, praful, mucegaiul, polenul sau parul animalelor de companie, pot declansa dermatita atopica la copii. Totodata, exista riscul ca anumite alimente sa provoace alergii si sa contribuie la aparitia eczemei, dar si spalarea excesiva a pielii, cu precadere fiind vorba de bebelusi a caror piele produce in mod natural o bariera de protectie care, prin spalare cu produse neadecvate sau apa fierbinte, este alterata si sensibilizata. Totodata, materialele textile din care sunt produse hainele bebelusilor pot constitui factor declansator. Este recomandat bumbacul, si evitate lana si materialele sintetice.

Dermatita atopica la copii – diagnostic

Diagnosticul dermatitei atopice la copii se pune de catre medicul dermatolog pe baza istoricului familial si in urma analizei leziunilor cutanate. Nu sunt necesare analize de sange, insa medicul alergolog poate recomanda teste specifice pentru a depista anumiti alergeni, astfel incat sa poata exclude alte diagnostice.

Dermatita atopica – tratament in functie de varsta

Dermatita atopica are nevoie de tratament de lunga durata, uneori acesta intinzandu-se de la cateva luni la cativa ani, de aceea este foarte important ca boala sa fie depistata din timp si tratamentul instalat imediat. Tratamentul dermatitei atopice trebuie urmat doar la recomandarea medicului dermatolog si, in principiu, acesta are ca scop controlarea pruritului, suprimarea inflamatiei si refacerea barierei cutanate.dermatita-atopica-copii-tratatament

Astfel, in cazul copiilor, baile calde care inmoaie pielea, urmate de aplicarea unor creme hidratante, emoliente, atopice, sunt recomandate, iar in cazuri mai grave cremele cu corticosteroizi devin esentiale, insa nu trebuie aplicate pe o durata lunga de timp pe fata, nu mai mult de o saptamana, deoarece acestea sensibilizeaza pielea si provoaca spargerea vaselor de sange.

Totodata, in cazul adultilor, medicul dermatolog poate recomanda antihistaminice orale pentru reducerea pruritului pe timpul zilei si antihistaminice sedative pentru noapte, medicamente care ajuta la odihna, dat fiind ca in cazul adultilor anxietatea poate fi un factor declansator.

Cazurile severe de dermatita atopica se pot trata cu medicamente care suprima sistemul imunitar, insa acestea nu sunt recomandate copiilor cu varsta mai mica de 2 ani. Pe de alta parte, un aspect esential in tratarea dermatite atopice este alimentatia. Trebuie excluse din meniu alimentele care provoaca alergii si intolerante, iar persoana in cauza poate depista care sunt acestea urmarind daca ce mananca agraveaza eczema.

Complicatii ale dermatitei atopice

Dermatita atopica netratata poate provoca complicatii cutanate de natura infectioasa ca urmare a cresterii sensibilitatii pielii. Astfel, pot aparea infectii fungice, bacteriene si virale, inclusiv herpes, iar in cazul copiilor cel mai mare risc il reprezinta declansarea rinitei alergice, a febrei fanului si a astmului bronsic. Studiile arata ca peste 50% dintre copiii diagnosticati cu dermatita atopica ajung sa dezvolte astm sau febra fanului pana la varsta de 13 ani.dermatita-atopica-copii-complicatii

Pe de alta parte, o complicatie a dermatitei atopice este neurodermatita, o boala cauzata de scarpinatul excesiv care provoaca ingrosarea si depigmentarea pielii. De asemenea, poate sta la baza aparitiei ulterioare a dermatitei de contact.

Dermatita atopica se amelioreaza sau chiar dispare odata cu varsta adulta, insa in cazul perioadelor stresante fizic sau emotional, sansele ca aceasta sa se manifeste sunt foarte mari.

Farmacistul Catena va recomanda:

RILASTIL XEROLACT  Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs…