Gripa: totul despre simptome, transmitere, tratament antiviral si vaccin antigripal

Gripa: totul despre simptome, transmitere, tratament antiviral si vaccin antigripal Gripa: totul despre simptome, transmitere, tratament antiviral si vaccin antigripal

Ultima actualizare: 31 august 2023

Gripa este o afectiune respiratorie contagioasa, cauzata de virusurile gripale si nu trebuie confundata cu raceala, chiar daca, pana la un anumit punct, simptomele sunt asemanatoare. Gripa necesita consult medical si tratament de urgenta, inclusiv antiviral si cu antibiotic, deoarece complicatiile sale pot fi destul de grave.

Gripa: cauze si factori de risc

Gripa este cauzata de trei tipuri de virusuri gripale, tipul A și B, care sunt cele mai periculoase tulpini si necesita tratament antiviral, insa se pot preveni prin vaccin antigripal, si tipul C, care este cel mai usor si simptomele sale nu creeaza complicatii. Gripa poate afecta pe oricine care intra in contact cu virusul gripal, insa exista o categorie de persoane care sunt mult mai vulnerabile in fata bolii: persoanele cu sistem imunitar deficitar, cu boli grave asociate, varstnicii, femeile insarcinate si copiii. Gripa se manifesta cu precadere in sezonul rece ca urmare a faptului ca virusurile se inmultesc din cauza temperaturii scazute si a umiditatii ridicate, acestea constituind mediul prielnic de dezvoltare.

Cum se transmite gripa

Gripa se transmite prin contactul cu o persoana bolnava. Virusul gripal poate fi luat din aer, daca cineva stranuta, tuseste sau isi sufla nasul in preajma. De asemenea, contactul cu suprafetele infectate poate fi periculos daca mana care atinge este apoi dusa la fata, la nas, ochi si gura, zonele cele mai vulnerabile pentru ca virusul sa patrunda in corp. Sarutul este, de asemenea, o cale sigura de contactare a gripei.

Gripa – simptome

Simptomele in caz de gripa sunt diferite ca intensitate de la o persoana la alta, in functie de sistemul imunitar al fiecareia. Simptomele gripei debuteaza brusc si agresiv si se manifesta prin:

  • febra insotita de frisoane;
  • tuse si dificultati respiratorii;
  • dureri de cap, dureri in gat si dureri musculare;
  • stare de moleseala generalizata;
  • oboseala nejustificata;
  • nas infundat sau secretii nazale abundente;
  • ameteala si confuzie;
  • varsaturi sau diaree, simptome gripale intalnite cu precadere la copii.

Complicatiile gripei

Chiar daca simptomele gripei seamana cu cele de raceala, este important ca persoana sa se prezinte la medic in cazul in care le manifesta deoarece gripa poate produce complicatii grave de sanatate ce pot conduce, in cazuri exceptionale, chiar la deces. Cele mai periculoase complicatii ale gripei sunt:

  • pneumonia bacteriana si virala, cazuri care necesita tratament cu antibiotic;
  • sinuzita;
  • otita;
  • agravarea bolilor deja existente, cu precadere a celor de inima si pulmonare;
  • insuficienta renala;
  • encefalita.

Cum se pune diagnosticul de gripa

Gripa poate fi diagnosticata doar de catre medic, atat pe baza simptomelor descrise de pacient, cat si in urma unui test de gripa care consta in prelevarea secretiilor nazale sau faringiene, insa acest test trebuie facut in primele patru zile de la debut. Rezultatele apar in maxim 24 de ore de la testare si au o marja de eroare de aproximativ 30%, putand fi fals-pozitive sau fals-negative, caz in care medicul poate apela la teste de biologie moleculara RT-PCR pentru confirmarea bolii.

Gripa – metode de tratament antiviral

Este important de punctat ca gripa, fiind cauzata de un virus, nu se trateaza cu antibiotice decat in cazul complicatiilor. Cel mai bun tratament pentru gripa este tratamentul antiviral, acesta fiind recomandat doar de medic si eliberat pe baza de reteta. Medicamentele antivirale au rolul de a scurta durata gripei si de a preveni aparitia complicatiilor. De obicei, durata unui tratament antiviral este intre 5-14 zile, depinzand foarte mult de starea de sanatate generala a pacientului. In unele cazuri, medicamentele antivirale pot cauza reactii adverse ca varsaturi, greata si diaree, motiv pentru care este de preferat ca tratamentul antiviral sa fie luat in timpul mesei si nu pe stomacul gol.

Gripa – tratament naturist

Tratamentul naturist este un bun adjuvant in cazul imbolnavirii de gripa, insa nu este suficient, ci trebuie sa vina in completarea tratamentului antiviral. Astfel, pentru ameliorarea simptomelor de gripa, se recomanda:

  • consumul ridicat de lichide, in special de ceaiuri si supe. Recomandare: ceaiul de lamaie, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, ceaiul de catina indulcite cu miere.
  • imunizarea organismului prin consumul de fructe, legume crude si administrarea suplimentelor naturiste pe baza de vitamina C si zinc.
  • inhalatiile cu uleiuri esentiale de eucalipt, menta, cimbru, oregano ajuta in curatarea si dezinfectarea cailor respiratorii
  • odihna si evitarea suprasolicitarii fizice. Somnul, minim 8 ore pe noapte, este un ajutor de nadejde pentru ca organismul sa lupte cu boala
  • masajul cu uleiuri esentiale sau spirt si baile in apa fierbinte cu sare sunt, de asemenea, remedii naturiste eficiente in caz de gripa, pentru ca ajuta la revigorarea organismului
  • gargara cu apa calda si sare ajuta in ameliorarea durerilor in gat
  • folosirea unui umidificator in dormitor este importanta pentru imbunatatirea aerului respirat in timpul somnului

Cat dureaza gripa la adulti?

Gripa are o perioada de incubatie intre 1-4 zile, astfel ca, desi simptomele nu se resimt, virusul gripal poate fi transmis mai departe, persoana fiind contagioasa pana la aproximativ 7 zile. Gripa la adulti dureaza intre 3-7 zile, insa starile asociate, ca tusea si raul general, pot dura pana la 14 zile de la debut.

Gripa – metode de preventie

Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metodă de preventie a gripei si trebuie realizata anual, de preferat la inceputul sezonului rece. Pe de alta parte, este important ca imunitatea organismului sa fie puternica si, în acest caz, se recomanda administrarea suplimentelor naturale cu rol imunostimulator. Totodata, evitarea contactului cu persoanele bolnave si folosirea mastilor medicale este o buna metoda de preventie a contactarii virusului gripal. In sezonul gripelor sau atunci cand este declarata epidemie de gripa este de preferat sa se evite spatiile aglomerate, de exemplu mijloacele de transport în comun, dar si manifestarile publice. Din nou, intarirea sistemului imunitar prin administrarea suplimentelor naturale din timp este un factor de prevenire a imbolnavirii de gripa. Persoanele care folosesc obiecte la comun cu altii ar trebui sa le dezinfecteze constant cu spirt.

Vaccin antigripal – recomandari si sfaturi

Vaccinul antigripal se poate administra tuturor persoanelor, incepand cu varsta de 6 luni, cu precadere celor care prezinta un grad de risc mai mare. Vaccinul antigripal este imbunatatit de la an la an ca urmare a modificarii tulpinilor virusurilor, motiv pentru care se face anual. Marile beneficii ale vaccinului antigripal sunt ca reduc drastic riscul de imbolnavire cu gripa in urma contactarii virusului gripal si, in plus, in caz de boala, reduc simptomele si riscul de aparitie a complicatiilor. Vaccinul antigripal devine eficient dupa 14 zile de cand a fost facut, de aceea finele toamnei reprezinta cel mai bun moment pentru vaccinare antigripala. Exista posibilitatea ca in primele 2-3 zile de la vaccinare sa apara reactii adverse, acestea constand intocmai în simptome asemanatoare cu gripa ca secretii nazale, dureri de cap, crampe abdominale, stari de greata si diaree, oboseala si lipsa poftei de mancare.

Rezervati-va din timp vaccinul antigripal Vaxigrip!

Farmacistul Catena va recomanda:

ViruProtect spray, 7 ml

ViruProtect spray, 7 ml

ViruProtect spray este un dispozitiv medical cu actiune…

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray, 20 ml

ViruProtect spray este un remediu pentru gripa si…