
Relatia dintre oja si sanatatea unghiilor a starnit numeroase discutii in randul consumatorilor, specialistilor in frumusete si chiar al dermatologilor. Exista opinii contradictorii: unii sustin ca aplicarea frecventa a ojei duce la subtierea unghiei, aparitia petelor sau chiar la oprirea cresterii, in timp ce altii afirma ca, daca este folosita corect, oja poate chiar sa protejeze unghia naturala. In acest context, este important sa facem diferenta intre mituri si realitate, intre efectele unei aplicari necorespunzatoare si cele ale unei rutine de ingrijire bine stabilite.
Articolul de fata ofera un ghid complet despre oja si sanatatea unghiilor, analizand tipurile de oja existente, riscurile reale asociate cu utilizarea constanta, recomandarile medicale si, mai ales, cum puteti pastra unghiile sanatoase chiar daca folositi produse cosmetice in mod regulat. De asemenea, vom explora si istoria fascinanta a acestui produs atat de prezent in viata moderna.
Istoria ojei – De la Egiptul antic la lacul semipermanent
Oja nu este o inventie moderna, desi formulele actuale sunt mult mai avansate si adaptate nevoilor contemporane. Primele forme de colorare a unghiilor dateaza din Egiptul antic, in jurul anului 3000 i.Hr. Acolo, femeile din inalta societate, dar si barbatii de rang inalt, isi vopseau unghiile cu henna sau alte pigmenti naturali. In China antica, oja era obtinuta dintr-un amestec de ceara de albine, ou si petale de flori. Culoarea unghiilor indica adesea rangul social – rosu pentru aristocratie, tonuri palide pentru clasele inferioare.
In Europa, interesul pentru unghii colorate a crescut semnificativ in perioada Renasterii, dar adevarata revolutie a venit abia in secolul XX. In anul 1920, o companie franceza, Revlon, a lansat primul lac de unghii comercial, inspirat din vopselele auto. Acesta a marcat trecerea la oja moderna, cu formula lichida si uscare la aer.
De atunci, evolutia a fost continua: oja clasica a fost completata de variante semipermanente, geluri UV, oja peel-off, iar in prezent, piata include formule vegane, fara parabeni sau solventi toxici. Intelegerea istoriei acestui produs ne ajuta sa apreciem progresul tehnologic si sa ne raportam diferit la ideea de „daunator” in contextul actual.
Oja clasica, semipermanenta sau gel – diferente esentiale
Pe piata actuala, exista mai multe tipuri de oja, fiecare cu formula, mod de aplicare si nivel de rezistenta diferit. Cunoasterea acestor diferente este esentiala pentru a intelege cum poate influenta oja sanatatea unghiilor.
Oja clasica este cea mai raspandita. Se aplica rapid, se usuca la aer si se indeparteaza usor cu dizolvant. Contine solventi volatili, rasini si pigmenti. Este mai blanda cu unghia naturala, dar are rezistenta redusa (2–5 zile).
Oja semipermanenta necesita polimerizare cu lampa UV sau LED. Se aplica in straturi si rezista pana la 2–3 saptamani. Datorita durabilitatii sale, este preferata de multe persoane. Totusi, procesul de indepartare poate afecta unghia daca este facut agresiv.
Gelul UV/constructia cu gel este o metoda profesionala de alungire si intarire. Nu este o oja propriu-zisa, ci un material care se intareste sub lampa si care necesita pilire pentru indepartare. Daca este aplicat si indepartat corect, nu afecteaza semnificativ sanatatea unghiilor, dar in caz contrar poate produce exfoliere sau subtiere.
Mituri frecvente despre oja si sanatatea unghiilor
In jurul utilizarii frecvente a ojei s-au format o serie de mituri, unele complet nefondate, altele partial adevarate. Este esential sa faceti distinctia intre ceea ce este demonstrat medical si ceea ce este, pur si simplu, opinie populara.
„Oja sufoca unghia” – FALS. Unghia este formata din keratina si nu are terminatii nervoase sau vase de sange, deci nu „respira”. Ideea ca oja ar „bloca oxigenul” este gresita. Ceea ce poate afecta unghia este, in schimb, lipsa de hidratare sau indepartarea agresiva a produsului.
„Unghiile devin galbene de la oja” – ADEVARAT, dar doar partial. Discolorarea poate aparea daca nu se foloseste o baza protectoare sau daca oja are pigmenti puternici, cum ar fi rosu, bordo sau portocaliu. Este un efect temporar si estetic, nu un semn de boala.
„Trebuie sa faceti pauze de la oja” – DEPINDE. Pauzele sunt recomandate in cazul unghiilor deja deteriorate, fragile sau exfoliate. Daca unghia este sanatoasa si rutina de aplicare este corecta, nu este obligatorie o pauza lunga.
„Oja impiedica unghia sa creasca” – FALS. Unghia creste din matrice (zona de sub cuticula), iar aplicarea ojei pe placa unghiala nu influenteaza acest proces. Dimpotriva, uneori, oja poate proteja unghia de rupere si deshidratare.
Miturile despre oja si sanatatea unghiilor apar adesea din lipsa de informare. Un dialog intre cosmeticieni, dermatologi si utilizatori este cheia pentru eliminarea confuziilor.
Este utilizarea frecventa a ojei daunatoare?
Folosita in mod responsabil, oja nu este daunatoare pentru unghii. Problemele apar in general din tehnici gresite de aplicare sau indepartare, produse de calitate slaba, sau lipsa unei rutine de ingrijire a unghiilor si cuticulelor.
Aplicarea frecventa a ojei semipermanente, de exemplu, poate duce la subtierea unghiei daca se foloseste pila electrica in exces sau daca oja este indepartata prin smulgere. La fel, folosirea repetata a dizolvantilor cu acetona fara hidratare ulterioara poate usca si exfolia unghia.
Exista si riscuri cumulative: daca folositi zilnic produse care contin formaldehida, toluen sau dibutil ftalat, expunerea constanta poate duce la alergii de contact sau la reactii toxice in cazuri izolate.
Prin urmare, nu frecventa in sine este problema, ci cum si cu ce produse este realizata manichiura. Daca folositi o baza tratament, oja de calitate si urmati instructiunile de aplicare si indepartare, riscurile sunt minime, chiar si la aplicari regulate.
Ce spun dermatologii despre oja si sanatatea unghiilor
Dermatologii sustin ca oja nu este daunatoare daca este aplicata corect si daca unghia este sanatoasa. Totusi, exista situatii in care utilizarea ojei ar trebui limitata sau chiar evitata temporar. Acestea includ infectii fungice, onicoliza (desprinderea unghiei de pat), psoriazis unghial sau reactii alergice la componentele chimice ale produsului.
Un alt aspect semnalat de dermatologi este expunerea frecventa la razele UV din lampile pentru oja semipermanenta. Desi riscul de cancer de piele este redus, specialistii recomanda aplicarea unei creme cu protectie solara pe maini inainte de manichiura sau purtarea manusilor cu degete decupate.
Alergiile de contact la ingrediente precum colofoniul, metacrilatul sau nitroceluloza pot aparea dupa utilizare indelungata. De aceea, este recomandata alternarea produselor si evitarea marcilor ieftine care nu respecta normele de siguranta.
Cum puteti proteja unghiile chiar daca folositi oja regulat
Chiar si atunci cand aplicati oja in mod frecvent, unghiile pot ramane sanatoase daca urmati cateva reguli simple de ingrijire. Prima si cea mai importanta masura este folosirea unei baze tratament. Aceasta creeaza o bariera intre unghia naturala si pigmentii din oja, prevenind ingalbenirea si deshidratarea placii unghiale.
In plus, este esential sa mentineti cuticulele hidratate, fie cu un ulei special, fie cu o crema emolienta. Cuticulele protejeaza matricea unghiei, iar o ingrijire necorespunzatoare a acestora poate duce la infectii sau deformari.
Indepartarea ojei trebuie facuta cu delicatete. Evitati sa smulgeti oja semipermanenta sau sa folositi pila electrica in mod agresiv. Alegeti un dizolvant fara acetona daca aveti unghii fragile si acordati pauze unghiei daca observati ca devine moale sau se exfoliaza.
De asemenea, este recomandat sa alternati tipurile de oja: folositi oja clasica pentru cateva saptamani intre doua aplicari de gel sau semipermanenta. Nu in ultimul rand, alimentatia sanatoasa si hidratarea interna contribuie semnificativ la sanatatea unghiilor. Biotina, zincul si fierul sunt esentiale pentru unghii rezistente.
Cand este nevoie de pauza si cum recunoasteti o unghie afectata
Desi oja nu este daunatoare in sine, exista momente cand este bine sa oferiti unghiilor o pauza. Semnele ca unghia are nevoie de odihna sunt: aspect tern, exfoliere in straturi, fisuri verticale, pete albe sau subtiere pronuntata.
O alta problema este onicoliza, cand unghia se desprinde partial de patul unghial. In astfel de cazuri, aplicarea ojei poate agrava problema, iar consultul dermatologic devine obligatoriu.
Pauza nu trebuie sa fie indelungata, dar este indicat sa dureze cel putin 7–10 zile, timp in care aplicati tratamente fortifiante si evitati contactul cu detergenti agresivi. Daca unghia se reface complet in acest interval, puteti reveni la manichiura, cu conditia sa corectati cauza deteriorarii (ex. aplicare incorecta, lipsa hidratarii).
In cazul unghiilor sanatoase, pauzele nu sunt obligatorii, dar pot fi benefice ocazional, mai ales pentru a evalua starea reala a unghiei si a preveni aparitia unor probleme pe termen lung.
In concluzie, oja si sanatatea unghiilor nu se exclud reciproc – dimpotriva, pot merge mana in mana, cu un minim de educatie cosmetica si atentie constanta. Unghiile frumoase nu inseamna doar culoare, ci si echilibru intre estetica si sanatate.
Surse
https://www.elle.fr/Beaute/Ongles/Vrai-ou-faux-ces-5-mythes-sur-les-ongles-vont-vous-surprendre-3922333
https://www.tdg.ch/ce-mythe-sur-le-vernis-que-tout-le-monde-croit-encore-est-faux-364882494500
https://www.huffingtonpost.fr/life/article/sante-des-ongles-15-verites-que-vous-ignoriez_25246.html
https://www.pourlascience.fr/sd/sciences-sociales/l-ongle-mythes-et-indices-5187.php