Regimul alimentar pentru refluxul gastroesofagian

Regimul alimentar pentru refluxul gastroesofagian Regimul alimentar pentru refluxul gastroesofagian

Ultima actualizare: 23 mai 2022

reflux

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afectiune cronica in care acidul din stomac ajunge in esofag. Multe persoane se confrunta ocazional cu reflux gastroesofagian (RGE). Insa, daca o persoana prezinta reflux acid persistent, care apare mai mult de doua ori pe saptamana, timp de 4-8 saptamani, ea pot fi diagnosticata cu BRGE. Cu alte cuvinte, boala de reflux gastroesofagian este aparitia regulata, pe termen lung, a refluxului gastroesofagian.

Principalul simptom al BRGE este pirozisul (senzatia de arsura ce pleaca din „capul pieptului” si urca de-a lungul esofagului). De mentionat ca exista si reflux gastroesofagian fiziologic, aproximativ 75% din populatie prezentand un episod de pirozis de 3 ori/luna, care nu necesita tratament.

Modificarile stilului de viata (regim alimentar, consumul de alcool, fumat etc.) pot usura simptomele provocate de boala de reflux gastroesofagian, dar nu elimina nevoia de tratament. Acesta poate fi medicamentos sau chirurgical.

Boala de reflux gastroesofagian este una dintre cele mai intalnite afectiuni din sfera digestiva. Poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa la adultii peste 40 ani. Ambele sexe sunt afectate in mod egal, insa barbatii au o incidenta mai mare a complicatiilor. Intre 25-75% dintre femeile insarcinate dezvolta BRGE.


De ce apare boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian este produsa de slabirea inelului muscular dintre esofag si stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal, acesta se deschide pentru a permite trecerea alimentelor in stomac si se inchide pentru a impiedica continutul stomacului sa ajunga in esofag.

Nu este intotdeauna clar ce cauzeaza slabirea acestui inel muscular, dar exista anumiti factori care cresc riscul ca aceasta slabire sa se intample.

Pentru calmarea arsurilor gastrice farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Gastrocalmin, care ajuta la reducerea excesului de acid gastric si, implicit, a simptomelor produse de acesta. De asemenea, protejeaza mucoasa esofagiana de continutul gastric irritant si stimuleaza functionarea normala a enzimelor digestive. Contine carbonat de calciu si magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.

Care sunt factorii de risc ai refluxului gastroesofagian?

Urmatorii factori va pot creste riscul de a dezvolta reflux gastroesofagian:

  • obezitatea - greutatea suplimentara poate pune o presiune crescuta asupra stomacului si slabi muschii din partea inferioara a esofagului;
  • consumarea unor cantitati mari de alimente grase - stomacul necesita mai mult timp pentru a scapa de acidul gastric dupa digestia lor, dar si consumul de alimente picante sau mesele luate seara tarziu, chiar inaintea somnului (de altfel indiferent de timpul zilei nu este recomndata asezarea in pozitia culcat imediat dupa ce ati mancat);
  • fumatul (inclusiv fumatul pasiv), alcoolul, cafeaua sau ciocolata - acestea pot relaxa muschii din partea inferioara a esofagului;
  • sarcina - modificari temporare ale nivelului de hormoni si cresterea presiunii asupra stomacului in timpul sarcinii pot determina BRGE;
  • hernia hiatala - presupune ca diafragma a permis trecerea unei parti a stomacului in cutia toracica. Aceasta poate scadea presiunea din sfincterul esofagian si creste riscul de reflux gastroesofagian. De retinut ca nu toate persoanele care prezinta hernie hiatala ajung sa sufere de BRGE.
  • anumite medicamente - dintre cele pentru astm, antiinflamatoare, blocante ale canalelor de calciu, antihistaminice, sedative si antidepresive;
  • alti factori: gastropareza (in cazul careia continutul stomacului este evacuat cu intarziere), artrita reumatoida, lupusul, stresul etc.

reflux-factori-risc

Simptomele refluxului gastroesofagian care impun consult de specialitate

Simptomele tipice pentru de reflux gastroesofagian sunt arsuri, regurgitatii si disfagie (dificultate la inghitire). Dintre acestea, arsurile esofagiene sunt cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian. De obicei, se simte ca o arsura in piept ce poate ajunge pana la nivelul gatului. Multe persoane reclama o senzatie de intoarcere a alimentelor in cavitatea bucala, lasand un gust amar sau acru. Arsura, presiunea sau durerea pot dura pana la doua ore si se amplifica dupa masa, in special daca persoana se intinde sau se apleaca. Valori anormale de reflux pot determina simptome atipice (extraesofagiene), precum:

  • tuse si/sau respiratie suieratoare
  • raguseala, durere in gat
  • otita medie
  • durere toracica necardiaca
  • eroziunea smaltului sau alte manifestari dentare.

Solicitati asistenta medicala imediata daca aveti dureri in piept, mai ales daca prezentati si dificultati de respiratie sau durere la nivelul maxilarului sau a bratului. Acestea pot fi si simptome ale unui atac de cord. De asemenea, este cazul sa va adresati specialistului daca experimentati frecvent si/sau in mod sever simptome BRGE sau daca luati mai des de doua ori pe saptamana medicamente fara prescriptie pentru arsuri gastrice.

Farmacistii Catena recomanda dispozitivul impotriva refluxului gastroesofagian Gerdoff comprimate. Acesta are o formula inovatoare pe baza de acid hialuronic, sulfat de condroitina si hidroxid de aluminu, care ii confer o tripla actiune: de vindecare a mucoaselor, de crestere a secretiei de mucus protector si efect antiacid.

Regim alimentar pentru reflux gastroesofagian

Alimentele pe care le consumati afecteaza cantitatea de acid pe care stomacul o produce. Consumul de feluri adecvate de alimente este cheia pentru controlul refluxului acid. De aceea, un tratament corect al bolii de reflux gastroesofagian presupune si un regim alimentar adecvat.

In cadrul acestui regim alimentar, persoanele cu BRGE pot include alimente precum:

  • Legumele, care in mod natural sunt sarace in grasimi si zahar si contribuie la reducerea acidului din stomac. Optiunile bune includ fasole verde, broccoli, sparanghel, conopida, legume cu frunze, cartofi si castraveti.
  • Ghimbirul are proprietati antiinflamatoare naturale si este un tratament natural pentru arsurile la stomac si alte probleme gastro-intestinale. Puteti adauga radacina de ghimbir rasa sau feliata la retete pe care le pregatiti. De asemenea, ceaiul de ghimbir usureaza simptomele de reflux.
  • Ovazul este vedeta micului dejun, o cereala integrala si o sursa excelenta de fibre. O dieta bogata in fibre a fost asociata cu un risc mai mic de reflux acid. Alte optiuni de fibre includ painea integrala si orezul integral.
  • Fructele non-citrice, inclusiv pepeni, banane, mere si pere, sunt mai putin susceptibile de a declansa simptome de reflux decat fructele acide.
  • Carnea slaba si fructele de mare - precum puiul, curcanul, pestele si fructele de mare – au un continut scazut de grasimi si reduc simptomele refluxului acid. Preparati-le la gratar, coapte sau abur/fierte.
  • Albusul este o optiune buna. In schimb, galbenusul este bogat in grasimi si poate declansa simptome de reflux gastroesofagian.
  • Grasimile sanatoase pot fi integrate intr-un regim alimentar potrivit persoanelor cu BRGE. Pe lista grasimilor sanatoase regasim avocado, nuci, seminte de in, ulei de masline, ulei de susan si ulei de floarea soarelui.

reflux-regim

Pentru a va putea crea un regim alimentar care sa va ajute sa controlati simptomele specific BRGE, puteti incepe prin a elimina urmatoarele alimente din dieta:

  • alimentele prajite si grase pot determina relaxarea inelului muscular dintre esofag si stomac, permitand acidului gastric sa patrunda in esofag. In plus, aceste alimente intarzie golirea stomacului. Dintre aceste alimente amintim: cartofii prajiti, produsele lactate pline de grasimi (unt, lapte integral, branza obisnuita si smantana), carnea de vita, de porc sau de miel grasa sau prajita, slanina, untura, anumite deserturi (inghetata, pratiturile cu crema etc.), chipsurile de cartofi, sosurile cremoase pentru salate.
  • rosiile si citricele sunt fructe foarte acide si pot provoca sau agrava simptomele BRGE. Daca aveti frecvent reflux acid, ar trebui sa reduceti sau sa eliminati consumul de: portocale, grapefruit, lamai, limete, anans, rosii si produsele care deriva din acestea.
  • ciocolata contine un ingredient numit metilxantina, care s-a demonstrat ca relaxeaza inelului muscular dintre esofag si stomac si creste refluxul gastroesofagian.
  • condimentele si alimentele precum ceapa si usturoiul declanseaza arsuri la stomac.
  • menta si produsele cu aroma de menta pot declansa, de asemenea, simptome de reflux acid.

Acestea sunt recomandarile generale pe care specialistii le fac pentru un regim alimentar potrivit persoanelor cu BRGE. Insa pentru fiecare persoana alimentele care le fac bine, dar si cele care le declanseaza simptome de reflux gastroesofagian pot fi altele. De aceea, se recomanda realizarea unui jurnal in care sa notati ce alimente consumati, la ce ore si ce simptome experimentati. Durata minima a jurnalului este de o saptamana, dar ideal ar fi sa se intinda pe o perioada mai mare de atat, pentru a putea studia efectele unui regim alimentar variat. Doar asa puteti obtine un regim alimentar personalizat.

Tratamentul recomandat in boala de reflux gastroesofagian

Tratamentul bolii de reflux gastroesofagian implica o abordare treptata, scopurile sunt de a controla simptomele, de a vindeca esofagita si de a preveni alte complicatii. Tratamentul se bazeaza pe modificari ale stilului de viata si controlul secretiei de acid gastric prin terapie medicamentoasa ori cu tratament chirurgical antireflux corectiv.

Planul de tratament al bolii de reflux gastroesofagian include

  • medicamente antiacide - neutralizeaza efectele acidului gastric;
  • saruri alginate –acopera si protejeaza stomacul si esofagul de acidul gastric;
  • inhibitori ai pompei de protoni - care functioneaza prin reducerea cantitatii de acid produsa de stomac. De obicei, se administrreaza in cure de minimum o luna.
  • antagonisti ai receptorilor H2 - care au drept scop reducerea cantitatii de acid produsa de stomac.

Aceste medicamente se elibereaza fara prescriptie medicala, insa inainte de a incepe un tratament cu ele este recomandat sa discutati cu specialistul. Asadar, cereti sfatul farmacistului!

reflux-tratament

Un ajutor suplimentar veti obtine prin modificarea stilului de viata. Iata principalele recomandari:

  • renuntati la fumat;
  • slabiti daca este cazul;
  • manancati portii mai mici;
  • mestecati guma dupa masa, dar de preferat nementolata;
  • evitati sa va culcati dupa masa;
  • evitati alimentele si bauturile care va declanseaza simptomele;
  • evitati sa purtati haine stramte;
  • invatati si practicati tehnici de relaxare.

Ce complicatii pot aparea daca boala de reflux gastroesofagian nu este tratata?

Pentru a reduce riscul de complicatii, este important sa luati masuri pentru prevenirea BRGE si sa urmati un tratament corect pentru boala de reflux gastroesofagian.

Complicatiile potentiale ale BRGE includ:

  • esofagita, o inflamatie a esofagului;
  • strictura esofagiana (ingustarea esofagului). Deteriorarea esofagului inferior cauzata de acidul stomacului determina formarea tesutului cicatricial. Tesutul cicatricial ingusteaza calea alimentelor, ducand la probleme de inghitire.
  • ulcer esofagian (o rana deschisa in esofag). Acidul stomacal poate uza tesuturile din esofag, provocand formarea unei rani deschise. Un ulcer esofagian poate sangera, provoca dureri si poate ingreuna inghitirea.
  • esofagul Barrett (modificari precanceroase ale esofagului). Deteriorarea acidului poate provoca modificari ale tesutului care acopera esofagul inferior. Aceste modificari sunt asociate cu un risc crescut de cancer esofagian.
  • cancer esofagian, care afecteaza o mica parte din persoanele cu esofag Barrett
  • probleme respiratorii: astm, congestie toracica, tuse cronica, laringita si pneumonie, care pot aparea daca aspirati acid gastric in plamani.
  • probleme dentare: eroziunea smaltului dintilor, paradontoza etc. 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Naturalis Gastrocalmin X 30 comprimate masticabile

Gastrocalmin este un supliment alimentar cu indulcitor,…

Gerdorf X 20 comprimate

Gerdorf X 20 comprimate

Dispozitiv medical impotriva arsurilor si refluxului…