Legatura dintre endometrioza si durerea pelvina cronica. Cum sa gestionati disconfortul?

Legatura dintre endometrioza si durerea pelvina cronica. Cum sa gestionati disconfortul? Legatura dintre endometrioza si durerea pelvina cronica. Cum sa gestionati disconfortul?

Ultima actualizare: 12 februarie 2024

Endometrioza este o afectiune in care tesutul similar endometrului (care acopera interiorul uterului) se dezvolta in afara uterului. Aceasta crestere anormala a tesutului poate avea loc pe ovare, trompele uterine, peritoneu sau alte organe din pelvis.

De obicei, endometrioza este asociata cu ciclul menstrual. In timpul menstruatiei, acest tesut se inflameaza si sangereaza la fel ca endometrul din uter. Cu toate acestea, deoarece tesutul endometriozei se dezvolta in afara uterului, nu exista nicio cale naturala prin care sangele sa fie eliminat din organism. Aceasta poate duce la inflamatie, durere pelvina si formarea de cicatrici.

In ultimele decenii, endometrioza a devenit un subiect tot mai prezent in discutiile despre sanatatea femeilor. Endometrioza afecteaza milioane de femei din intreaga lume si este adesea asociata cu durerea pelvina cronica. Descoperiti din articol legatura dintre endometrioza si durerea pelvina cronica si cateva sfaturi practice despre modul in care puteti gestiona disconfortul asociat cu endometrioza si durerea pelvina cronica.


Ce este endometrioza si ce cauze are?

Endometrioza este o afectiune medicala in care tesutul similar endometrului, care este stratul interior al uterului, se dezvolta in afara uterului. Acest tesut endometrial poate creste pe ovare, pe suprafata exterioara a uterului, pe trompele uterine, sau chiar pe alte organe din pelvis, cum ar fi vezica urinara sau intestinul gros.

In mod normal, endometrul se ingroasa si se elimina lunar in timpul menstruatiei. Cu toate acestea, tesutul endometriozic situat in afara uterului nu poate fi eliminat in mod eficient si poate cauza inflamatie, durere si formarea de aderente (bucle de tesut cicatrizat care se dezvolta intre organele pelvine).

Endometrioza poate provoca o serie de simptome, cum ar fi durere pelvina cronica, disconfort in timpul actului sexual, dureri menstruale severe (dismenoree), sangerari menstruale abundente sau sangerari intre menstruatii, probleme digestive sau urinare in timpul menstruatiei, si dificultati in conceperea unui copil (infertilitate).

Cauza exacta a endometriozei nu este pe deplin inteleasa, dar se crede ca mai multi factori pot juca un rol in dezvoltarea acestei afectiuni, cum ar fi dezechilibrele hormonale, predispozitia genetica, anomalii ale sistemului imunitar si factori de mediu.

Diagnosticul endometriozei poate fi stabilit printr-o coroborarea istoricului medical detaliat, examenului fizic, testelor imagistice (cum ar fi ecografie transvaginalasau RMN-ul) si, uneori, prin laparoscopie (o procedura chirurgicala minim invaziva, in care un tub subtire cu o camera video la capat este introdus in abdomen, pentru a examina organele pelvine).

Tratamentul endometriozei poate implica o varietate de optiuni, inclusiv medicamente pentru controlul durerii si inflamatiei, terapii hormonale pentru a regla ciclul menstrual si a reduce cresterea tesutului endometriozic, precum si interventii chirurgicale pentru indepartarea tesutului endometriozic sau corectarea complicatiilor asociate.

Este important ca femeile care se confrunta cu simptome de endometrioza și dureri pelvine sa solicite evaluare si ingrijire medicala adecvata, pentru a gestiona afectiunea si a-si imbunatati calitatea vietii.

Durerea pelvina cronica, principalul simptom in endometrioza. Cum gestionati disconfortul?

Durerea pelvina cronica este unul dintre principalele simptome asociate cu endometrioza. Aceasta durere pelvina poate varia in intensitate si poate fi resimtita diferit de catre femeile afectate de endometrioza. Unele femei pot simti durere constanta si persistenta in zona pelvina, in timp ce altele sufera de dureri intermitente sau care cresc si scad in intensitate in functie de ciclul menstrual.

Durerea pelvina cronica cauzata de endometrioza poate fi descrisa in diferite moduri, si anume ca durere surda, crampe sau dureri ascutite. Aceasta durere poate fi localizata in zona pelvina inferioara sau se poate extinde in alte zone, cum ar fi partea inferioara a spatelui sau zona rectala. In unele cazuri, durerea poate fi atat de severa incat poate afecta calitatea vietii si capacitatea de a desfasura activitati zilnice.

Durerea pelvina cronica asociata cu endometrioza poate fi declansata de diversi factori, cum ar fi menstruatia, activitatea sexuala, peristaltismul intestinal sau urinarea. De obicei, durerea pelvina este mai accentuata in timpul ciclului menstrual, cand tesutul endometriozic reactioneaza la fluctuatiile hormonale si provoaca inflamatie si sangerare.

Este important de mentionat ca, in ciuda faptului ca durerea pelvina cronica este un simptom comun al endometriozei, severitatea durerii nu este intotdeauna corelata cu gravitatea afectiunii. Unele femei cu endometrioza se pot confrunta cu dureri severe, in timp ce altele pot avea simptome mai usoare sau sa nu aiba deloc simptome.

Ingrijirea medicala adecvata si un plan de tratament personalizat pot ajuta la gestionarea durerii pelvine cronice asociate cu endometrioza. Consultarea unui medic si identificarea unui plan de tratament eficient pot imbunatati calitatea vietii femeilor afectate, ajutand la gestionarea simptomelor pe termen lung.

Gestionarea disconfortului asociat cu durerea pelvina cronica in endometrioza poate fi o provocare, dar exista mai multe strategii si tehnici care pot ajuta la reducerea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii.

Iata cateva modalitati de gestionare a disconfortului in endometrioza:

  • Medicatia

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau naproxenul, pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii asociate cu endometrioza si durerea pelvina. Medicamentele sub forma de contraceptive hormonale, cum ar fi pilulele anticonceptionale, pot ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea simptomelor dureroase.

  • Terapii hormonale

Unele terapii hormonale, cum ar fi injectiile cu hormon gonadotropina-elibertor (GnRH) sau progesteron, pot ajuta la suprimarea ciclului menstrual si la reducerea cresterii tesutului endometriozic, ceea ce poate contribui la scaderea durerii pelvine cronice.

  • Terapii complementare

Anumite terapii complementare, cum ar fi acupunctura, masajul terapeutic, chiropractica si terapia fizica, pot oferi alinare, ajutand la relaxarea muschilor pelvini si reducand astfel disconfortul asociat cu endometrioza.

  • Gestionarea stresului

Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, respiratia profunda, yoga sau exercitiile de relaxare musculara progresiva, pot ajuta la reducerea stresului si a tensiunii, ceea ce poate contribui la diminuarea durerii pelvine cronice.

  • Dieta sanatoasa

Adoptarea unei diete echilibrate, bogate in fructe, legume, proteine slabe si grasimi sanatoase, si limitarea consumului de alimente procesate, zahar si alimente bogate in grasimi saturate poate avea un impact pozitiv asupra inflamatiei si a simptomelor endometriozei.

Farmacistii Catena recomanda Carboment, un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ceea ce ajuta astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.

  • Exercitii fizice regulate

Exercitiile fizice moderate, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau ciclismul, pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine, la eliberarea endorfinelor (substante chimice ale creierului, care actioneaza ca analgezice naturale) si la reducerea disconfortului asociat cu endometrioza.

  • Sprijinul social si psihologic

Participarea la grupuri de suport pentru femeile cu endometrioza sau consilierea psihologica poate oferi o sursa de sprijin emotional si poate ajuta la gestionarea stresului si a anxietatii asociate cu aceasta afectiune.

Este important ca femeile sa discute cu medicul lor despre optiunile de tratament si de gestionare a durerii si sa dezvolte un plan de ingrijire personalizat, in functie de nevoile lor individuale si de gravitatea simptomelor. O abordare multidisciplinara, care implica medicamente, terapii complementare si modificari ale stilului de viata, poate fi adesea cea mai eficienta in gestionarea disconfortului asociat cu endometrioza.

Surse:

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/endometriosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096669/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-pelvic-pain/symptoms-causes/syc-20354368

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2666634023000661

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Carboment X 30 capsule

Naturalis Carboment X 30 capsule

  Carboment este un supliment alimentar ce contine…