Panaritiu: cauze, factori de risc, tratament

Panaritiu: cauze, factori de risc, tratament Panaritiu: cauze, factori de risc, tratament

Ultima actualizare: 10 mai 2023

panaritiu

Panaritiul reprezinta o inflamatie a tesutului din jurul unghiei, adesea cauzata de o infectie bacteriana. Acesta poate fi o afectiune dureroasa si, in cazurile severe, poate duce la complicatii precum necroza tesutului sau raspandirea infectiei in alte parti ale corpului. Cauzele panaritiului pot varia de la o taietura sau zgarietura in jurul unghiei pana la igiena necorespunzatoare sau expunerea la substante iritante.

Factorii de risc pentru panaritiu includ diabetul, bolile autoimune si persoanele care isi rod unghiile sau au unghii incarnate. In ceea ce priveste tratamentul panaritiului, acesta poate fi realizat acasa prin aplicarea caldurii, administrarea de analgezice sau antibiotice, dar in cazurile severe sau recurente, poate fi necesara interventia chirurgicala. In continuare vom explora mai in detaliu cauzele, factorii de risc si optiunile de tratament pentru aceasta afectiune comuna, astfel incat sa stiti cum se manifesta si ce trebuie sa faceti daca va confruntati cu panaritiu.

Panaritiu – informatii generale

Panaritiul este o afectiune inflamatorie care afecteaza tesutul din jurul unghiei si poate fi cauzat de o infectie bacteriana, dar si de alte cauze, cum ar fi traumatismele sau expunerea la substante chimice. Panaritiul poate aparea la orice varsta, dar este mai frecvent intalnit la persoanele cu unghii incarnate sau care au obiceiul de a isi roade unghiile.

Simptomele panaritiului pot include durere, umflaturi, roseata, sensibilitate la atingere sau secretii purulente, iar tratamentul depinde de caz, in cazurile cele mai severe trebuind sa fie efectuata o interventie chirurgicala pentru a elimina orice urma de risc. De asemenea, este important sa se acorde atentie igienei personale si sa se evite obiceiurile care pot creste riscul de a dezvolta panaritiu. In general, panaritiul este o afectiune comuna si tratamentul prompt poate preveni complicatiile si revenirea afectiunii, asadar aveti in vedere sa actionati rapid.

Panaritiu – factori de risc si cauze

Factorii de risc pentru panaritiu includ:

 • Taieturile sau zgarieturile in jurul unghiei;
 • Unghiile incarnate sau obiceiul de a-si roade unghiile;
 • Expunerea la substante iritante sau chimice;
 • Profesiile care implica expunerea la apa sau substante chimice;
 • Diabetul sau alte boli autoimune;
 • Fumatul;
 • Igiena personala inadecvata.

 

Cauzele panaritiului includ, in principal, infectia bacteriana, de obicei cauzata de stafilococul auriu, care este o bacterie comuna in mediul inconjurator. Traumatismele, cum ar fi loviturile sau zgarieturile, pot permite bacteriilor sa intre in tesutul din jurul unghiei si sa provoace infectii. De asemenea, expunerea la substante iritante poate duce la inflamatie si la dezvoltarea panaritiului.

O alta mentiune importanta este reprezentata de faptul ca cei care lucreaza in anumite profesii care implica expunerea la apa sau substante chimice pot avea un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.

Diagnosticul de panaritiu

Diagnosticul de panaritiu se poate face pe baza examinarii fizice a degetului afectat si a simptomelor raportate de pacient. Medicul va examina zona afectata pentru a identifica semne de inflamatie, umflaturi, roseata sau secretii purulente. De asemenea, medicul poate verifica daca exista semne de infectie in sange sau daca exista alte conditii medicale care pot creste riscul de a dezvolta panaritiu.

In unele cazuri, specialistul poate recolta o proba de lichid din zona afectata pentru a determina tipul de bacterii responsabile de infectie. Acest lucru poate fi util pentru a determina cel mai eficient tratament cu antibiotice. Daca simptomele persista sau daca infectia se raspandeste, medicul poate recomanda imagistica, cum ar fi radiografiile sau ecografia, pentru a evalua extinderea infectiei si a determina daca exista complicatii.

In general, diagnosticul de panaritiu poate fi facut de medicul de familie sau de un specialist in boli infectioase sau in chirurgie, fiind important sa solicitati asistenta medicala imediat daca aveti simptome de panaritiu, pentru a preveni complicatiile si a obtine tratamentul adecvat.

panaritiul

Tratament panaritiu

Tratamentul panaritiului depinde de severitatea afectiunii si poate include antibiotice, drenajul chirurgical si ingrijirea locala a degetului afectat. In cazul unui panaritiu usor, medicul poate recomanda o serie de masuri la domiciliu, cum ar fi aplicarea de comprese calde si ingrijirea adecvata a degetului afectat pentru a preveni extinderea infectiei.

Daca infectia este mai severa, doctorul poate prescrie antibiotice pentru a combate bacteriile responsabile de infectie. Antibioticele pot fi administrate oral sau prin injectie, in functie de severitatea afectiunii. In cazul unui panaritiu acut sau agravat, medicul poate recomanda drenarea chirurgicala a infectiei pentru a permite eliminarea fluidului infectat si pentru a preveni raspandirea infectiei.

Ingrijirea locala adecvata a degetului afectat este esentiala pentru a preveni complicatiile si pentru a accelera procesul de vindecare. Aceasta poate include aplicarea de comprese calde si umede, mentinerea zonei afectate curate si uscate, evitarea unghiilor incarnate sau deteriorate si protejarea degetului afectat de leziuni suplimentare.

Este important sa urmati recomandarile medicului si sa finalizati intregul curs de tratament cu antibiotice, chiar daca simptomele se amelioreaza. De asemenea, este important sa solicitati asistenta medicala imediat daca simptomele persista sau se agraveaza, sau daca apare febra, umflarea sau roseata persistenta, deoarece acestea pot fi semne ale unei infectii severe.

Panaritiu – posibile complicatii

Daca nu este tratat prompt si adecvat, panaritiul poate duce la o serie de complicatii. Infectia poate raspandi la nivelul oaselor, articulatiilor si tesuturilor adiacente, ceea ce poate duce la osteomielita, artrita septica, fascita necrozanta sau sepsis.

Osteomielita poate duce la slabirea oaselor si la deformarea degetului afectat. Artrita septica poate duce la durere, umflaturi, rigiditate si pierderea functiei articulatiei afectate. Fascita necrozanta poate duce la pierderea tesutului si a functiei degetului afectat, iar sepsisul poate fi o afectiune grava, potential letala, care poate duce la afectarea altor organe si sistemelor din corp.

In acest sens, este indicat sa urmati tratamentul recomandat de medic pentru a preveni complicatiile, fiind, de asemenea, important sa evitati automedicatia sau utilizarea de medicamente fara recomandarea medicului, deoarece acest lucru poate agrava infectia si poate creste riscul de a dezvolta complicatii.

Sfaturi pentru preventie

Iata cateva sfaturi utile pentru a preveni dezvoltarea panaritiului:

 • Spalati-va bine si frecvent pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce ati atins suprafete publice si dupa ce ati manipulat obiecte care pot fi contaminate cu bacterii.
 • Evitati sa muscati sau sa va ciupiti unghiile, deoarece acest lucru poate duce la ranirea pielii si la penetrarea bacteriilor;
 • Nu va muscati sau va zgariati cuticulele, deoarece acest lucru poate permite bacteriilor sa patrunda in piele;
 • Evitati sa folositi unghiere, forfecute si alte instrumente de taiere a unghiilor care nu sunt sterilizate;
 • Purtati manusi de protectie daca aveti de lucru cu substante chimice sau alte substante iritante pentru piele;
 • Ingrijiti-va regulat de unghiile si cuticulele pentru a le mentine sanatoase si hidratate.
 • Daca observati semne de infectie la nivelul degetelor sau cuticulelor, cum ar fi roseata, umflatura sau durere, solicitati asistenta medicala imediata;
 • Respectati regulile de igiena si de siguranta la locul de munca, in special in cazul lucrarilor care implica expunerea la agenti patogeni.

 

Prin urmarea acestor sfaturi simple si prin mentinerea unei bune igiene personale, puteti reduce semnificativ riscul de a dezvolta panaritiu si alte infectii ale pielii.

In concluzie, panaritiul este o afectiune care poate fi dureroasa si neplacuta, dar care poate fi tratata cu succes daca este detectata si tratata in stadiile incipiente. Din acest motiv, este esential sa retineti si sa respectati regulile de igiena si siguranta pentru a preveni dezvoltarea acestei infectii si sa solicitati imediat asistenta medicala daca observati semne de infectie la nivelul degetelor sau cuticulelor.

Surse:

https://www.healthline.com/health/paronychia

https://familydoctor.org/condition/paronychia/