Ce trebuie sa stii despre tahicardie

Ce trebuie sa stii despre tahicardie Ce trebuie sa stii despre tahicardie

Ultima actualizare: 18 martie 2022

tahicardie-inima

Tahicardie este un termen medical care descrie o frecventa cardiaca de peste 100 de batai pe minut. Aceasta problema poate fi cauzata de mai multe tulburari de ritm cardiac, cunoscute drept aritmii.

In unele situatii, bataile rapide ale inimii pot fi complet normale. De exemplu, este absolut natural ca ritmul cardiac sa creasca in timpul activitatilor fizice sau ca raspuns la anumite traume, afectiuni sau stres. Cu toate acestea, in cazul tahicardiei, inima bate mai repede decat in mod normal din cauza unor probleme care nu au legatura cu stresul fiziologic normal.

Exista cazuri in care un puls marit nu produce simptome sau complicatii. Dar, daca ramane netratata, problema poate afecta functionarea normala a inimii si poate produce complicatii serioase, cum ar fi:

- Accidentul vascular cerebral

- Insuficienta cardiaca

- Stopul cardiac brusc sau decesul

Din fericire, exista tratamente care pot mentine bataile inimii la un nivel normal sau care pot trata sau gestiona alte afectiuni care provoaca tahicardie.


Ce este tahicardia sau pulsul marit?

Tahicardia inseamna o frecventa cardiaca mare (puls marit). De obicei, medicii considera ca o frecventa cardiaca mai mare de 100 de batai pe minut este prea rapida, cu toate ca aceasta variaza de la o persoana la alta. Frecventa cardiaca poate fi influentata de varsta si nivelul de fitness al persoanei.

In caz de tahicardie, fie camerele superioare, fie cele inferioare ale inimii bat mult mai repede. Din cauza faptului ca bate prea repede, inima nu pompeaza la fel de eficient ca in mod normal, iar circulatia sangelui catre restul corpului, inclusiv catre cord, se reduce.

In plus, atunci cand inima bate mai repede, muschii ei au nevoie de mai mult oxigen. In timp, celulele lipsite de oxigen pot muri, iar acest lucru poate duce la infarct.

Pulsul normal, pe scurt

Adultii au, in general, in repaus, intre 60 si 100 de batai ale inimii pe minut. De obicei, o frecventa cardiaca mai mica in repaus presupune o functionare cardiaca mai buna si o stare cardiovasculara mai eficienta. De exemplu, un sportiv bine pregatit ar putea avea o frecventa cardiaca normala in repaus in jurul a 40 de batai pe minut. 

Pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, Cateva recomanda CardioVita Naturalis. Prin continutul echilibrat de potasiu si magneziu, CardioVita ofera protectie sistemului cardiovascular. Potasiul contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale si la functionarea normala a sistemului nervos si a sistemului muscular. Magneziul contribuie la reducerea oboselii si la echilibrul electrolitic.

Tipuri de tahicardie

Tahicardie sinusala

In cazul acestui tip de tahicardie, inima bate mai repede decat de obicei, insa ritmul este normal, impulsul provenind din nodul sinoatrial. Printre cauzele tahicardiei sinusale se numara:

- febra

- stresul fizic si mental

- unele conditii de sanatate

- utilizarea anumitor medicamente

Tahicardie atriala sau supraventriculara

Tahicardia atriala sau supraventriculara inseamna un puls marit care apare in camerele superioare ale inimii, fiind cea mai intalnita problema de ritm cardiac la copii si tineri. La multe persoane, apare prima oara intre 25 si 40 de ani.

De obicei, nu este o situatie grava, insa, in situatii extreme, poate duce la inconstienta si stop cardiac. Un episod de tahicardie atriala poate dura cateva minute sau chiar cateva ore.

Fibrilatie atriala

Uneori, activitatea electrica a atriilor poate afecta si inima. Din aceasta cauza, camerele cordului se contracta rapid si neregulat, provocand o fibrilatie atriala. De cele mai multe ori, persoanele cu fibrilatie atriala sufera si de o alta afectiune cardiaca. Problema ii afecteaza pe cei trecuti de varsta de 65 de ani. In plus, hipertensiunea arteriala, fumatul, consumul de alcool si apneea de somn pot contribui la aparitia fibrilatiei atriale.

Flutter atrial

Flutter-ul atrial este asemanator fibrilatiei atriale. Diferenta consta in ritmurile cardiace, care sunt mai organizate in cazul flutter-ului atrial. De cele mai multe ori, fibrilatia atriala apare impreuna cu flutter-ul atrial.

Tahicardie ventriculara

Semnalele electrice anormale din camerele inferioare ale inimii provoaca un puls marit. Tahicardia ventriculara poate aparea in urma unor probleme cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord anterior, sau a utilizarii anumitor medicamente.

Din cauza vitezei batailor inimii, ventriculele nu pot sa se umple si sa se contracte adecvat, iar aportul de sange catre corp se reduce automat.

Gravitatea problemei este data de cauza si severitatea simptomelor.

Fibrilatie ventriculara

Spre deosebire de celelalte, fibrilatia ventriculara este o problema cardiaca grava si, de cele mai multe ori, o urgenta medicala. Ventriculele tremura in loc sa bata, provocand un aport scazut de sange catre organism. Daca ritmul cardiac nu revine rapid la normal, circulatia sangelui se poate opri si se poate ajunge la deces.

Tahicardie emotiva

Acest tip de puls marit se produce in urma unei emotii puternice sau a stresului.

tahicardie-puls

Cauzele ce conduc la tahicardie

In general, tahicardia este cauzata de o intrerupere a impulsurilor electrice normale care controleaza actiunea de pompare sau viteza de pompare a inimii. Exista anumiti factori care pot declansa un puls marit, in functie de tipul si cauza tahicardiei. Acestia sunt:

- hipertensiunea arteriala

- problemele congenitale ale inimii

- consumul excesiv de alcool sau cofeina

- fumatul

- anumite afectiuni pulmonare, tiroidiene, anemie si alte probleme de sanatate

- o alimentare precara cu sange si deteriorarea tesuturilor cardiace cauzata de anumite boli cardiace, afectiuni coronariene, boli ale valvelor inimii, insuficienta cardiaca, tulburari ale muschiului cardiac, tumori sau infectii

- hemoragiile puternice

- o operatie anterioara la inima

- consumul de cocaina sau alte droguri recreative

- dezechilibrul electrolitic

- oboseala

- stresul fizic si mental, printre care anxietate si alte tulburari emotionale si psihice

- o reactie la anumite medicamente

Ce medicamente pot contribui la cresterea pulsului?

Exista o serie de medicamente care pot afecta semnalele electrice ale inimii si pot grabi bataile acesteia. Printre acestea se numara:

- medicamentele impotriva astmului

- antidepresivele

- antibioticele

- medicamentele pentru tuse, raceala si alergii

- medicamente pentru afectiunile tiroidei

- anumite suplimente

In unele cazuri, insa, medicii nu descopera motivul pentru care o persoana se confrunta cu tahicardie.

Tahicardia – metode de tratament

Medicii prescriu tratamentul pentru puls marit in functie de diversi factori, cum ar fi:

- starea generala de sanatate

- cauza

- varsta persoanei cu tahicardie

In principal, tratamentul pentru puls marit abordeaza direct cauza problemei. Cu toate acestea, medicul poate incerca sa:

- incetineasca ritmul cardiac

- reduca riscul de complicatii

- evite alte episoade de puls marit

Modalitati de a incetini un puls marit

Un puls marit poate fi incetinit prin mai multe metode, dupa cum urmeaza:

Manevre vagale pentru reducerea unui puls marit

Bataile inimii sunt reglate de nervul vag. Acest nerv poate fi influentat de anumite manevre sau tehnici care pot incetini bataile inimii. Printre acestea se numara:

- aplicarea unei presiuni usoare in zona gatului unde se afla artera carotida

- aplicarea unei presiuni abdominale

- aplicarea de apa rece pe fata persoanei cu puls marit

Aceste manevre pot fi utile in situatii de urgenta. De asemenea, medicul poate aplica o presiune usoara pe globii oculari in timp ce persoana cu puls marit isi tine ochii inchisi.

Medicamente pentru puls marit

Medicamentele prescrise de specialist in caz de tahicardie sunt antiaritmicele. Acestea pot fi administrate pe cale orala sau intravenoasa. Antiaritmicele restabilesc ritmul cardiac si bataile inimii. Cateva dintre medicamentele antiaritmice sunt sotalol, amiodarona si mexiletina.

Cardioversie electrica si defibrilatoare

Aceasta manevra ne este familiara din filme. Medicul aseaza electrozi pe corpul persoanei cu puls marit si furnizeaza un soc electric inimii cu ajutorul unui aparat. In acest fel, restabileste un nivel normal al ritmului cardiac.

Interventie chirurgicala

Cu toate ca se intampla rar, exista cazuri in care doctorul poate recomanda o interventie chirurgicala pe cord deschis pentru a elimina o cale electrica suplimentara care cauzeaza puls marit.

De asemenea, medicii pot trata tahicardia prin procedura de tip labirint. In timpul acestei interventii, chirurgul efectueaza mici incizii in tesutul cardiac pentru a crea un model sau labirint de tesut cicatricial. Deoarece nu conduce electricitatea, tesutul cicatricial interfereaza cu impulsurile electrice care provoaca unele tipuri de tahicardie.

In majoritatea cazurilor, operatia este realizata doar daca celelalte variante de tratament nu dau roade sau daca este necesara o interventie chirurgicala pentru a trata o alta problema cardiaca.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tachycardia/symptoms-causes/syc-20355127

https://www.medicalnewstoday.com/articles/175241

https://www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/medicines-raise-heart-rate

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Naturalis CardioVita X 30 capsule

Naturalis CardioVita X 30 capsule

  Naturalis CardioVita este un supliment alimentar…