Istoria testului de sarcina

Istoria testului de sarcina Istoria testului de sarcina

Ultima actualizare: 2 august 2021

istoria-testului-de-sarcina

Oamenii au fost dintotdeauna curiosi sa afle cat mai repede certitudinea unei posibile sarcini care-i priveau direct. Confirmarea unei sarcini cat mai devreme alunga incertitudinea, intrebarile, dubiile si ofera din timp o perioada de pregatire viitorilor parinti. In zilele noastre, testele de sarcina sunt la indemana oricui. Se gasesc in orice farmacie, sunt simplu de utilizat, se pot folosi oricand, sunt ieftine, sunt rapide si ofera rezultate precise, avand o acuratete de regula de circa 97%, daca sunt folosite conform instructiunilor.

Dar lucrurile n-au stat dintotdeauna asa. Dimpotriva, testul de sarcina asa cum il stim in prezent are o vechime de doar 20-30 de ani. De altfel, testul de sarcina care sa poata fi utilizat acasa a aparut, in tarile dezvoltate, abia prin anii ’70, insa oricum era destul de complicat de utilizat si presupunea efectuarea mai multor operatiuni, precum si un timp de asteptare de cateva ore, pana la aflarea unui rezultat, si acela destul de incert.

De-a lungul vremii, insa, metodele folosite pentru depistarea sarcinii au fost cat se poate de empirice. Nu mai departe de acum un secol, stiinta era inca mult in urma in privinta confirmarii unei sarcini inainte de aparitia semnelor evidente.

Test de sarcina: istorie, evolutie

Primele referiri concrete la testele de sarcina dateaza inca din anul 1.350 i.Hr. Intr-un papirus din acea vreme este descrisa o metoda de depistare a sarcinii bazata pe urina. Astfel, potrivit textului, o femeie putea afla daca este insarcinata daca aceasta urina peste un amestec de seminte de grau si orz. Trebuia doar sa astepte cateva zile. Mai mult decat atat, s-ar fi putut afla si sexul bebelusului. „Daca orzul creste, inseamna ca este baiat. Daca graul creste, inseamna ca va fi fata. Daca nu cresc nici semintele de grau, nici de orz, inseamna ca femeia nu este insarcinata”, era descrierea in cauza. Dincolo de empirismul metodei, trebuie remarcat faptul ca „specialistii” din Antichitate au intuit bine faptul ca raspunsul depistarii unei sarcini sta in urina femeii.

Farmacistii Catena recomanda testul de sarcina tip caseta Fildas, asigura un raspuns precis, oricand este nevoie de certitudini.

Interesant este ca teoria a fost testata in 1963 si s-a constatat ca, in 70% din cazuri, urina femeilor insarcinate a favorizat cresterea semintelor de orz si de grau, in timp ce urina femeilor care nu erau gravide precum si cea si a barbatilor nu au avut niciun efect. Cercetatorii au speculat ca nivelurile ridicate de estrogeni din urina femeilor insarcinate au avut un efect in privinta stimularii cresterii semintelor de cereale.

Tot urina era vedeta „analizelor” din Evul Mediu. Asa-zisul test de sarcina consta in analizarea vizuala a urinei femeii de catre cunoscatori in „tainele” acesteia, supra-numiti si „profeti de urina”. Ei pretindeau nu doar ca pot depista sarcina, dar si ca pot diagnostica mai multe afectiuni doar prin prisma culorii urinei. Intr-un text din 1552, urina unei femei insarcinate era descrisa ca avand o culoare limpede de lamaie deschisa la culoare spre alb murdar, avand o pelicula fina pe suprafata sa. In alte cazuri, se analiza reactia dintre urina si vin, o metoda caare ar fi putut avea o oaarecare rata de succes in contextul in care da, anumite proteine din urina femeilor insarcinate reactioneaza cu alcoolul.

Abia spre sfarsitul anilor 1800, unii medici au inceput sa studieze functionarea substantelor chimice din organism si sa descopere asa-numitii mesageri chimici, denumiti „hormoni”.

Ludwig Fraenkel a identificat cativa hormoni cu rol in reproducerea feminina, cum ar fi progesteronul.

Farmacistii Catena recomanda testul de sarcina de tip banda Fildas, foarte simplu de utilizat, afisarea rezultatului facandu-se rapid, scurtandu-se astfel perioada de asteptare pentru aflarea unui raspuns.

In urma cu doar un secol, in anii 1920, oamenii de stiinta au recunoscut ca exista un hormon specific doar in cazul femeilor gravide, cunoscut acum sub numele de gonadotropina corionica umana – hCG.

Doi oameni de stiinta, Selman Aschheim si Bernhard Zondek, au realizat un test (cunoscut sub numele de testul A-Z) care a identificat prezenta hCG in urina. Pentru testarea sarcinii, urina provenind de la o femeie era injectata intr-un sobolan sau soarece imatur. Daca femeia nu era insarcinata, nu exista nicio reactie. In cazul sarcinii, soarecele intra in calduri, in ciuda imaturitatii sale, acest lucru putand fi observat starea ovarelor acestora. Evident, soarecele injectat trebuia sa moara. Studiile din timpul testului A-Z au descoperit si faptul ca hCG este produs si de barbatii cu cancer testicular.

O alta metoda folosita in prima parte a secolului trecut era cea a iepurelui, similara metodei cu soareci. Femelele erau injectate cu urina provenind de la femei si apoi sacrificate, pentru a li se studia ovarele. De aceea, o expresie populara care confirma sarcina in acea perioada era „a murit iepurele”. Iepurele insa murea oricum, chiar daca femeia care facea obiectul „analizei” nu era gravida.

Dupa jumatatea secolului trecut, testele au avansat la nivelul la care sarcina putea fi depistata intr-un laborator. Spre anii 70, femeile puteau duce singure probe de urina la laborator.

Farmacistii Catena recomanda testul de sarcina tip stilou Fildas, care iti va raspunde rapid si sigur la intrebarea „Sunt insarcinata?”.

Abia dupa 1970 a aparut testul care putea fi efectuate de fiecare femeie in intimitatea propriei locuinte, acesta fiind inventat de Margaret Crane. Chiturile de testare acasa presupuneau amestecarea mai multor substante, inclusiv eritocite provenite din sange de oaie, in mai multe recipiente si timp de asteptare de cateva ore. Iar rezultatele nu erau foarte exacte. Dar a fost un pas urias spre testul de sarcina modern.

Primele teste de sarcina de tipul celor folosite astazi, care pot furniza un rezultat doar pe baza impregnarii in urina, au aparut abia la inceputul anilor 90. Acestea s-au dezvoltat in 3 tipuri de test: tip banda, tip caseta si tip stilou. Toate functioneaza pe aceleasi principii, diferite fiind metoda de impregnare cu urina, timpul de afisare a rezultatului sau momentul din zi in care se face testarea.

Evident, din lumea tehnologizata in care traim azi, nu avea cum sa lipseasca testul de sarcina digital, al carui rezultat este afisat pe un mic ecran.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

Fildas Test sarcina tip banda X 1 bucata

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…

Test sarcina tip caseta x 1buc.   FILDAS

Test sarcina tip caseta x 1buc. FILDAS

La intarzierea ciclului menstrual, efectuarea unui…