Diferenta dintre raceala si gripa

Racelile sunt cauzate de diverse virusuri ce afecteaza tractul respirator, in timp ce gripa este cauzata de virusul gripal. Niciuna dintre ele nu este cauzata de bacterii, prin urmare administrarea de antibiotic nu este recomandata decat in cazul in care este certa o coinfectie sau suprainfectie bacteriana sau sunt prezente complicatii.

Simptomele racelii vs. simptomele gripei

Racelile comune debuteaza de obicei mai lent, in prima zi cu o stare usor alterata, febra mica, durere de cap, durere in gat si rinoree, posibil conjunctivita, ulterior aparand tusea, care de obicei este uscata la debut si poate deveni umeda, semiproductiva. Simptomele sunt de obicei usoare si autolimitate in timp la circa 7 zile. Gripa are un debut brusc de obicei, cu febra inalta si persistenta, simptome in special generale (stare generala proasta, dureri musculare si articulare, durere de cap) si mai putin simptome respiratorii, caracteristica fiind asocierea tusei.

Cand este cazul sa ne adresam medicului?

Este bine sa ne adresam medicului de la inceput in orice situatie de boala. Dar, daca simptomele sunt specifice unei raceli usoare si pacientul este adult fara boli cronice, aceasta poate fi tratata si la domiciliu cu simptomatice in primele doua zile, urmand a ne adresa medicului daca simptomele se agraveaza sau febra nu cedeaza la medicamentele antitermice. In cazul in care simptomele sunt zgomotoase, cu febra inalta, stare generala proasta, tuse productiva puternica sau alte simptome alarmante, ne vom adresa medicului imediat. De asemenea, se vor prezenta imediat la medic copiii, gravidele si lauzele, varstnicii peste 65 ani si persoanele cu boli cronice, care pot dezvolta complicatii chiar si in urma unei raceli banale.

Diferente de tratament

Tratamentul specific antiviral, in cazul gripei, se administreaza exclusiv la recomandarea medicului infectionist, de familie sau pediatru, si numai dupa un diagnostic cert (existenta testului pozitiv pentru gripa A/B), care trebuie initiat in primele 48 de ore de la debut. In cazul racelii fara complicatii, tratamentul este simptomatic (antitermic, antiinflamator, antiseptic bucal, decongestionant nazal, eventul antitusiv). Tratamentul complicatiilor date de infectiile respiratorii (sinuzita, otita, pneumonie, in cazurile severe meningita) va fi recomandat de medicul de specialitate, dupa fiecare caz.

Citeste mai departe pe Farmaciata.ro