7 modalitati (pro)active de indepartare a stresului din viata ta

7 modalitati (pro)active de indepartare a stresului din viata ta 7 modalitati (pro)active de indepartare a stresului din viata ta

Ultima actualizare: 8 iunie 2018

Cu totii suntem supusi stresului cotidian, indiferent de activitatea pe care o intreprindem. Fie ca este vorba despre termenele limita, sarcinile dificile de la locul de munca, responsabilitatile si grijile apasatoare, situatiile mai putin placute in viata de familie sau pur si simplu faptul ca putem traversa un moment emotional delicat, totul se reduce la modalitatea prin care trebui depasite aceste cumpene.  
 
Momentele de colaps trebuie gestionate cu mult tact si chiar si atunci cand situatia pare ca iese de sub control, e bine sa stii ca orice problema are cel putin o rezolvare. Insa, uneori e vorba de asteptare, alteori o combinatie fericita de timp, rabdare si echilibru.  Stresul poate fi inlaturat in pasi mici si siguri, daca exista vointa, determinare si nu in ultimul rand constientizare.
 
Iata, asadar cateva modalitati (pro)active pe care ti le poti insusi si tu, dupa cum urmeaza:
 

Introdu dietei tale “alimente magice”  

Pentru ca suntem diferiti, nu putem vorbi despre retete care sa functioneze fara sa fie adapatate in functie de mai multe variabile: varsta, gusturi, preferinte, sex, chiar si buget. Infunctie de fiecare metabolism in parte, stresul poate conduce la crestere si scaderea apetitului alimentar. Este esential sa ai in dieta alimentara cat mai multe fructe si legume proaspete de sezon, plus o multitudine de vitamine, nutrienti sanatosi si minerale care ajuta creierul sa functioneze in parametri optimi. Pe langa acestea, consumul de peste, (considerat de catre specialisti un antidepresiv natural), ajuta organismul sa obtina dopamina si serotonina, atat de necesare starii de buna dispozitie. Astfel, vei beneficia de un creier mai oxigenat si vei face altfel fata situatiilor dificile si nepravazute.  
 

Invata sa adopti tehnici de relaxare

Atat de dorita si de apareciata, starea de relaxare este una dintre starile care se obtine cel mai greu. Ea vine intr-un complex de factori si are nevoie de numeroase tactici pentru a fi imbratisata cu succes. Intai de toate, ea trebuie invatata, ulterior dobandita si controlata. Cu cateva exercitii fizice, de echilibru si de meditatie (practicate consecvent), starea de relaxare poate interveni ca un factor natural, dar tine de tine sa o (re)tii vreme cat mai indelungata.
 

Opteaza pentru ceaiuri si medicamente ajutatoare

Rabdarea si (pre)dispozitia de a pune in aplicare tehnicile studiate te vor ajuta sa te  bucuri de rezultate. Mai mult decat atat o cana de ceai din plante precum musetelul, teiul, valeriana, menta ori lavanda sunt doar cateva dintre ceaiurile cu efecte terapeutice. Daca valeriana si musetelul te vor ajuta sa scapi de insomnii, menta, teiul și lavanda lupta cu anxietatea, ameliorează agitatia cauzată de stres si induc o stare de relaxare. 
In plus, un reglator de tensiune este recomandat de catre specialistii nostri in mentinerea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac in limite normale. Produsul natural imbunatateste fluxul coronarian, functia cardiaca cat si tonusul cardiac. El are rolul de a proteja organismul impotriva stresului, contribuind totodata la buna functionare a aparatului cardiovascular.
 

Incearca sa ai o activitate sexula regulata

Baile relaxante, urmate de masaj la nivelul umerilor, gatului, capului si picioarelor pot face cu adevarat minuni. Si nu putem ocoli nici faptul ca sexul este una dintre activitatile recreative care te pot detensiona si te pot scoate din starea incordata in care te afli. El este si trebuie asumat ca unul dintre remediile eficiente impotriva stresului si anxietatii.
 

Fa cat mai multa miscare si exercitii fizice

Acestea te vor ajuta sa te destinzi si sa te “rupi” macar cateva minute de starile incordate in care te afli. Nu e nimic gresit in a dori sa ai o imagine buna, incredere si stima de sine crescute. Iar daca asta implica sa faci cat mai multa miscare, de ce nu? In definitiv, totul trebuie sa conlucreze, atat trupul cat si sufletul!
 

Invata sa ai un mindset pozitiv

Starea de detensionare nu se obtine atat de usor pe cat ne-am dori sau am vrea. E just ca asta tine de fiecare persoana in parte, dar in majoritatea cazurilor vorbim despre stari si exercitii pe care trebuie sa le practici timp indelungat pentru a obtine rezultatele asteptate. Acceptarea (sub orice aspect) este una dintre cele mai insemnate lectii pe care ar fi sa ti le insusesti. Iertarea, bunatatea si modalitatea de a privi lucrurile intr-o alta perspectiva fara a emite judecati sunt alte recomandari pe care specialistii nostri te incurajeaza sa le pui in aplicare.
 

Reechilibrarea prin auto-cunoastere

Este foarte important sa stii cine esti si ce vrei de la tine, ca sa stii ulterior, ce vrei si ce ar trebui sa primesti, accepti din partea celor din jur. Desi esti adesea tentat sa ai mai multe asteptari decat ai putea sa (iti) oferi tie si apropiatilor, este important sa stii care este resetul si incotro te indrepti cu gandurile, ideile si nu in ultimul rand aspiratiile tale.   
Auto-cunoasterea este un proces esential in raportul constientizare-echilibrare, ca atare e bine sa stii de unde pornesti si unde vrei sa ajungi.