Soarele, prietenul sau dusmanul ochilor?

Expunerea prelungita la soare, la ore nepotrivite (miezul zilei), la cantitati mari de ultraviolete (UV), ne imbolnaveste ochii. De multe ori, ne amintim doar vara ca soarele isi pune amprenta asupra vederii noastre, insa poate fi daunator tot timpul anului. Dar stiti exact cum ne afecteaza soarele ochii?

Cantitatea de UV este mai mare in miezul zilei, la altitudini mari, cand lumina solara se reflecta in apa, gheata sau zapada. Nu trebuie sa va lasati pacaliti de nori, razele soarelui trec atat prin norii mici, cat si prin ceata. De asemenea, este foarte important sa nu va uitati niciodata direct la soare, nici macar in timpul eclipselor, riscul de retinopatie solara fiind foarte mare. Si nu in ultimul rand, retineti ca efectul razelor ultraviolete este unul cumulativ. De aceea, este foarte importanta prevenirea de la varste fragede – ochelari, palarii cu boruri largi.

Afectiuni „solare”

Principalele afectiuni care apar sau sunt agravate de soare sunt cataracta, fotokeratita de expunere, formatiunile tumorale oculare/palpebrale benigne sau maligne, pterigionul (aparitia unui strat triunghiular de tesut fibrovascular cu baza spre conjunctiva nazala si varful spre cornee).

Fotokeratita

Este o afectiune foarte dureroasa a corneei, produsa de expunerea la o cantitate mare de UV, provenita din reflexia luminii solare. Atentie! Aceasta afectiune apare chiar si in cazul zapezii (in special la altitudini mari, potentata de frig si de umiditatea scazuta a aerului). Se caracterizeaza prin senzatie de arsura la nivelul ochilor, edem, hiperlacrimare, incetosarea vederii. Este reversibila si are tratament topic (local).

Pterigionul

Este o leziune degenerativa conjunctivala, intalnita in special la agricultori/pescari/schiori/sportivi (tenismeni), persoane care petrec ore bune in soarele amiezii sau care sunt expuse la doze mari de UV (lumina reflectata in apa/zapada/gheata). Evolueaza in timp, nu regreseaza spontan si trebuie indepartat chirurgical. Tot cu tratament chirurgical si/sau oncologic se „rezolva” si formatiunile tumorale oculare sau palpebrale (benigne sau maligne).

Un simptom, multe boli

Pentru multi dintre noi, problemele oculare cauzate de soare sunt sinonime cu fotofobia. Insa aceasta nu este o boala in sine, ci un simptom in cadrul altor patologii, ce se caracterizeaza prin:

Disconfortul resimtit de ochi la lumina puternica, hipersensibilitatea dureroasa la lumina.

Este un simptom relativ frecvent, asociat sau nu cu o patologie oculara.

Provoaca inchiderea totala sau pe jumatate a ochilor si se poate asocia cu cefalee (durere de cap) sau greata.

Apare in cadrul unor afectiuni oculare precum: arsuri, keratite, ulcer cornean, dar si al unor boli autoimune (sindrom Sjogren), migrena, meningita etc. Fotofobia poate fi provocata si de purtarea necorespunzatoare a lentilelor de contact.

Citeste mai departe pe Farmaciata.ro