CISTITELE REPETATE LA FEMEI - partea 2, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin

CISTITELE REPETATE LA FEMEI - partea 2, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin CISTITELE REPETATE LA FEMEI - partea 2, relateaza medicul urolog Dr. Andrei Manu Marin

Ultima actualizare: 7 noiembrie 2019

Partea 2 – Cum le putem preveni

 

Cistita

In prima parte a articolului  am definit ce este cistita,  am relatat despre faptul ca recidiveaza frecvent si am descris mai multe forme de cistite care beneficiaza de tratamente diferite: cistita bacteriana, bacteriuria asimptomatica si cistita interstitiala. In aceasta parte ne vom  referi la ce am putea face sa prevenim recidivele in cazul cistitelor bacteriene.

Modalitati de preventie a cistitelor bacteriene

Asa cum am definit in primul articol, cistita bacteriana este doar atunci cand un germene poate fi izolat la analiza numita urocultura. Majoritatea cistitelor simple necomplicate sunt cauzate de bacteria E. Coli (>80%), tupini denumite uropatogene, care provin din flora intestinala a pacientilor si sunt diferite de tulpinile care cauzeaza alte infectii (de exemplu digestive) – mai multe detalii gasiti in prima parte.

Metode de aparare ale organismului

La aparitia unei infectii la nivelul vezicii, vezica are unele  metode de aparare si anume:

  • Mucusul – acesta acopera interiorul vezicii si face ca peretele vezicii sa nu vina in contact direct cu germenii. Daca acesta este intact si de buna calitate nu permite aderarea bacteriilor la peretele vezicii, iar bacteriile ajunse aici sunt rapid eliminate odata cu prima urinare.
  • Golirea completa a vezicii la urinare. Daca vezica nu se goleste complet, reziduul urinar reprezinta un mediu bun pentru cresterea si inmultirea bacteriilor. Acestea au timp sa altereze mucusul vezicii si sa adere la peretele vezicii, pe care il irita, inflameaza si astfel apare cistita.

Inflamatia peretului vezical reprezinta cistita si genereaza simptomele de durere si urinat des. Daca germenii apar in urina dar, datorita mucusului protectiv, nu reusesc sa ajunga la peretele vezical, cistita si simptomele ei, nu apar.

Metode de prevenire atat a cistitelor cat si a recurentelor lor:

  • Consumul de lichide
  • Urinarea de mai multe ori pe zi (cca 5-6)
  • Reducerea numarului de germeni din zona perineului, anusului, vaginului, mai ales a lui E. Coli care pot ascensiona la nivelul vezicii

 

Reducerea numarului de germeni care pot ajunge la nivelul vezicii

Se poate realiza prin:

  • Tratarea constipatiei. O persoana constipata elimina un numar mult mai mare de germeni care colonizeaza apoi zona perineala si perianala de unde pot ascensiona pe uretra in vezica urinara.
  • Evitarea lenjeriei stramte si sau lenjeria de plastic care pot favoriza si ele, inmultirea germenilor din zona perineala.
  • Evitarea igienei prea intense in zona perineala/genitala, care daca se face cu apa sub presiune (dus), poate impinge germenii pe uretra, in sus, in vezica.
  • Prezenta lactobacililor in numar mare. Exista studii care au demonstrat ca prezenta Lactobacililor (in special lactobacilus crispatus) in numar mare in zona perineala, vaginala, perianala, poate reduce riscul recidivei cistitelor cu E.Coli, probabil prin competitia dintre cei doi germeni, unul benefic si celalalt patogen. In acest sens exista produse care au un continut crescut de lactobacili si obtin acest efect.(1)
  • Mucoprotectoare (xyloglucan gelatina). Acestea actioneaza intestinal  realizand un film protector care impiedica contactul E. Coli cu mucoasa intestinala,  contact care este primul pas in proliferarea acestora si trecerea ulteriora la nivelul perineului/ vaginului/ vezicii si au drept efect reducerea numarului de germeni E. Coli din intestin.
  • D-manoza este eficienta in eliminarea E. Coli din vezica urinara, prin scaderea aderentei lui la mucusul vezical.
  • Vaccinurile sunt demonstrate ca fiind utile in prevenirea recidivei.

Extractul de Merisor (cranberries) a fost o perioada recomandat pentru prevenirea recidivei cistitei dar, in prezent, studiile pe loturi mari de pacienti, au aratat ca nu are acest efect. (2)

Profilaxia recidivelor se face prin masurile de igiena mentionate mai sus dar si prin administrarea de solutii care au ca rol reducerea rezervorului de E. Coli de la nivel intestinal .

Dr. Andrei Manu Marin, Medic primar urolog, doctor in stiințe medicale, specialist in neuro-urologie

Mai multe informatii puteți citi pe www.evo-med.ro si www.Cistita.ro.

Referinte:

1.  The Vaginal Microbiota and Urinary Tract Infection ANN E. STAPLETON Microbiol Spectr. 2016 December ; 4(6): . doi:10.1128/microbiolspec.UTI-0025-2016.

2.Jepson, R.G., et al. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database Syst Rev, 2012. 10: Cd001321. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23076891

Farmacistul Catena va recomanda:

Astarte X 14 capsule

Astarte X 14 capsule

ASTARTE este un supliment alimentar certificat (Patent…