Administrarea probioticelor vaginale- raspunsuri la cele mai frecvente 5 intrebari

Data publicarii: 06 aprilie 2021

 

In mod normal, in mediul vaginal exista un echilibru intre microorganisme bune, precum Lactobacilii, care nu permit altor bacterii “rele” sa se inmulteasca pana la un nivel la care sa cauzeze simptome. Exista circumstante care pot afecta acest echilibru: administrarea de antibiotice sau alte medicamente, slabirea sistemului imunitar, igiena intima deficitara sau excesiva,  modificarile hormonale induse de contraceptive hormonale, dar si in timpul sarcinii sau menopauzei.

In afara simptomelor neplacute - prurit (mancarime), dureri, arsuri sau secretie vaginala neplacuta - acest dezechilibru poate avea si alte consecinte cum ar fi infectii vaginale bacteriene sau micotice dar si infectii recurente ale tractului urinar sau riscul de nastere prematura la femeile insarcinate.

Astfel, se impune refacerea echilibrului prin administrarea de lactobacili.

Dar si aceasta trebuie facuta respectand anumite criterii. In cele ce urmeaza raspundem la cele mai frecvente intrebari legate de administrarea probioticelor de tip lactobacili vaginali.

Cuprins

1. La  ce varsta e benefica administrarea de lactobacili vaginali?

Intrucat flora vaginala a femeii se constituie dupa pubertate, acesta este momentul de cand administrarea are efecte.

Ulterior, administarea Lactobacililor este utila indiferent de etapa vietii: adolescenta, femei adulte, perioada maternitate, menopauza si postmenopauza.

2. Conteaza tipul de lactobacil administrat?

Lactobacilii (Lb), bacteriile producatoare de acid lactic, cuprind peste 260 de specii diverse. Toate produc acid lactic dar speciile si subspeciile pot avea actiuni diferite precum si loc de actiune preferat (digestiv, vaginal).

De exemplu, cele mai frecvente specii de Lactobacili care se regasesc in flora vaginala a femeilor insarcinate sanatoase au fost Lb.Crispatus, Gasseri, Rhamnosus si Jensenii

De aceea, in afectiunile urogenitale trebuie administrati doar acei Lactobacili care exista in mod normal in flora vaginala feminina, care sunt capabili sa colonizeze zona, sa se multiplice si sa aiba efect inhibitor asupra bacteriilor rele

3. Cat de mult si cat de des ar trebui o femeie sa ia Lactobacili?

Teoretic ar fi util de administrat o doza zilnica.

Cat de mult e un aspect important de clarificat intrucat mai important decat cantitatea este tipul de lactobacili. Acesta trebuie sa fie actioneze asupra problemei de sanatate si sa aiba tropism pe  zona tinta.

Totodata afirmatia “cu cat mai multe bacterii bune se administreaza cu atat mai bine” nu este corecta: Unele efecte se obtin la un numar redus de bacterii, altele la un numar mai mare. Cantitatea necesara a fi administrate depinde de tipul lactobacilului si de zona careia i se adreseaza.

De aceea trebuie administrati acei Lactobacili care au efect dovedit prin studii la doza recomandata pentru dezechilibrul vaginal.

4. Ce e mai bine de administrat: o combinatie de mai multe tipuri de Lactobacili sau o singura specie?

Teoretic combinatiile sunt utile datorita insumarii efectelor specifice. Totusi nu trebuie neglijat potentialul efect competitiv.

De aceea, tulpinile alese in combinatie trebuie sa fie noncompetitive iar actiunea asupra echilibrului florei vaginale trebuie validata in studii pe combinatie nu pe tulpini separate.

5. Administrarea orala a Lactobacililor influenteaza flora vaginala?

Este dovedit prin studii ca administrarea orala a anumitor Lb conduce la colonizarea vaginala. Conditia ca Lb sa treaca din tractul digestiv la nivel vaginal tine de tipul lor si anume de capacitatea sa de rezistenta la mediul acid si saruri biliare, de mobilitate.

Astarte este un produs brevetat care contine o combinatie de lactobacili, specific selectionati, administraĊ£i oral pentru refacerea si mentinerea echilibrului florei vaginale si intestinale.

astarte

In 2019 Astarte a fost desemnat castigator al categoriei Produsul probiotic al anului de catre Nutra Ingredients Awards.

Care au fost motivele care au condus la acesta performanta?

1. Compozitia unica, specific selectionata

O echipa de medici ginecologi si microbiologi din Austria, in urma unui proces elaborat, au evaluat  127 tipuri de lactobacili din care au selectat cele 4 tipuri de lactobacili cu influenta particulara asupra sanatatii florei vaginale ( L. crispatus LBV88 , L. rhamnosus LBV96, L.jensenii LBV116, L. gasseri LBV150.)

2. Testarea produsului Astarte in numeroase studii clinice

Combinatia de Lactobacili a fost confirmata cu efect benefic  in numeroase studii clinice pe femei cu varste si afectiuni diferite: de exemplu echilibrul florei perturbat datorita menopauzei, infectiei din timpul sarcinii, tratamentului chimioterapeutic

 

3. Astarte: administrarea orala usoara si fara restrictii

Datorita selectionarii acelor lactobacili puternici care nu numai ca pot supravietui trecerii prin stomac si sucurilor digestive, dar pot, de asemenea, sa colonizeze si sa se multiplice in vagin, produsul Astarte a fost conceput sa fie administrat pe cale orala.

 

Beneficiile administrarii orale a produsului Astarte

- simpla, igienica, nu pateaza lenjeria,

- nu necesita repaus in pozitie culcata post administrare, 

- poate fi administrat la orice varsta, in orice perioada, practic fara restrictii

- posibila si in timpul perioadei menstruale, sarcinii, alaptarii

- fara legatura cu momentul actului sexual sau cu tipul de contraceptive folosit

- nu interfera cu administrarea locala vaginala a altor produse

https://www.montavit.ro/ro/produse/suplimentealimentare/astarte

Astarte este un supliment alimentar si nu trebuie sa inlocuiasca o dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos. Disponibil in farmacii. Pentru mai multe informatii adresati-va medicului sau farmacistului.