Ce trebuie sa stiti despre dermatita de contact

Ce trebuie sa stiti despre dermatita de contact Ce trebuie sa stiti despre dermatita de contact

Ultima actualizare: 27 noiembrie 2023

Dermatita de contact se numara printre cele mai comune afectiuni dermatologice, care este determinata de diferite substante sau materiale ce intra in contact cu pielea si provoaca aparitia unor reactii cutanate. Cel mai deranjant simptom al dermatitei de contact este mancarimea care insoteste iritatiile si uneori inflamatiile ce apar in zonele afectate.

Manifestarile dermatitei de contact apar de obicei in zonele cutanate care au fost expuse substantelor sau materialelor care provoaca astfel de reactii, insa in unele cazuri este posibil ca acestea sa apara in alta parte a corpului, atunci cand agentii declansatori patrund in piele si sunt purtati de fluxul sanguin.

Pe parcursul acestui articol puteti afla toate informatiile esentiale despre dermatita de contact, incluzand cauzele si factorii de risc, formele de manifestare si metodele de diagnostic si tratament. Nu in ultimul rand, va mai oferim spre final si cateva sfaturi utile pentru prevenirea dermatitei de contact.


Dermatita de contact – generalitati

Dermatitele sunt inflamatii ale pielii, care apar sub influenta a diferiti factori declansatori in functie de care este facuta si clasificarea acestor afectiuni in mai multe grupe. Una dintre ele este dermatita de contact, care apare atunci cand anumite substante iritante sau diferiti alergeni intra in contact direct cu pielea si provoaca iritatii si inflamatii insotite intotdeauna de mancarime.

La randul sau, dermatita de contact poate fi de mai multe feluri in functie de factorii declansatori, fiind cunoscute doua categorii principale, respectiv dermatita de contact iritanta si dermatita de contact alergica.

Farmacistii Catena RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

De asemenea, mai exista dermatita de contact fototoxica si profesionala, iar o alta forma specifica este cea intalnita la copiii nou-nascuti, care au o piele mult mai sensibila decat cea a adultilor si se confrunta frecvent cu o astfel de problema.

In general, dermatita de contact nu presupune riscuri majore pentru sanatate, dar poate fi foarte deranjanta din cauza mancarimilor specifice, avand totodata si un inconvenient de natura estetica daca eczemele specifice apar pe fata sau in alte parti zone vizibile ale corpului. Foarte important de retinut este si faptul ca dermatita de contact nu este contagioasa, astfel ca persoanele cu o astfel de problema nu prezinta niciun risc pentru cei din jurul lor.

Dermatita de contact – cauze

Dermatita de contact se produce dupa ce anumite substante ating zonele expuse ale pielii, producand reactii iritative sau alergice. In functie de factorii determinanti, aceste reactii pot aparea imediat dupa primul contact dar si in urma unei expuneri prelungite sau repetitive.

Daca ne referim la dermatita de contact iritanta, factorul determinant este expunerea pielii la substante cu potential iritant, cum ar fi detergentii puternici, solutiile de curatat, diferite parfumuri, cosmetice sau produse de ingrijire personala. Toate aceste produse precum si altele  folosite in mod mai mult sau mai putin uzual, pot contine substante chimice care ataca pielea si determina aparitia reactiilor specifice dermatitei de contact. Totodata, aceste reactii pot fi cauzate de apa prea fierbinte, materiale textile sintetice si chiar de substante naturale din compozitia unor plante precum ardeiul iute, mustarul, piperul sau ananasul.

In cazul dermatitei de contact alergice, reactiile sunt cauzate de factori alergeni si nu apar imediat dupa prima expunere. De regula, simptomele se manifesta intr-un interval de 48 de ore si pot dura mai multe saptamani. Dermatita de contact alergica poate fi declansata de plante precum iedera otravitoare, papadia, anghinarea, lalelele, galbenelele, anumite metale precum zincul, cobaltul, nichelul sau cromul, latex, conservanti si orice alte substante cu potential alergen.

In ceea ce priveste dermatita de contact fototoxica, aceasta se declanseaza ca urmare a expunerii la soare a pielii tratate cu diferite creme sau lotiuni care contin substante chimice si care nu provoaca reactii adverse in alte conditii.

Dermatita de contact – factori de risc

Orice expunere la substantele iritante sau alergenii amintiti constituie un factor de risc in aparitia dermatitei de contact. Mai exact, vorbim de folosirea unor detergenti sau substante de curatare puternice fara protejarea pielii, aplicarea deodorantelor parfumurilor direct pe piele, precum si folosirea unor creme si lotiuni care contin substante cu potential iritant sau alergen.

Anumite categorii profesionale sunt expuse unui risc mai ridicat de a face dermatita de contact si ne referim in special la persoanele care lucreaza in industria chimica, in industria cosmetica, precum si la personalul de curatenie care utilizeaza zilnic detergenti si alte produse similare. Ar mai fi de adaugat personalul din Sanatate, cel de la saloanele de cosmetica, lucratorii din domeniul agricol, cei din industria alimentara si cei din domeniul prelucrarii metalelor.

Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila. Reducand frecventa episoadelor de uscaciune severa (piele uscata si foarte uscata, piele atopica), Rilastil XEROLACT PB ajuta la refacerea barierei pielii si a microbiotei* si reda elasticitatea si confortul pielii.

De asemenea, persoanele alergice si cele cu pielea sensibila constituie alte doua importante categorii de risc. S-a mai constatat ca persoanele care locuiesc in zone cu o clima uscata se confrunta mai frecvent cu dermatita de contact, precum si cele care folosesc apa in mod frecvent.

Mai trebuie precizat ca dermatita de contact are o prevalenta mai mare in randul, femeilor, dat fiind faptul ca acestea au pielea mai sensibila si folosesc mult mai des creme, lotiuni si o serie de alte produse cosmetice.

Dermatita de contact – simptome si manifestari

Manifestarile dermatitei de contact pot aparea la scurt timp dupa expunerea la factorul declansator, in cazul formelor iritative, sau in decurs de 48 de ore, in cazul formelor alergice. Simptomele difera ca intensitate si forma de manifestare, insa de fiecare data debuteaza cu aparitia unei iritatii rosiatice pe piele, insotita de mancarime puternica. In anumite situatii, pe piele se formeaza vezicule cu lichid, care se sparg de cele mai multe ori din cauza ca pacientul se scarpina compulsiv. De asemenea, pielea afectata mai poate capata aspect solzos sau poate deveni uscata, iar in alte cazuri zona afectata se inflameaza si apare o senzatie similara celei data de o arsura.

In majoritatea cazurilor, manifestarile specifice ale dermatitei de contact apar pe portiunea de piele care a fost expusa substantei declansatoare, insa unele substante pot patrunde in piele fiind purtate de fluxul sanguin si declansand reactii in alta zona decat cea de contact.

Iritatia poate dura intre doua si patru saptamani, iar in cazurile usoare se poate vindeca de la sine chiar si intr-un interval mai scurt.

Dermatita de contact – protocol de diagnostic

Daca simptomele descrise mai sus persista mai mult de 4 saptamani, sau daca eruptia se intinde pe o suprafata intinsa, este aproape de ochi sau gura ori mancarimea devine insuportabila, este recomandat sa va adresati unui medic dermatolog. In cazul dermatitei de contact, anamneza este o etapa importanta pentru ca din discutia cu pacientul medicul isi poate sa seama de tipul bolii si de factorul declansator.

Urmeaza examenul clinic, in cursul caruia este examinata zona iritata, iar ca metoda de diagnosticare exacta se foloseste un test cutanat ce are ca scop identificarea substantei sau a factorului alergen ce a determinat reactia nedorita. Se numeste test patch si consta in aplicarea pe piele au unor plasturi care contin mici doze din substantele suspectate ca fiind factori declansatori. Acesti plasturi se lipesc pe o portiune de piele perfect sanatoasa, de obicei pe spate sau in zona superioara a bratelor, fiind lasati 48 de ore. Apoi, medicul monitorizeaza la diferite intervale reactiile care apar la nivelul pielii in zona in care au fost aplicati plasturii, iar pe baza cestora poate identifica factorul declansator.

Tratament pentru dermatita de contact

Tratamentul are ca scop principal ameliorarea simptomelor neplacute, iar primul pas consta in evitarea contactului cu substanta sau alergenul responsabil. Ca solutii terapeutice medicul poate recomanda diferite creme sau unguente cu proprietati antiinflamatoare, care se aplica local strict pe zona afectata. Daca acestea nu au efect, tratamentul se completeaza cu antiinflamatoare orale, care sunt mai puternice, si cu antihistaminice, pentru a calma intensitatea mancarimii.

In cazul in care a aparut si o infectie bacteriana in urma ruperii veziculelor cu lichid sau a crapaturilor aparute in piele, tratamentul poate include si administrarea de antibiotice.

Sfaturi pentru preventie

Pentru a preveni dermatita de contact trebuie sa acordati mai multa atentie ingredientelor produselor cosmetice si produselor de curatenie pe care le utilizati zilnic. Este recomandat ca acestea sa fie hipoalergenice si sa nu aiba un parfum foarte pronuntat, care este dat de obicei de substante chimice. 

Cand lucrati in gradina sau va plimbati in natura, protejati-va pielea folosind haine lungi pentru a evita contactul direct cu plantele cu potential alergen sau iritant. De asemenea, imbracamintea trebuie sa fie lejera si din materiale naturale, care sa lase pielea sa respire si sa nu retina umezeala.

Cand faceti curatenie, protejati-va maine cu ajutorul unor manusi, insa evitati-le pe cele din latex, pentru ca acesta este un material alergen. Totodata, cand vreti sa folositi produse cosmetice sau produse de curatare noi, testati-le mai intai pe o portiune redusa de piele, iar daca observati o reactie anormala, evitati utilizarea acestora.

 

Farmacistul Catena va recomanda: