
Osul temporal este una dintre cele mai importante structuri ale craniului uman. Desi putini oameni cunosc detalii despre el, osul temporal joaca un rol esential in protejarea creierului, in functionarea auzului si in mentinerea echilibrului.
In acest articol, veti descoperi cum anume face toate acestea si ce alte functii mai indeplineste. De asemenea, veti afla care sunt problemele de sanatate care-l pot viza si cum pot fi evitate acestea.
Ce este si unde se afla osul temporal?
Osul temporal este un os pereche, ceea ce inseamna ca avem cate unul de fiecare parte a capului. El face parte din oasele craniului si este situat in zona laterala si inferioara a acestuia, oarecum in regiunea tamplelor.
Ca o curiozitate, termenul „temporal” provine din limba latina – tempus – si e usor de inteles ca face referire la timp. Ce legatura are cu acesta? Una cat se poate de plauzibila: primele fire de par alb apar pentru prima oara, la barbati, in zona respectiva. In trecut, aceasta era o marca a varstei sau a trecerii timpului.
Fiecare os temporal contribuie la formarea bazei craniului, fiind conectat cu mai multe oase invecinate: cu osul parietal (deasupra), osul occipital (in spate), osul sfenoid (in fata, mai pe mijloc) si osul zigomatic (in fata, pe lateral). Totodata, osul temporal este in contact si cu mandibula, prin intermediul articulatiei temporo-mandibulare.
Partile componente ale osului temporal
Forma osului temporal este complexa, iar structura sa – destul de complicata. El este alcatuit din cinci componente principale: partea solzoasa (scuamoasa), partea timpanica, partea petromastoidiana, procesul zigomatic si procesul stiloid.
Partea solzoasa reprezinta portiunea superioara si cea mai mare parte a osului temporal. Este subtire si lata, lamelara – de aici si denumirea sugestiva. Suprafata sa externa este usor convexa si formeaza o parte din peretele lateral al craniului. Este locul de origine al muschiului temporal, un muschi important in masticatie.
Despre partea timpanica este important de stiut ca aceasta inconjoara orificiul canalul auditiv extern al urechii. Ca atare, aceasta regiune joaca un rol important in conducerea sunetului spre urechea medie.
In partea petromastoidiana se afla si cavitatile care adapostesc urechea interna, unde se afla structurile responsabile de auz si echilibru. Tot aici isi are locul procesul mastoidian, o proeminenta osoasa situata chiar in spatele urechii, usor de palpat. Este un punct de insertie pentru muschi, inclusiv pentru cel sternocleidomastoidian, acel muschi lung, care coboara din spatele urechii pe laterala gatului, usor de observat in momentul in care este intors capul. Acesta poate afecta postura, dar si respiratia!
Procesele zigomatic si stiloid sunt niste proeminente osoase subtiri, ca niste varfuri. Primul uneste osul temporal cu osul zigomatic, contribuind la formarea pometilor, pe cand celalalt e localizat imediat sub deschiderea canalului auditiv. Acesta din urma serveste drept punct de insertie pentru mai multe ligamente si diversi muschi, printre care si ligamentul stilomandibular, implicat in functionarea articulatiei temporo-mandibulare.
Ce functii are osul temporal

Prin prisma pozitiei sale, dar si a structurii complexe, osul temporal indeplineste roluri importante si variate. Iata care sunt acestea:
-
Asigura protectia structurilor interne
Fiind un os al craniului, osul temporal protejeaza o parte din encefal, si anume lobul temporal. Aceasta zona a creierului are un rol esential in procesarea informatiilor auditive si vizuale, precum si in intelegerea si exprimarea limbajului, dar si in recunoasterea fetelor si a obiectelor. Este implicat in formarea si stocarea amintirilor, precum si in reglarea emotiilor si a comportamentului social. Osul temporal ofera protectie si structurilor delicate din urechea medie si urechea interna, ferindu-se de traumatisme.
In interiorul osului temporal se afla componentele urechii medii si interne, inclusiv oscioarele auditive (ciocanul, nicovala si scarita) si cohleea. Sunetele patrund prin canalul auditiv extern, trec prin timpan si determina oscioarele sa vibreze. Pe masura ce vibreaza, acestea trimit semnale sonore in fereastra ovala, o structura din ureche care duce la cohlee. Aceasta contine celule cenzoriale (cili), care transmit informatiile sonore catre creier prin intermediul nervilor cranieni. Creierul interpreteaza apoi aceste sunete, transformandu-le in senzatii auditive. Astfel, fara osul temporal, auzul poate ca ar putea avea loc. In orice caz, e stiut faptul ca o afectare a lui produce respercusiuni asupra auzului. Bunaoara, otospongioza, o afectiune care duce la pierderea lenta si progresiva a auzului, debuteaza cu demineralizarea osului temporal.
-
Participa la mentinerea echilibrului
Tot in osul temporal, mai exact in urechea interna, se gasesc si canalele semicirculare, care detecteaza miscarile capului. Informatiile de aici sunt trimise catre creier pentru mentinerea echilibrului. Asadar, osul temporal este implicat nu doar in perceperea sunetelor, ci si in orientarea spatiala.
-
Sustine miscarea mandibulei
Prin articulatia temporo-mandibulara, osul temporal face posibila miscarea maxilarului inferior. Aceasta articulatie este esentiala pentru vorbire, mestecat si inghitire. Disfunctiile de la nivelul ei pot duce la dureri faciale sau dificultati la deschiderea gurii.
-
Traseu pentru nervi si vase
Osul temporal este strabatut de mai multi nervi cranieni, printre care nervul facial si nervul vestibulocohlear. De asemenea, el contine canale prin care trec vase de sange importante, precum artera carotida interna.
Afectiuni legate de osul temporal

Chiar daca pare un detaliu anatomic minor, osul temporal are un impact semnificativ asupra calitatii vietii. Problemele aparute la acest nivel pot afecta simturile esentiale (auzul si echilibrul), functiile motorii ale fetei, vorbirea si chiar starea generala de sanatate. Iata care sunt cele mai grave complicatii care pot aparea:
Fracturile
Oasele temporale sunt cele mai groase oase ale craniului, insa un impact puternic la nivelul capului le poate fractura. Prin ele trec mai multi nervi cranieni, astfel incat fracturile craniene care implica aceste oase pot avea consecinte serioase.
Creierul primeste sange oxigenat prin artera carotida, iar vena jugulara transporta sangele din creier catre inima. Ambele vase trec si ele prin oasele temporale.
Fracturile osului temporal pot aparea in urma accidentelor rutiere, agresiunilor sau cazaturilor. Aproximativ un sfert dintre fracturile care implica osul temporal sunt cauzate de accidente sportive, impuscaturi, accidente de bicicleta sau alte traumatisme.
Barbatii sunt de cel putin trei ori mai predispusi decat femeile sa sufere o fractura a osului temporal.
Persoanele cu astfel de fracturi pot ajunge la camera de garda, prezentand urmatoarele semne si simptome:
-
secretii sangvinolente din ureche;
-
sange in urechea medie;
-
ameteli;
-
miscari anormale ale ochilor;
-
paralizia muschilor fetei.
In tratarea unei fracturi de os temporal, medicii trebuie sa se asigure mai intai ca leziunea nu pune viata in pericol. Odata ce starea pacientului este stabila, vor gestiona fractura propriu-zisa.
Posibile urmari ale traumatismelor
Fracturile osului temporal pot implica deteriorarea unor nervi sau pot provoca sangerari la nivel cerebral, complicatii care pot necesita interventie chirurgicala.
In cazul in care paralizia muschilor fetei apare cu intarziere, este posibil sa fie cauzata de o acumulare de lichid care apasa pe un nerv. Daca medicii suspecteaza o inflamatie, pot trata acest tip de paralizie cu un tratament pe baza de corticosteroizi, administrat timp de 1–3 saptamani.
Un traumatism in zona osului temporal poate provoca pierderea auzului. In unele cazuri, in special cand pierderea este cauzata de sange sau inflamatie, auzul poate reveni sau se poate imbunatati in timp. In alte situatii, pierderea auzului poate fi tratata cu aparate auditive, implanturi cohleare sau interventii chirurgicale de reconstructie a urechii medii.
Infectii
De multe ori, otita medie se asociaza cu mastoidita. Este vorba de o inflamatie a celulelor mastoidiene, zise si pneumatice, din osul temporal. Uneori, se poate ajunge si la infectie. In genera, infectiile osului temporal sunt usoare, fiind putin probabil sa provoace daune permanente. Totusi, unele infectii pot duce la formarea de abcese in tesuturile din jurul oaselor temporale.
Aceste abcese pot creste in dimensiune si pot duce la formarea unui cheag de sange in vena jugulara interna. Daca abcesul devine suficient de mare, poate perfora timpanul si afecta nervii cranieni care trec prin osul temporal.
Tumori
La nivelul osului temporal pot sa apara si tumori. Acestea pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). De obicei, simptomele implica urechea. Pierderea auzului si tinitusul (zgomote in urechi) sunt manifestari frecvente. Tumorile din aceasta zona pot provoca, de asemenea, durere si probleme de echilibru.
Pentru a detecta aceste tumori, medicii examineaza urechea si folosesc frecvent metode imagistice (CT, RMN). Fiecare tip de tumora are optiuni specifice de tratament si gestionare.
De ce este important sa cunoastem osul temporal?
Osul temporal este un element-cheie al craniului, avand functii vitale legate de auz, echilibru, protectie cerebrala si mobilitatea mandibulei. Cunoasterea structurii si a rolului sau ne poate ajuta sa intelegem mai bine importanta prevenirii si tratarii afectiunilor care implica aceasta zona.
Surse:
https://teachmeanatomy.info/head/osteology/temporal-bone/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482497/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326929#injuries-and-medical-conditions