Masurarea ureei in sange: ce afectiuni pot indica rezultatele analizei

Masurarea ureei in sange: ce afectiuni pot indica rezultatele analizei Masurarea ureei in sange: ce afectiuni pot indica rezultatele analizei

Ultima actualizare: 30 ianuarie 2023

Dr. Camel Kopty, medic specialist medicina interna, Wiener Privatklinik

uree-serica

 

Testul pentru determinarea ureei serice este o analiza de laborator care este solicitata, de obicei, impreuna cu alte investigatii specifice evaluarii functiei renale. Ureea este sintetizata la nivelul ficatului si eliminata prin urina, redistributia la nivelul sangelui fiind redusa. Ureea este un produs final al metabolismului proteic (procesul prin care sunt descompuse proteinele alimentare), iar nivelul sau indica echilibrul dintre productia hepatica si excretia renala. Masurarea ureei in sange fara restul testelor recomandate pentru evaluarea functiei renale nu este semnificativa.


Recomandari pentru testarea ureei

Testarea ureei se recomanda pacientilor cu boli renale, dar si celor cu boli metabolice si cronice precum diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala. Se mai recomanda pentru a determina eficienta dializei, dar si pentru diagnosticarea unor afectiuni ale ficatului, tractului urinar, gastrointestinal, impreuna cu alte investigatii. In cazul afectiunilor la nivelul rinichilor, alaturi de uree se recomanda si testarea creatininei.

Examinarea nivelului de uree se recomanda si ca parte a controlului preventiv si nu tine cont de sex sau varsta.

Cum trebuie sa te pregatesti de recoltare

Proba de sange trebuie sa fie prelevata dimineata, a jeun – inainte de masa. Investigatia ofera informatii importante despre functia renala, precum si despre alimentatie. Aceasta examinare este o simpla prelevare de sange si nu exista niciun risc asociat cu analiza, pacientul putandu-si relua activitatile normale dupa recoltare.

Ureea serica, valori

Valoarea normala a ureei serice se situeaza intre 10 si 50 mg/dl, dar variaza in functie de varsta. Analiza ce examineaza nivelul de uree din sange poate fi efectuata atat de catre barbati, cat si de catre femei. Modificarea nivelului ureei este în proportie de 90% cauzata de alimentatie, doar un procent mic fiind cauzat de probleme renale sau de alte afectiuni. Prin urmare, valorile ureei trebuie analizate intotdeauna in corelatie cu alte boli.

Astfel, in functie de varsta, valorile de referinta pentru ureea serica sunt urmatoarele:

  • < 1 an ► < 41 mg/dL;
  • 1 – 18 ani ► < 39 mg/dL;
  • 18 – 60 de ani ►< 43 mg/dL;
  • 60 –  90 de ani ► < 49 mg/dL.

Ce afectiuni pot indica nivelurile crescute/scazute ale ureei serice

Valorile crescute ale ureei in sange pot indica o afectare a functiei renale, iar cand aceasta depaseste 150 mg/dL, functia glomerulara ar putea fi sever afectata. Glomerulii sunt capilare ce se gasesc la nivelul fiecarui rinichi, fiind responsabili de filtrarea urinei impreuna cu produsii metabolici, rata filtrarii glomerulare indicand activitatea functiei renale. O valoare scazuta a ureei, intre 6 si 8 mg/dL, poate fi semnul hiperhidratarii. Rezultatele se coreleaza intotdeauna cu restul analizelor recomandate si se interpreteaza doar de catre medicul specialist.