Infarct miocardic – cum il recunoasteti si cum actionati

Infarct miocardic – cum il recunoasteti si cum actionati Infarct miocardic – cum il recunoasteti si cum actionati

Ultima actualizare: 7 iulie 2023

Cunoscut sub denumirea uzuala de „atac de cord”, un infarct miocardic este cauzat de scaderea sau incetarea completa a fluxului sanguin catre o portiune a miocardului. Frecvent, infarctul de miocard poate fi „silentios”, detectarea acestuia fiind deosebit de dificila. Multe persoane care au un infarct miocardic acut, in schimb, prezinta simptome specifice, cum ar fi:

  • dureri cu debut brusc la nivelul toracelui, intepatoare, deseori traduse printr-o „senzatie de strangere”, presiune;
  • durerile pot iradia spre gat, bratul stang, maxilar, spate;
  • senzatie de sufocare si lipsa de aer (dispnee);
  • durere care se accentueaza in momentul inspirului;
  • transpiratie, paloare;
  • palpitatii la nivelul inimii;
  • senzatie de ameteala, vertij, sincopa.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.*

Ar trebui acordata atentie deosebita simptomelor unui infarct miocardic, deoarece un astfel de episod poate duce la decesul pacientului. In mod obisnuit, daca este recunoscut la timp si se intervine in primele 4-5 ore de la debutul atacului, prognosticul persoanei cu infarct miocardic ar putea fi favorabil, cu sanse mari de recuperare. Ca urmare a opririi fluxului de sange spre inima (din cauza existentei placilor de aterom sau unui cheag de sange care are potentialul de a duce ingustarea diametrului vasului), aceasta nu mai primeste substantele nutritive de care are nevoie pentru a-si exercita functia fiziologica. Drept urmare, apare necroza ariei interesate.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic este o afectiune cu potential extrem de periculos, chiar mortal, ce apare pe fondul existentei unui blocaj la nivelul vaselor care iriga inima. Lipsa fluxului sanguin poate fi urmarea mai multor cauze, cum ar fi prezenta placilor aterosclerotice, a tulburarilor in coagularea sangelui si in hemodinamica normala a acestuia. Fara fluxul sanguin necesar pentru a functiona normal, muschiul cardiac va incepe progresiv sa se necrozeze. Rezultatul poate duce la leziuni cardiace permanente si chiar la moartea persoanei respective. Un infarct miocardic constituie o urgenta medicala, deoarece timpul este esential in tratarea atacului de cord si salvarea pacientului.

Suplimentul alimentar Naturalis CardioSuport reuneste intr-o singura formula nutrienti esentiali si substante naturale cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

In tarile dezvoltate, infarctul miocardic acut este una dintre principalele cauze de deces. Datele epidemiologice sunt ingrijoratoare: la nivel mondial, anual mor peste 3 milioane de persoane din cauza unui infarct miocardic acut. Etiologia unui infarct miocardic acut se defineste prin scaderea fluxului sanguin coronarian. Aportul de oxigen disponibil nu poate satisface necesarul de oxigen al inimii, ceea ce duce la ischemie cardiaca. Persoanele care sufera de diabet, precum si de hipercolesterolemie (colesterol marit) si hipertensiune arteriala sunt mai predispuse la infarct miocardic, din acest motiv fiind esentiala gestionarea corecta a afectiunilor cu risc cardiovascular.

Infarct miocardic – cum il recunoasteti

In general, un infarct miocardic poate fi relativ usor de observat, deoarece se traduce printr-o durere deosebit de violenta la nivelul toracelui. Cu toate acestea, fiecare persoana in parte are simptome usor diferite, in functie de particularitatile biologice:

  • senzatie de presiune, plenitudine, apasare, durere si disconfort in mijlocul pieptului sau in partea stanga, cu intensitate constanta sau crescanda odata cu trecerea timpului;
  • durere care iradiaza la nivelul umerilor, gatului, bratelor, spatelui si maxilarului;
  • durerea resimtita se agraveaza in timpul inspirului;
  • durerea nu se amelioreaza pe parcursul odihnei;
  • transpiratie, paloare, piele rece;
  • durere toracica asociata cu dificultati respiratorii, greata sau varsaturi, stare de ameteala, lesin, slabiciune si oboseala inexplicabile;
  • aritmii resimtite la nivelul inimii;
  • puls rapid sau neregulat, observat in urma compresiei arterei radiale;
  • sincopa (lesin).

Omega 3 forte 1.000 mg de la Naturalis este o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. Produsul contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati (DHA si EPA) din ulei de peste si vitamina E, care ajuta la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” (LDL) si mareste nivelul colesterolului „bun” (HDL). DHA ajuta la mentinerea vederii normale si a functiei normale a creierului. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA. EPA si DHA contribuie la functia normala a inimii. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

In cazul unui infarct miocardic, durerea toracica este principalul simptom de avertizare. O mare problema in identificarea atacului de cord o reprezinta faptul ca durerea poate fi asociata si cu prezenta unei alte posibile afectiuni. Tocmai din acest motiv, daca durerea se face simtita mai mult de 10-15 minute, poate fi vorba de un potential infarct miocardic, si este necesar sa apelati la serviciile medicale de urgenta.

Cum actionati si cum acordati primul ajutor unui pacient care a suferit un infarct miocardic?

In cazul unui infarct miocardic, timpul este principalul inamic. Din aceste motive, exista tehnici de prim-ajutor care pot imbunatati semnificativ prognosticul atacului si pot reduce posibilitatea de lezare a cordului. Daca o persoana apropiata sau de pe strada sufera un infarct miocardic si va aflati prin apropiere, este foarte important sa va pastrati cumpatul si sa actionati de urgenta. Totusi, in cazul unui infarct miocardic exista mai multe posibilitati: ca persoana respectiva inca sa fie constienta sau sa lesine. Masurile de prim-ajutor, in caz de infarct miocardic, difera in functie de aceste circumstante:

Persoana este constienta

  • In cazul in care persoana respectiva prezinta simptome de infarct miocardic, primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa apelati la serviciul de urgenta (112), comunicand toate datele necesare si informatiile solicitate.
  • Asezati persoana intr-o pozitie cat mai confortabila, cu genunchii indoiti, cu talpile pe sol, cu umerii si capul sprijinite.
  • Pana la venirea ambulantei, se recomanda ca persoana cu infarct miocardic sa mestece incet o tableta de acid acetilsalicilic (aspirina, 300 mg). Aspirina „subtiaza” sangele, fiind foarte benefica daca este administrata la timp in cazul unui infarct miocardic. De asemenea, daca pacientul este suspectat ca ar putea avea un atac de cord si i s-a prescris nitroglicerina, este recomandata administrarea sublinguala a unui comprimat.

Persoana este inconstienta

  • Intr-o astfel de situatie, procedura de prim-ajutor in cazul unui infarct miocardic presupune efectuarea resuscitarii cardiopulmonare (masajului cardiac). Daca persoana nu raspunde, nu are puls si nici nu respira, se poate suspecta instalarea stopului cardio-respirator. Inainte de a incepe resuscitarea, apelati de urgenta la 112 sau rugati pe cineva sa va asiste, astfel incat sa profitati la maximum de timpul avut la dispozitie inainte de a ajunge serviciile medicale.
  • Incepeti etapele masajului cardiac extern, pas important in cazul unui stop cardio-respirator foarte frecvent secundar unui infarct miocardic.
  • Mainile se pozitioneaza una peste alta, la nivelul centrului toracelui. Frecventa compresiilor ar trebui sa fie de aproximativ 100-120/minut, in serii de cate 30 de compresii. Compresiile ar trebui facute cu putere, cu mainile pozitionate deasupra umerilor, folosind toata greutatea corpului. Dupa fiecare compresie, trebuie permis ca pieptul sa se retraga inainte de a incepe urmatoarea compresie. Compresiile sunt corect realizate in momentul in care vedem ca sternul persoanei inconstiente se afunda cativa centimetri.
  • Compresiile toracice in caz de stop cardio-respirator trebuie asociate ventilatiei artificiale, cunoscute drept „respiratie gura la gura”. Dupa 30 de compresii toracice, cuprindeti nasul persoane cu degetele, plasati-va gura deasupra gurii victimei si efectuati 2 respiratii in mod succesiv. Observati daca toracele victimei se misca, semn ca persoana incepe sa respire. In cazul in care nu isi recapata functia respiratorie, reluati masajul cardiac si respiratia gura la gura (intr-un raport de 30 de compresii: 2 respiratii artificiale) pana cand sosesc serviciile medicale de urgenta.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal. Sursa vegetala de acizi grasi 3, 6, 9, ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.

Prognosticul unui infarct miocardic este favorabil daca se intervine in timp util. Totusi, in cazul in care persoana care sufera atacul nu isi da seama de acest lucru, complicatiile sunt dintre cele mai grave si pot duce chiar la decesul pacientului. Regulile de prim-ajutor in cazul unui infarct de miocard ar trebui cunoscute indeaproape, deoarece nu doar ca pot salva vietile altora, dar ne pot salva pe noi insine.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537076/
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16818-heart-attack-myocardial-infarction
  3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/heart-attack

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cps.gelat.

    Naturalis Omega 3 Forte 1000mg X 30 capsule gelatinoase moi

    Caracteristicile produsului: Acizii Omega-3 EPA si DHA sunt compusi grasi benefici, care au un rol esential in functionarea normala a inimii. DHA contribuie la mentinerea functiei normale a creierului…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal x 30 caps. moi

    Naturalis Omega 3-6-9 vegetal X 30 capsule moi

      Naturalis Omega 3-6-9 vegetal este un supliment alimentar care ajuta la:  sustinerea sistemului natural de aparare al organismului functionarea normala a sistemului imunitar mentinerea activitatii…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 x 30 cps.

    Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3 X 30 capsule

    Uleiul de peste contine acizii grasi omega-3: acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), care contribuie la functia normala a inimii.*  *Efectul benefic se obtine in conditiile unui…