Diabetul si sanatatea orala. Importanta igienei dentare si prevenirea problemelor dentare

Diabetul si sanatatea orala. Importanta igienei dentare si prevenirea problemelor dentare Diabetul si sanatatea orala. Importanta igienei dentare si prevenirea problemelor dentare

Ultima actualizare: 23 august 2023

Persoanele care sufera de diabet stiu ca boala poate dauna ochilor, nervilor, rinichilor, inimii si altor sisteme importante din organism. Dar stiati ca diabetul poate provoca si probleme orale?

O gura sanatoasa este importanta pentru toata lumea, dar glicemia crescuta poate ingreuna mentinerea sanatatii orale. Daca aveti diabet, aflati cum puteti evita problemele de sanatate orala si sa va pastrati zambetul pe buze.

Sa avetii grija de sanatatea orala este esentiala pentru sanatatea si bunastarea generala pentru ca va poate afecta stima de sine. Obiceiurile bune de sanatate orala pot ajuta la prevenirea durerii si a infectiilor cauzate de bolile dintilor si gingiilor.

Daca aveti diabet zaharat, este si mai important sa aveti grija de dinti. Nivelul ridicat de zahar din sange poate slabi celulele albe din sange. Acestea sunt modalitatea principala a corpului dumneavoastra de a lupta impotriva infectiilor care pot aparea in gura.

Prin gestionarea diabetului, va gestionati mai mult decat zaharul din sange - ajutati la prevenirea bolilor gingiilor si a altor infectii din gura.

Farmacistii Catena recomanda apa de gura fara alcool Sensitive –ingrijire totala de la Foramen. Acesta ajuta la ameliorarea hipersensibilitatii dentare.


Impactul diabetului asupra sanatatii orale

Persoanele cu diabet au o sansa mai mare de a avea boala parodontala (gingiilor), o infectie a gingiei si a osului care tin dintii in pozitie. Boala parodontala poate duce la durere, respiratie urat mirositoare persistenta, dificultati de mestecat si chiar pierderea dintilor. Diabetul poate incetini, de asemenea, vindecarea, astfel incat poate interfera cu tratamentul bolii parodontale. Alte probleme pe care le poate provoca diabetul sunt gura uscata si o infectie fungica numita afte, care provoaca pete albe dureroase in gura. Gura uscata apare atunci cand nu aveti suficienta saliva - lichidul care va mentine gura umeda. Gura uscata poate provoca dureri, ulcere, infectii si carii dentare. Fumatul agraveaza aceste probleme. In plus, diabetul poate determina cresterea nivelului de zahar (glucoza) din saliva. Impreuna, aceste probleme pot duce la aparitia aftelor.

Cauze

Daca diabetul nu este sub control, este mai probabil sa aveti probleme orale. La randul sau, o boala a gingiilor poate face ca glicemia sa fie mai greu de controlat.

Diabetul, dintii si gingiile

Persoanele cu diabet zaharat care au niveluri de glicemie neregulate au un risc mai mare de aparitie a problemelor dentare si a bolilor gingiilor decat persoanele fara diabet. Acest lucru se datoreaza faptului ca au scazut rezistenta la infectii si s-ar putea sa nu se vindece la fel de usor.

Daca aveti diabet, trebuie sa acordati o atentie deosebita sanatatii bucale si ingrijirii dentare, precum si mentinerea nivelurilor de glicemie din sange in intervalul tinta. Vizitati-va medicul la fiecare 6 pana la 12 luni pentru sfaturi despre cum sa va mentineti dintii si gingiile sanatoase.

Diabetul este o afectiune comuna care afecteaza foarte multi oameni. Primele semne si simptome ale diabetului pot aparea in gura, asa ca acordarea atentiei sanatatii bucale si discutarea cu medicului stomatolog despre orice modificare poate duce, de asemenea, la un diagnostic si un tratament mai devreme.

Diabetul si problemele comune de sanatate orala

Cele mai frecvente probleme de sanatate orala care afecteaza persoanele cu diabet zaharat sunt:

  • boala parodontala (gingiilor);
  • abcese gingivale;
  • carii dentare;
  • infectii fungice, cum ar fi afte (cunoscuta si sub denumirea de candidoza);
  • lichen plan (o afectiune inflamatorie, autoimuna a pielii);
  • ulceratii bucale;
  • tulburari ale gustului;
  • gura uscata din cauza nivelului scazut de saliva.

Diabetul si boala parodontala (gingiilor)

Boala parodontala (gingiilor) este cauzata de o infectie care distruge osul si sustinerea dintilor. Acest os va tine dintii in osul maxilarului si va permite sa mestecati confortabil. Bacteriile si resturile alimentare numite placa dentara contribuie la aparitia bolilor gingiilor.

Daca este lasata pe dinti si gingii, placa se intareste formand tartru. Placa si tartrul irita gingiile din jurul dintilor, astfel incat acestea devin rosii, umflate si sangereaza. Pe masura ce boala gingiilor progreseaza, aceasta afecteaza si osul de baza, care se pierde in cele din urma. Dintii se slabesc si pot cadea singuri sau ar putea fi necesar sa fie indepartati.

Boala gingiilor este mai frecventa si mai severa la persoanele cu niveluri suboptime de glucoza in sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca au, in general, rezistenta mai mica la infectii si capacitate de vindecare redusa.

Este important sa aveti grija de sanatatea orala si sa va controlati nivelul de glucoza din sange pentru a preveni bolile gingiilor. Tratarea bolilor gingiilor ajuta la imbunatatirea nivelului glicemic  din sange la persoanele care au diabet, iar persoanele cu niveluri de glucoza din sange in intervalul normal raspund foarte bine la tratamentul stomatologic.

Simptomele bolii gingiilor

Va rugam sa consultati imediat medicul dentist daca observati orice semne si simptome ale bolii gingiilor, inclusiv:

  • gingii rosii, umflate, sensibile, care sangereaza;
  • scurgere persistenta (puroi) provenind din gingii;
  • retractie gingivala;
  • un gust rau sau o respiratie urat mirositoare;
  • dinti slabiti – acest lucru poate schimba „simtirea” muscaturii atunci cand dintii sunt asezati impreuna sau poate face ca protezele sa se potriveasca diferit;
  • spatii care se deschid intre dinti.

Pasta de dinti cu Aloe vera si extracte de plante este o pasta de dinti naturala cu continut ridicat de fluor, pentru o protectie completa a cavitatii bucale.

Diabetul si cariile dentare

Odata cu cresterea nivelului de glucoza din sange, persoanele care au diabet pot avea mai multa glucoza in saliva si gura foarte uscata. Aceste conditii permit formarea placii dentare pe dinti, ceea ce poate duce la carii.

Placa dentara poate fi indepartata prin curatarea dintilor si gingiilor de doua ori pe zi cu o periuta de dinti si pasta de dinti cu fluor. Fiti bland atunci cand periati gingiile acolo unde acestea se intalnesc cu dintii, deoarece prinderea prea tare a acestora poate cauza retractia gingivala. Utilizati zilnic produse de curatare interdentare sau ata dentara pentru a va curata intre dinti. Ingrijirea corecta a dintilor previne aparitia cariilor si a bolilor gingiilor.

Diabetul si infectiile fungice orale

Aftele bucale (candidoza) sunt o infectie fungica. Sunt cauzate de o crestere excesiva a drojdiei, Candida albicans, care traieste in gura. Unele afectiuni cauzate de diabet, cum ar fi glucoza ridicata in saliva, rezistenta scazuta la infectii si uscaciunea gurii (nivel scazut de saliva) pot incuraja cresterea excesiva a acestor ciuperci, ducand la aparitia aftelor bucale.

Aftele bucale provoaca pete incomode, uneori ulcerate, albe sau rosii pe pielea gurii. Igiena buna a gurii si nivelurile de glucoza din sange in intervalul optim pot ajuta la tratarea aftelor bucale. Stomatologul dumneavoastra poate trata aceasta afectiune prin prescrierea de medicamente antifungice daca este necesar.

Ingrijirea dintilor si gingiilor

Daca aveti diabet, se recomanda sa:

Urmati sfatul medicului dumneavoastra despre dieta si medicamente pentru a va mentine nivelul de glucoza din sange cat mai aproape de nivelul optim posibil.

Curatati-va dintii si gingiile de doua ori pe zi cu pasta de dinti care contine fluor.

Utilizati ata dentara sau produse de curatare interdentare o data pe zi pentru a va curata intre dinti.

Vizitati-va medicul la fiecare 6 pana la 12 luni, astfel incat acesta sa va poata verifica gura, dintii si gingiile pentru orice semne de afectiuni orale, sa va curateze dintii profesional si sa va ofere sfaturi despre ingrijirea dintilor si gingiilor la domiciliu. Discutati cu medicul dentist despre nivelul de glucoza din sange si despre medicamentele pe care le luati.

Evitati sa aveti gura uscata - beti multa apa si mestecati guma fara zahar pentru a stimula fluxul de saliva.

Nu fumati.

Tratament

Tratamentul depinde de problema pe care o aveti. Persoanele cu boala parodontala vor trebui sa primeasca tratament de la un stomatolog, care poate face o curatare profunda a dintilor sau va poate trimite la un medic parodont pentru o interventie chirurgicala pe gingii. De asemenea, medicul dentist poate prescrie o apa speciala de gura.

Pentru a trata simptomele provocate de afte, un dentist sau un medic poate prescrie un medicament pentru a ucide ciuperca care o cauzeaza. Daca aveti proteze dentare, este posibil sa aveti nevoie si de o solutie speciala pentru a le curata.

Pentru uscaciunea gurii, un medic stomatolog va poate prescrie un medicament pentru a va mentine gura umeda.

 

Surse:

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/diabetes

https://www.cdc.gov/diabetes/managing/diabetes-oral-health.html

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/diabetes-and-oral-health

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Foramen Herbal Aloe pasta dinti, 75ml

    Foramen Herbal Aloe pasta dinti X 75ml

    Pasta de dinti cu Aloe vera si etracte de plante si este o pasta de dinti naturala cu continut ridicat de fluor, pentru o protectie completa a cavitatii bucale. Pasta de dinti naturala contine extracte…

  • Foramen Sensitive apa de gura fara alcool 250 ml - 017

    Foramen Sensitive apa de gura fara alcool 250 ml

    Apa de gura fara alcool Sensitive –ingrijire totala. Ajuta la ameliorarea hipersensibilitatii dentare.   Hipersensibilitatea dentara este o reactie dureroasa la frig, la caldura si la acizi.…