Informatii importante despre pericardita

Informatii importante despre pericardita Informatii importante despre pericardita

Ultima actualizare: 16 martie 2022

informatii-pericardita

Pericardita reprezinta inflamatia pericardului. Pericardul este membrana seroasa care „inveleste” inima, avand practic forma unui sac si fiind format din doua straturi subtiri de tesut, separate de o cantitate mica de lichid. Pericardul are rol de protectie a inimii impotriva infectiilor si  afectiunilor maligne si o ajuta sa nu se extinda excesiv atunci cand volumul sangvin creste, astfel incat sa functioneze corect. Pericardita apare atunci cand pericardul se inflameaza si este, de obicei, acuta, ceea ce inseamna ca se instaleaza brusc si poate persista timp de pana la cateva luni.

Se caracterizeaza prin umflarea si inrosirea pericardului, exact asa cum se inflameaza pielea din jurul unei rani. Uneori, in spatiul dintre straturile pericardului se poate acumula lichid in exces, iar afectiunea se numeste efuziune pericardica. Pericardita poate afecta toate grupele de varsta, fiind mai des intalnita la barbatii cu varste cuprinse intre 16 si 65 de ani.


Ce este pericardita?

Pericardul este invelisul inimii, format dintr-o foita seroasa si una fibroasa. Cand acesta se umfla si se inroseste, apare pericardita. Principalul semn este durerea in piept, iar cele mai multe cazuri sunt cauzate de o infectie virala. Pericardita poate fi idiopatica (nu are cauza cunoscuta), fibrinoasa sau purulenta (forma acuta), cronica efuziva si cronica constrictiva (forme de pericardita cronica), precum si pericardita recurenta.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis CardioVita, supliment alimentar cu rol in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular. Contine potasiu si magneziu, ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si reduce oboseala. O inima sanatoasa iubeste mai mult!

Pericardita – cauze si factori de risc

Exista mai multe cauze ale pericarditei. Pericardita virala este cauzata de o complicatie a unei infectii virale, cel mai adesea fiind vorba despre un virus gastrointestinal. Pericardita bacteriana poate fi cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv tuberculoza, iar cea parazitica de o infectie cauzata de un parazit. Printre cauzele pericarditei se mai numara si unele boli autoiumune precum lupusul, artrita reumatoida, sclerodermia. Alte cauze includ leziuni ale toracelui, insuficienta renala, tumori, HIV/SIDA, administrarea unor medicamente care suprima sistemul imunitar.

Naturalis CardioSuport este recomandarea farmacistilor Catena pentru a mentine buna functionare a sistemului cardiovascular. Suplimentul alimentar contine resveratrol, omega-3 si coenzima Q10, ingrediente cu rol antioxidant si de protectie a inimii.

Pericardita – simptome si manifestari

Principalul simptom este durerea ascutita in piept, ce se poate inrautati cand persoana afectata tuseste, inghite sau inspira si expira adanc. Durerea pare sa fie mai suportabila cand pacientul sta aplecat pe canapea sau fotoliu. Poate aparea un disconfort la nivelul gatului, spatelui, umerilor, dar pacientul se poate confrunta si cu tuse seaca, anxietate, oboseala, umflarea mainilor, a picioarelor, gleznelor. Umflarea mainilor si a picioarelor este caracteristica pericarditei constrictive, o complicatie ce cauzeaza ingrosarea si intarirea pericardului. Din aceasta cauza, muschiul inimii nu se mai poate dilata, iar inima nu va mai functiona cum ar trebui. Apar palpitatiile, respiratia suieratoare, umflarea abdomenului.

In momentul in care se acumuleaza lichid in exces la nivelul pericardului este vorba despre revarsat pericardic, cu risc de tamponada cardiaca, determinand scaderea tensiunii arteriale. Tamponada pune viata in pericol si reprezinta o urgenta medicala.

Pericardita – metode de diagnostic

Diagnosticul se stabileste pe baza simptomelor, a istoricului medical si a investigatiilor specifice. Medicul va realiza auscultatia cordului cu ajutorul stetoscopului, pentru a identifica prezenta zgomotelor anormale.

Se recomanda:

  • radiografia toracica – pentru a analiza dimensiunea inimii si prezenta lichidului la nivelul plamanilor;
  • electrocardiograma – ce poate identifica eventuale modificari ale ritmului cardiac;
  • RMN de cord – pentru a verifica dacă exista lichid suplimentar in pericard, prezenta inflamatiei, ingrosare pericardica sau compresia inimii;
  • angioCT – detecteaza gradul de calcificare al arterelor inimii, prezenta inflamatiei si a tumorilor;
  • coronografie sau cateterizare cardiaca – confirma diagnosticul de pericardita constrictiva;
  • teste de sange – rata de sedimentare a hematiilor, proteina C reactiva, analize specifice pentru a detecta prezenta bolilor autoimune.

 

Tratamentul pericarditei 

In cazul pericarditei acute, se pot administra medicamente pentru a gestiona durerea si inflamatia, precum ibuprofen sau acid acetilsalicilic. In functie de cauza pericarditei, ar putea fi nevoie si de antibiotice sau medicatie antifungica. De asemenea, se administreaza diuretice pentru eliminarea surplusului de apa din organism. De cele mai multe ori, administrarea medicamentelor reprezinta prima si singura linie de tratament.

Cand in pericard se acumuleaza prea mult lichid ce comprima inima, s-ar putea sa fie nevoie de pericardiocenteza – introducerea unui cateter pentru a drena lichidul. In caz de pericardita constrictiva, poate fi necesara indepartarea unei parti din pericard, interventie numita pericardiectomie. Chirurgia nu este recomandata de obicei pacientilor cu forma recurenta.

Din pacate, pericardita nu poate fi prevenita, in special cea virala, insa daca urmati indicatiile specialistilor, afectiunea nu va pune viata in pericol. Recuperarea este de lunga durata, in unele cazuri putand dura chiar si pana la cateva saptamani pana la disparitia completa a simptomelor. Majoritatea cazurilor sunt usoare si fara complicatii. Mergeti la control de specialitate daca experimentati dureri in piept.

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis CardioSuport x 30 caps. gel. moi

    Naturalis CardioSuport X 30 capsule gelatinoase moi

      CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii. (*Efectul se obtine in conditiile…

  • 3 la pret de 2
    Naturalis Cardiovita x 30 caps.

    Naturalis CardioVita X 30 capsule

      Naturalis CardioVita este un supliment alimentar care contine potasiu si magneziu. Potasiul contribuile la functionarea normala a sistemului nervos, la functionarea normala a sistemului muscular,…