
Folatul, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, este un nutrient esential pentru sanatatea generala a organismului. Folatii se gasesc in alimente, dar pot fi administrati si sub forma de suplimente, fiind cruciali pentru producerea de celule rosii sanatoase si pentru functionarea corecta a sistemului nervos.
Ce sunt folatii serici?
Termenul „folati serici” se refera la cantitatea de vitamina B9 prezenta in sangele unei persoane. Folatul este o forma de vitamina B solubila in apa, care se gaseste in mod natural in multe alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi, fasolea, fructele si produsele din cereale fortificate. Cand vorbim despre folati serici, ne referim la folatul care circula in sange si care este disponibil pentru a fi utilizat de catre celule.
Exista doua tipuri principale de folat in organism:
-
folatul dietetic: obtinut din alimentatie;
-
folati serici: forma de folat care circula in sange, care este transportata catre tesuturi pentru a fi utilizata in diverse procese biologice.
Rolul folatilor in organism
Folatii sunt esentiali pentru multe procese biologice si joaca un rol important in sanatatea generala. Printre functiile lor principale se numara:
1. Productia de celule rosii sanatoase
Folatul este un element esential pentru sinteza ADN-ului si diviziunea celulara, fiind deosebit de important in producerea de celule rosii sanatoase in maduva osoasa. Deficitul de folati serici poate duce la anemie megaloblastica, o afectiune in care celulele rosii ale sangelui nu se formeaza corespunzator.
2. Sanatatea sistemului nervos
Folatii serici joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea sistemului nervos central. In timpul sarcinii, un nivel adecvat de folat este esential pentru dezvoltarea creierului si maduvei spinarii la fat. De fapt, deficitul de folat in timpul sarcinii poate duce la defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida.
3. Metabolismul homocisteinei
Folatii serici ajuta la metabolizarea homocisteinei, un aminoacid care, la niveluri ridicate, poate creste riscul de boli cardiovasculare. Prin urmare, un nivel adecvat de folat contribuie la reducerea riscurilor asociate cu bolile de inima.
4. Sustinerea sistemului imunitar
Folatul este implicat in functionarea sistemului imunitar, ajutand la formarea celulelor imunitare si sprijinind raspunsul imun al organismului.
5. Sprijin in procesele de reparare a celulelor si tesuturilor
Folatii serici sunt importanti pentru repararea si regenerarea celulara, sustinand procesul de vindecare al organismului in urma accidentelor sau infectiilor.
Cum este masurat nivelul de folati serici?
Testul folatilor serici este un examen de sange care masoara concentratia de folat circulant in organism. Acest test este util pentru a determina daca o persoana are un deficit de folat sau daca are suficiente cantitati de folat pentru a sustine functiile biologice corecte.
Cand se efectueaza testul de folat seric?
Testul de folat seric este recomandat in urmatoarele situatii:
● Pentru diagnosticarea unui deficit de folat: simptomele unui deficit de folat includ oboseala, paloare, pierderea apetitului si probleme de memorie;
● In cadrul evaluarii pentru anemie: daca o persoana prezinta simptome de anemie, medicul poate recomanda testarea nivelurilor de folat si vitamina B12;
● Monitorizarea pacientilor cu afectiuni cronice: persoanele cu afectiuni care pot influenta absorbtia nutrientilor, cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn, pot fi monitorizate pentru a se preveni deficientele de folat.
Cum se efectueaza testul pentru masurarea nivelului de folati serici?
Testul de folat seric presupune prelevarea unei probe de sange, care este apoi analizata pentru a masura concentratia de folat din sange. Nivelurile normale ale folatilor serici sunt in general intre 3 si 17 ng/mL, dar valorile pot varia in functie de laborator si de unitatile de masura utilizate.
Cauzele deficitului de folati serici
Deficitul de folati serici poate fi cauzat de mai multe factori, printre care:
1. Dieta necorespunzatoare
O dieta saraca in alimente care contin folat, precum legumele verzi, fructele, fasolea si cerealele fortificate, poate duce la deficit de folat. Acest lucru este mai frecvent la persoanele care urmeaza diete restrictive sau la persoanele care au dificultati in a digera sau absorbi nutrientii.
2. Anumite afectiuni
Boli precum boala celiaca, boala Crohn sau alte afectiuni care afecteaza tractul digestiv pot impiedica absorbtia adecvata a folatului din alimente.
3. Medicamente
Unele medicamente, cum ar fi anticonvulsivantele, medicamentele pentru cancer (metotrexat) sau cele care afecteaza absorbtia nutrientilor, pot duce la scaderea nivelurilor de folat din organism.
4. Sarcina
Femeile insarcinate au un necesar crescut de folat, iar un deficit de folat in timpul sarcinii poate creste riscul de defecte ale tubului neural la fat.
Tratamentul pentru deficitul de folati serici
Tratamentul pentru deficitul de folati serici depinde de cauza si severitatea deficientelor. Acesta poate include:
● suplimente de folat: medicamentele cu acid folic sunt adesea utilizate pentru a suplini deficitul de folat si a restabili nivelele normale;
● modificarea dietei: cresterea consumului de alimente bogate in folat, cum ar fi spanacul, varza kale, avocado, mazarea si cerealele fortificate;
● tratament pentru afectiuni de fond: daca deficitul de folat este cauzat de o afectiune medicala, tratamentul pentru acea afectiune poate ajuta la restabilirea nivelurilor normale de folat.
Excesul de folati serici
Desi este rar, un exces de folati poate aparea din cauza consumului excesiv de suplimente. Acest lucru poate masca simptomele deficientei de vitamina B12, ceea ce poate duce la complicatii neurologice. De aceea, suplimentele trebuie administrate sub supraveghere medicala.
In concluzie, folatii serici sunt esentiali pentru sanatatea organismului, avand roluri importante in formarea globulelor rosii, sanatatea sistemului nervos si prevenirea unor afectiuni grave, cum ar fi defectele de tub neural. Testarea nivelurilor de folati este o metoda utila pentru a evalua starea de sanatate si pentru a preveni deficientele. Printr-o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si cereale integrale, si, daca este necesar, prin suplimente, putem asigura un nivel optim de folati serici si, implicit, o buna functionare a organismului.
Surse:
https://neurology.testcatalog.org/show/FOL#:~:text=Serum%20folate%20is%20a%20relatively,are%20suggestive%20of%20folate%20deficiency.
https://www.healthdirect.gov.au/folate-test
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content?contenttypeid=167&contentid=folate
https://www.southtees.nhs.uk/services/pathology/tests/folate/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22198-folate-deficiency
https://www.healthdirect.gov.au/folate-test#:~:text=Folate%20is%20an%20important%20nutrient%20for%20making%20red%20blood%20cells,blood%20(serum%20folate)